Prima pagină » Titlurile zilei » Efecte devastatoare! Brazii din Iași au început să se usuce subit în ultimele săptămâni. Iată ce au descoperit specialiștii

Efecte devastatoare! Brazii din Iași au început să se usuce subit în ultimele săptămâni. Iată ce au descoperit specialiștii

20 sept. 2024, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Brazii din municipiul Iași au început să se usuce de ceva timp, iar lumea a fost alertată de acest lucru. Specialiștii au observat și ei această problemă și au găsit explicațiile pentru fenomen

Având în vedere că Iașul este un oraș foarte aglomerat și plin de mașini, este necesar să existe cât mai mulți copaci și spații verzi. Totuși, de ceva timp, chiar și arborii mai rezistenți au început să cedeze. Coniferele tuia și pinul se usucă, iar explicația este una foarte simplă. Seceta a fost atât de gravă, încât arborii s-au uscat din cauza lipsei de apă.

Brazii din Iași au început să se usuce subit

În ultima vreme, în municipiul Iași, tot mai multe conifere au început să se usuce. Acest tip de arbuști sunt, de obicei, foarte rezistenți și cunoscuți pentru faptul că iarna nu își pierd frunzele sau acele. Totuși, în Iași, tot mai mulți brazi, tuia și pini au început să se usuce. La specia tuia au mai fost probleme din cauza unui dăunător.

„Explicația este una foarte simplă de fapt, din cauza secetei prelungite și care anul acesta a fost mult mai gravă decât în anii trecuți, nici coniferele nu au mai avut acces la resurse de apă, din pământ. Într-adevăr, a plouat în ultimul timp, însă copacii aceștia, având coroana bogată, la tulpină, nu a ajuns suficientă apă”, a transmis șef. lucr. dr. Roberto Renato Bernardis, din cadrul Universitatea Științele Vieții (USV) Iași.

Seceta a afectat și celelalte plante, nu doar coniferele, inclusiv gazonul, florile sau alți copaci au început să se usuce. Singura soluție este implementarea unui sistem de irigație pentru mai multe plante.

„Nu poate fi luat în considerare un dăunător sau alte fenomene, deoarece lucrurile sunt clare. Este destul de greu de gestionat situația, chiar și dacă  ar fi cu o coroană mai mică, tot nu ar ajunge suficientă apă la tulpină. Ar trebui să fie montate sisteme de irigație sau să fie udat fiecare arbore în parte, ceea ce ar fi o muncă enormă, având în vedere câți copaci există în Iași. Orice plantă are nevoie de o anumită cantitate de apă, unele sunt mai rezistente, altele au nevoie de o cantitate mai mare, însă în Iași majoritatea plantelor au fost afectate”, a mai spus șef. lucr. dr. Roberto Renato Bernardis din cadrul USV Iași.

Copacii afectați nu mai pot fi recuperați

Odată ce un conifer a început să se usuce pe interior, acesta nu mai poate fi recuperat și va trebui să fie înlăturat. Deja, prin centru, se observă clar cum unii copaci, ajunși la maturitate, sunt complet uscați. Copacii uscați pot fi periculoși pentru cetățeni.

„Un copac care este uscat pe interior este compromis complet, nu mai poate fi recuperat. Cei care sunt afectați doar în anumite zone, ar mai putea fi toaletați ca să salvezi planta, altă soluție nu există. Tot ce se mai poate face este să fie tăiați și plantați alții în loc. Am observat în această perioadă, prin oraș, cum s-au uscat foarte mulți. Este trist să vezi acest lucru, având în vedere că avem nevoie de copaci pentru a mai purifica aerul, care este poluat din cauza mașinilor”, a încheiat șef. lucr. dr. Roberto Renato Bernardis.

Brazii, pinii și copacii tuia din Iași au ajuns să se usuce din cauza secetei accentuate, iar precipitațiile din ultima vreme nu au fost suficiente pentru a salva unele dintre plante.

Comentarii
  • Tuia nu e brad. Si nu are „ace” decat in imaginatia jurnalistului.

  • Uscarea poate fi cauzata si de faptul ca aceste gimnosperme sunt plantate la altitudini prea joase, care nu le sunt caracteristice, prin urmare sunt supuse unui stres altitudinal. Daca se mai adauga si depunerile de particule provenite de la circulatia auto si caldura excesiva insotita de lipsa apei, atunci exista toate motivele din lume sa se usuce!

  • Cu alte cuvinte astia de la Primarie, prin Directia ce se ocupa de asa ceva nu si-au facut treaba, e clar.

    Cum fac cu panselutele si le uda mereu sau cu popicii de pe Nicolina care ii spala periodic ceea ce nu e rau, asa ar fi trebuit sa faca si in aceste cazuri pentru ca oricum sunt impartiti pe echipe in tot orasul.

    O bila neagra din nou si acestea se tot aduna.

  • explicația este una foarte simplă intr-adevar: chirica – copaci – bani – copaci uscati – copaci inlocuiti = cistig

  • Pe Bdul Independentei sunt copaci uscati de cca 1an si nu ii taie nimeni, se vor prabusi peste masini sau oameni si atunci se vor gasi si scuze!!!!

  • Brazii s-au uscat toti si in Gradina Botanica , inca de acu vreo 2 ani . Par totusi afectati de un daunator pentru ca se usuca pe bucati si nu uniform , dar daca nici ala de la USAMV nu stie ….bleacs

  • Bodea amicul lui Chirica

    abureala toatala, e o ciuperca care ataca tuia, si tuia nu e brad

  • 1. Aia care se usca in poza nu e brad.
    2. In Iasi exista foarte putini brazi, si aia nu se usuca.
    3. Ala care isi da cu presupusul despre cauze nu prea le cunoaste.
    4. Vara aceasta a fost seceta care a lasat zeci de comune fara apa sau cu apa „rationalizata”.
    5. Cu toate astea primaria inlocuieste vegetatia rezistenta la seceta din spatiile verzi cu gazon care are nevoie de irigatii si drenaj permanent.
    6. Primaria nu a reusit sa ude plantele si acestea s-au uscat din neglijenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`