Prima pagină » Coronavirus » Efect al pandemiei de COVID-19: Dentiştii au descoperit asta

Efect al pandemiei de COVID-19: Dentiştii au descoperit asta

29 sept. 2020, 16:15,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Medicii descoperă din ce în ce mai multe efecte ale pandemiei de COVID-19 asupra organismului uman. Dincolo de efectele letale, pandemia de COVID-19 aduce o serie de efecte secundare.

Până acum, medicii au demonstrat că există o serie de afecţiuni care însoţesc măsurile de izolare. Astfel, mulți au acuzat erupţii de herpes, migrene sau aşa-numita oboseală de carantină, însă lista este departe de a fi completă.

Efect al pandemiei de COVID-19: Dentiştii au descoperit asta

Dentiștii susțin că au observat o ceştere a cazurilor de pacienţi care se prezintă la stomatolog cu dinţii sparţi sau crăpaţi. Aceștia au pus aceste diagnostice pe seama stresului pandemic, potrivit CNN.

„Constatăm o creştere a numărului de fracturi dentare în ultimele aproximativ şase luni“, a declarat dr. Paul Koshgerian, specialist în chirurgie dentară la o clinică din Chicago.

Stomatologul a precizat că, anterior pandemiei, avea un caz pe zi însă în prezent frecvenţa acestor traumatisme dentare s-a dublat iar în ziua cea mai prolifică în materie de dinţi fracturaţi Koshgerian a numărat cinci pacienţi veniţi să se trateze.

Alţi specialişti consultaţi de CNN confirmă tendinţa şi spun că incidenţa cazurilor s-a dublat în lunile august şi septembrie, în comparaţie cu anii trecuţi, chiar dacă, pe ansamblu, numărul de pacienţi la stomatologie a scăzut, pe seama coronaviruslui.

Trebuie precizat că nu COVID-19 provocă spargerea dinţilor, ci stresul provocat de consecinţele economice şi sociale ale pandemiei, care se traduc prin insecuritate financiară, proteste, revolte şi chiar jafuri.

Ce este „bruxismul“

În jargonul medical afecţiunea poartă numele „bruxism” şi desemnează scrâşnirea, măcinarea sau încleştarea dinţilor în mod involuntar, din cauza anxietăţii ori stresului.

Pentru că tensiunea nervoasă se transformă în stres mecanic asupra dinţilor, aceştia se fisurează sau se sparg. Afecţiunea, mai vizibilă pentru anturaj, decât pentru pacient

Printre simptomele de bruxism se numără durerea la periajul sau la conctactul dinţilor, umflăturile care semnalează infecţiile, durerea persistentă, sensibilitatea dentară la alimente sau băuturi reci şi fragmente rezultate în urma spargerii dinţilor.

Dacă aveţi faţa umflată dimineaţa, poate fi un semn că aţi scrâşnit din dinţi în timpul nopţii, spun specialiştii. Fiind vorba despre un mecanism involuntar, bruxismul poate trece neobservat de pacient dar poate fi remarcat de partenerul sau de anturajul acestuia.

La fel ca în cazul oricăror afecţiuni cu efecte distructive asupra danturii, medicii recomandă vizita la stomatolog la primele semne de bruxism.

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, la nouă luni de la depistarea noului coronavirus în China, numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion, potrivit RFI.

Epidemiile sunt în creștere în Europa, Orientul Mijlociu și Asia, în special în India, care a înregistrat duminică 9 milioane de cazuri.

OMS mai transmite că numărul deceselor ar putea crește la 2 milioane înainte ca un vaccin să fie disponibil.

La nivel global, săptămâna 13 – 19 aprilie a fost cea mai mortală perioadă din pandemie, cu peste 7.400 de decese înregistrate în fiecare zi.

Avertismentul OMS: Numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion

Cu peste 200.000, Statele Unite au cel mai mare număr oficial de morți până în prezent, urmate de Brazilia cu peste 138.000. Inițial cel mai grav focar, Asia a înregistrat o creștere treptată a cazurilor din aprilie și a înregistrat în mod regulat peste 1.000 de decese pe zi începând cu 20 iulie.

India este cea mai afectată țară, cu peste 1.100 de decese pe zi săptămâna trecută și o mortalitate totală totală în jur de 90.000.

Epidemiile se accelerează în mai multe țări europene, inclusiv în Franța, cu 20% mai multe cazuri noi și cu 28% mai multe decese decât săptămâna precedentă. La nivel global, curba mortalității s-a aplatizat de la începutul lunii iunie, cu aproximativ 5.000 de decese pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *