Prima pagină » Local » Educatorii din Iași vor fi obligați să facă asta! Ce decizii a luat Guvernul

Educatorii din Iași vor fi obligați să facă asta! Ce decizii a luat Guvernul

30 apr. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Educatorii din Iași vor fi obligați să informeze în scris părinții, ori de câte ori este nevoie, despre progrese, dificultăți și starea emoțională a copilului, potrivit metodologiei aprobate de Guvern. Direcția Creșe are în subordine 12 creșe pe raza Municipiului Iași. Creșele sunt organizate în regim de program prelungit. Programul de funcţionare al creşelor este de luni până vineri, în intervalul orar 06:00-18:00.

Executivul a aprobat Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, inițiată de Ministerul Educației. Educatorul-puericultor din creșe și alte unități de educație timpurie antepreșcolară are obligația de a comunica în scris părinților sau reprezentanților legali ai copiilor informații despre progrese, stare emoțională și cea afectivă a copiilor, dificultăți identificate și orice alte elemente care necesită a fi comunicate pentru a asigura o dezvoltare armonioasă pentru copil.

directia crese din iasi

Direcția Creșe are în subordine 12 creșe pe raza Municipiului Iași

Eugen Gavriloaia, contabil șef la Direcția Creșe Iași: „Vor fi îndrumați metodologic de către ISJ Iași”

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora, își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților

Contabilul-șef al Direcției Creșe Iași, Eugen Gavriloaia, a vorbit reporterilor de la BZI despre normele metodologice recent aprobate.

„Aceste norme metodologie sunt abia aprobate. Educatorii și puericultorii de la Iași vor fi îndrumați metodologic de către Inspectoratul Școlar Județean Iași. În cazul acestei coordonări vor întocmi un jurnal de observație pe baza evoluției copilului care periodic va fi comunicat părinților. Acest lucru este indicat și în metodologie. Până acum, după vechea metodologie, părinții erau anunțați în momentul în care erau evoluții care nu se încadrau într-un grafic normal. Avea loc o discuție între părinți și copil împreună cu educatorul, dar și cu medicul și psihologul nostru.

Părinții erau consiliați pentru a vedea și a acorda o atenție copilului în acest sens, pentru a asigura o dezvoltare potrivită. Evoluția, practic, este un jurnal de observații care trebuie transmis periodic. Din fericire, noi avem psiholog și medic la creșe în combinația acestui multiplu serviciu, atât educațional, cât și de supraveghere a stării de sănătate și a stării de dezvoltare psihică a copilului. Procesul de comunicare cu părinții este unul mai ușor”, a declarat Eugen Gavriloaia.

Modul în care educatorul comunică părinților este una dintre noutățile din metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară. Direcția Creșe Iași depune eforturi permanente pentru asigurarea unui mediu ambiental și a unei dotări corespunzătoare în creșe pentru asigurarea unui mediu propice îngrijirii și dezvoltării copiilor. Aceasta are în subordine 12 creșe pe raza Municipiului Iași. Creșele sunt organizate în regim de program prelungit. Programul de funcţionare al creşelor este de luni până vineri, în intervalul orar 06.00-18.00.

doua asistente medicale la cresa se joaca cu copiii

Modul în care educatorul comunică părinților este una dintre noutățile din metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară

Care sunt metodologiile pe care trebuie să le pună în aplicare educatorii de la Iași

educatoarele impreuna cu parintii se joaca cu copiii la cresa

Educatorul-puericultor din creșe are obligația de a comunica în scris părinților sau reprezentanților legali ai copiilor despre progrese și starea emoțională a copilului

Pe lângă comunicarea constantă dintre educatori și părinți în vederea dezvoltării copilului, Ministerul Educației a menționat și necesitatea unui cabinet medical, cu un medic sau asistent medical. Acesta acordă, la nevoie, primul ajutor prespitalicesc antepreșcolarilor, în limitele competențelor profesionale și dotărilor.

Medicul trebuie să efectueze zilnic triajul epidemiologic al copiilor și să consemneze totul într-un registru special destinat. Orice suspiciune de boală depistată infecto-contagioasă trebuie comunicată. Programul în unitățile de educației timpurie antepreșcolară este un alt aspect amintit de către Ministerul Educației. Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora, își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

În perioada vacanțelor școlare, se poate restrânge activitatea unității de educație timpurie antepreșcolară, în funcție de situația cererilor primite din partea părinților, cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice. Se dorește introducerea grupelor și la creșă sau modificarea numărului de copii care pot fi înscriși într-o grupă. Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele devin parte a sistemului de educație.

„Chiar dacă a fost aprobată Hotărărea de Guvern, încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial. În Iași, creșele sunt în subordinea Primăriei. La acest moment, așteptăm un comunicat oficial, prin care să fie introduse aceste schimbări în metodologie”, a declarat purtătotul de cuvânt al ISJ Iași, Antonina Bliorț.

Educatorii de la Iași se vor conforma noii metodologii, odată cu primele indicații oficiale primite din partea ISJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`