Prima pagină » Eveniment-Social » Educaţie sexuală, doar cu acordul părinților? Păreri contradictorii printre profesorii și psihologii ieșeni

Educaţie sexuală, doar cu acordul părinților? Păreri contradictorii printre profesorii și psihologii ieșeni

29 iun. 2022, 02:00, 2 ,
în Eveniment-Social

S-a decis ca începând cu clasa a VIII-a, elevii să beneficieze de educație sexuală. Materia se va numi „Educație pentru Sănătate” și va putea fi predată doar cu acordul părinților. În ciuda controverselor apărute în rândul oamenilor politici legat de subiectul educației sexuale, profesorii și psihologii sunt de părere că o astfel de materie i-ar ajuta pe elevi să prevină abuzurile sexuale, contractarea de boli cu transmitere sexuală și ar putea duce la scăderea numărului de mame minore.

În prezent, orele de „educație pentru sănătate” sunt opționale. Conform datelor deținute de către Ministerul Sănătății, doar un procent de 9% dintre elevi urmează aceste cursuri. Lipsa educaţiei sexuale se reflectă în numărul extrem de crescut de copile şi adolescente care devin mame. România se află pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame adolescente, pe primul loc situându-se Bulgaria.

 o grafica cu o persoana care ofera eeplicatii legate de aparatul reproducator

Psihologul Smaranda Ginette este de părere că educaţia sexuală este absolut necesară, copiii şi adolescenţii putând învăţa astfel să nu cadă victime abuzurilor sexuale

Educaţie sexuală, doar cu acordul scris al părinţilor

o imagine cu o persoana care scrie pe o tabla

Majoritatea profesorilor sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli, considerând că doar astfel numărul de mame minore ar putea scădea

Deputații au adoptat săptămâna trecută, cu 224 de voturi pentru, 1 vot contra și 49 abțineri, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea prevede introducere educației sexuale în școli începând cu clasa a VIII-a, dar doar cu acordul scris al părinților.

Tema educației sexuale a dezlănțuit controverse în rândul parlamentarilor. Astfel, parlamentarii AUR și PSD s-au coalizat împotriva parlamentarilor USR, care susțin ca educația să fie numită „sexuală” și nu „sanitară”.

Marţi, 28 iunie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului. Actul normativ, reexaminat la solicitarea liderului de la Cotroceni, prevede că în şcoli se vor derula, din clasa a VIII-a, doar cu acordul scris al părinţilor, „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Psihologul Smaranda Ginette este de părere că prin educaţia sexuală copiii şi adolescenţii pot învăţa să nu cadă victime abuzurilor sexuale.

“O parte importantă a educației sexuale este educația pentru prevenirea abuzului sexual: stabilirea limitelor și când să nu spună NU, cui să spună dacă cineva trece aceea limită, care este diferența între atingere sigură versus nesigură și multe altele.  Există opinii că prevenirea este o responsabilitate a adulților și că predarea prevenirii abuzului poate îngreuna înțelegerea acestuia. Copiii au nevoie de ajutor pentru a înțelege  unde sunt limitele cu multe lucruri, iar sexul și sexualitatea nu fac excepție. De asemenea, cunoașterea de către copii a limitelor, va reduce probabilitatea de abuz în viitor”, a declarat psihologul Smaranda Ginette.

o imagine cu o clasa de elevi de liceu

Lipsa educaţiei sexuale se reflectă în numărul extrem de crescut de copile şi adolescente care devin mame

Ce părere au profesorii legat de introducerea educaţiei sexuale în şcoli

 o imagine cu o minora insarcinata care tine un ursulet pe burtica

România se află pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame adolescente, pe primul loc situându-se Bulgaria

Majoritatea profesorilor sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli, considerând că doar astfel numărul de mame minore ar putea scădea. Ba mai multe, unele cadre didactice sunt de părere că persoanele care se împotrivesc introducerii acestei materii dau dovadă de „pudism exagerat”.

„Da sunt de acord cu introducerea educației sexuale la clasele terminale, a-VIII-a, a XI-a și a XII-a. Nu înțeleg acest pudism exagerat! Societatea condamnă tinerele mame, suntem săraci pentru atât de mulți copii abandonați. Lipsește educația sexuală sau cum vreți să o denumiți, sunt atâtea boli cu transmitere sexuală. Copiii trebuie educați!”, a declarat Monica Ursache, profesor de limba engleză.

„Clar ar trebui introdusă în școli și educația sexuală! Atunci sunt fete de 12 ani, care fug cu bărbați de 30 de ani și fete de clasa a VIII-a care te invită la botezul copilului, DA! Nu înțeleg de ce este tabu? Acasă, părinții nu le explică…La școală nu primesc informații…”, a declarat învățătoarea Ramona Tărcuță.

„Nu de educație sexuală au nevoie elevii, ar trebui mai multe ore de religie! Minimum 3 pe săptămână! Doar așa tinerii vor merge pe calea cea dreaptă. A fost o glumă! Bineînțeles că educația sexuală trebuie introdusă în școli. Și cei care spun nu, v-aș ruga să argumentați răspunsul negativ. De aceea sunt atât de multe avorturi sau mame adolescente, din cauza mentalității înapoiate pe care o aveți. Mergeți la biserică și plătiți acatiste la Catedrala Neamului! Doar așa tinerii vor fi educați!”, a precizat Rareș Nistor, profesor de limba și literatura română, legat de subiectul „educaţiei pentru sănătate”.

Comentarii
  • Mai lasati-o cu atata religie ca numai daca vor invata copiii despre educatia sexuala vor stii sa previna si sa se educe din punct de vedere sexual .

  • despre educatie

    Eduatia sexuala va preveni sarcinile la adolescente? Din contra. Eduatia sexuala este de fapt o sexualizare fortata. Acolo unde a fost introdusa, a crescut drastic numarul de avorturi. Vedeti statisticile din UK, Australia, si statele liberale din USA.

    Avem educatie religioasa in scoala. Au devenit adolescentii usa de biserica? Din contra. Si de ce am crede ca educatia sexuala va actiona altfel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`