Prima pagină » Local » Educație rutieră, la Iași! Nu în școli, ci pe străzile orașului! – GALERIE FOTO

Educație rutieră, la Iași! Nu în școli, ci pe străzile orașului! – GALERIE FOTO

18 mart. 2022, 07:00,
Andreea Andrei în Local

Poliția din Iași are un nou laborator mobil de educație rutieră ce va fi folosit în tot județul. Educație rutieră la Iași se face deja în școli cu ajutorul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Noua metodă va avea ca grup-țintă o arie mai largă de vârstă.

Educație rutieră la Iași, cu ajutorul unei autospeciale pregătită pentru lecții ce vizează toți participanții la trafic! Începând cu data de 16 martie 2022, Poliția din Iași are o astfel de autospecială.

Lecțiile de comportament rutier se vor face în puncte-cheie din județ și au ca scop reducerea accidentelor și educarea tuturor participanților la trafic pentru evitarea oricărui tip de situație ce ar putea deveni periculoasă.

Educație rutieră la Iași, direct pe stradă

Recent, IPJ Iași a primit o autospecială destinată lecțiilor de educație rutieră. Vehiculul va fi folosit pentru lecții de educație rutieră ce vor avea ca țintă atât șoferii, cât și pietonii sau participanții la trafic pe biciclete, trotinete ori alte mijloace de transport.

“Campaniile vizează conștientizarea din partea participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere), precum și alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile)”, au subliniat ieri reprezentanții Poliției.

Odată cu activitățile educative pe care le oferă laboratorul de educație rutieră, polițiștii vor avea și materiale pentru informarea cetățenilor. Vor fi împărțite pliante unde vor avea loc aceste lecții și se va face o campanie amplă atât cu ajutorul mass-media, cât și prin panouri publicitare stradale. Campanii de educație rutieră au fost susținute periodic de către IPJ Iași în cadrul mai multor unități de învățământ din județ. Polițiștii au avut lecții informative special concepute pentru elevi, pentru ai îndruma către o conduită corectă și preventivă în raport cu traficul rutier și situațiile ce pot deveni periculoase. Aceste activități vor continua și vor fi incluse în proiectul de informare și educație rutieră.

Laboratoare de educație rutieră, pentru toate județele

La nivel național, au fost cumpărate 45 de autospeciale ce constituie laboratoare pentru educație rutieră. Fiecare județ al României a primit recent câte un astfel de laborator, excepție făcând municipiul București, care a primit 3 pentru Brigada Rutieră București și una pentru Direcția Rutieră. Poliția Română vizează scăderea numărului de accidente rutiere la nivel național. Pentru moment, scopul Poliției este de a ajunge la limita cea mai mică impusă de Uniunea Europeană în materie de accidente rutiere cu victime decedate sau rănite grav.

“Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație. Conștientizarea consecințelor accidentelor asupra lor înșiși și asupra altora trebuie să vizeze toate categoriile sociale din care provin participanții la traficul rutier. Indiferent de vârstă, din punct de vedere social, economic, cultural, al nivelului de educație, accesului la tehnologie și mass-media al participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate“, au arătat reprezentanții Poliției.

Cu toate că, la Iași, se face constant educație rutieră, orice nouă metodă de informare poate duce către o scădere a numărului de accidente. Atuul principal al acestui laborator mobil de educație rutieră este acela că poate fi folosit oriunde în județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024