Prima pagină » Eveniment-Social » Educație juridică în școli. Studenții de la Drept îi ajută pe elevi, prin activități interactive, să înțeleagă noțiuni de drept, despre sistemul de justiție
Educație juridică în școli. Studenții de la Drept îi ajută pe elevi, prin activități interactive, să înțeleagă noțiuni de drept, despre sistemul de justiție

Educație juridică în școli. Studenții de la Drept îi ajută pe elevi, prin activități interactive, să înțeleagă noțiuni de drept, despre sistemul de justiție

07 feb. 2025, 02:00,
Cătălina DRĂNICERU în Eveniment-Social

Asociația Studenților de la Drept (ASD) din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat un proiect ambițios de educație juridică în școli. Cu sprijinul facultății și al cadrelor didactice, acest program inovator urmărește să ofere elevilor cunoștințe esențiale despre drepturile și responsabilitățile lor, contribuind la formarea unor cetățeni mai bine informați și mai implicați în societate.

De ce este importantă educația juridică în școli?

Într-o societate modernă, accesul la informație este mai facil ca niciodată, însă înțelegerea legilor și a mecanismelor juridice rămâne, de multe ori, o provocare pentru tineri. Educația juridică nu înseamnă doar studierea unor concepte abstracte, ci un instrument real prin care elevii pot învăța să își protejeze drepturile, să recunoască abuzurile și să ia decizii informate în viața de zi cu zi.

Prin acest proiect, membrii ASD și profesorii coordonatori își propun să demonteze miturile despre justiție și să transforme legea într-un subiect accesibil, explicat într-un limbaj simplu, adaptat vârstei elevilor.

„Scopul principal al acestui proiect este să îi ajutăm pe elevi să înțeleagă și să integreze aspectele care țin de educația juridică într-un context mai larg, în ce ține de dezvoltarea lor. În momentul în care studenții se duc în școli, în momentul în care se întâlnesc cu elevii și ei reușesc să transmită o informație, tehnică, juridică, abstractă, la un nivel la care să obțină elevii un beneficiu concret, referitoare la modul în care înțeleg noțiunile, modul în care sunt transmise informațiile de la un nivel de student, la un nivel de elev, atunci, elevii vor fi pregătiți pentru viitor. Materialele pe care le transmitem, însemnând și PowerPoint, fișe interactive, sunt tot pe linia asta, linia de a înțelege cât mai bine informația și de a o folosi cu ușurință. În prezent, acest proiect se adresează elevilor de gimnaziu și liceu”, a declarat lectorul universitar Mirela Carmen Dobrilă.

„EdJust – Educație Juridică în Școli – vizează promovarea educației juridice în rândul elevilor din regiunea de Nord-Est a României. Obiectivele proiectului EdJust sunt de a familiariza elevii cu noțiuni fundamentale de Drept și de a le dezvolta gândirea critică prin activități interactive care implică studii de caz și exemple din viața de zi cu zi. Printre temele abordate se numără drepturile copilului, protecția împotriva violenței, responsabilitatea juridică și noțiunile generale despre sistemul de justiție, precum și procese simulate. Temele pe care le abordăm sunt adaptate la nivelul de înțelegere a claselor cu care lucrăm, de la nivel primar, până la nivel liceal. Până acum, am avut parteneriate cu școli din mediul urban și rural (din Iași, Botoșani, Bacău, Galați, Vaslui, Suceava)”, a spus Cotruță Ștefania, studentă în anul III și coordonator general în acest proiect.

Impactul proiectului în rândul elevilor

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a oferit atât resurse educaționale, cât și expertiză din partea profesorilor. Implicarea cadrelor universitare în acest program este esențială, deoarece garantează un conținut corect, bine structurat și adaptat nevoilor elevilor.

Până acum, proiectul a fost implementat în mai multe școli din Iași și din județele învecinate, iar reacțiile au fost extrem de pozitive. Elevii s-au arătat interesați de temele discutate, punând întrebări despre situații concrete din viața de zi cu zi.

Prin acest proiect de implementare a educației juridice în școli, studenții de la Drept demonstrează că tinerii pot fi adevărați agenți ai schimbării. Educația juridică nu este doar despre legi, ci despre încredere, responsabilitate și conștientizare.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Una caldă, alta rece de la ANM. S-au năruit planurile de duminică
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025