Prima pagină » Stiri si curiozitati » Educația sexuală în şcoli. Cum se face educaţia sexuală în şcolile din Europa
Educația sexuală în şcoli. Cum se face educaţia sexuală în şcolile din Europa

Educația sexuală în şcoli. Cum se face educaţia sexuală în şcolile din Europa

05 iun. 2020, 13:52,
în Stiri si curiozitati

Ce se va întâmpla cu educaţia sexuală în şcoli? Miercuri a fost votat de către Camera Deputaţilor proiectul de lege cu privire la predare educaţiei sexuale în şcoli dacă tutorele sau părintele îşi dă acordul scris pentru acest lucru. Totodată acest act normativ schimbă expresia de educaţie sexuală în educaţie sanitară. Proiectul a fost votat de către 269 de deputaţi, 35 de abţineri şi trei voturi împotrivă.

Varianta de lege propusă de PSD şi PNL doreşte ca materia să nu se mai numească educaţie sexuală ci educaţie sanitară. Această variantă a fost contestată de către USR. Cristina Iurișniți, deputat USR, inițiatoarea legii care este în vigoare privind educația sexuală, a spus după vot că modificarea adaugă încă un nivel de birocrație unui opțional care oricum avea loc de puține ori în școli.

Ce reprezintă educaţia sexuală în şcoli?

Modulul opţional cu privire la educaţia sexuală ce este predată în şcoli caută să acopere o gamă cât mai largă de subiecte. Obiectul de studiu conţine atât aspecte fizice cât şi biologice ale sexualităţii dar şi aspecte sociale sau emoţionale. Prin această materie se doreşte recunoaşterea şi acceptarea tuturor oamenilor ca fiinţe sexuale şi înseamnă mult mai mult decât prevenirea BTS (bolil cu transmitere sexuală) sau a sarcinii.

Prin educaţia sexuală în şcoli se caută ajutarea tinerilor pentru:

– obţinerea de informaţii exacte cu privire la drepturile lor sexuale şi reproductive; informaţii pentru a spulbera miturile; trimiteri la resurse şi servicii;

– dezvoltarea anumitor deprinderi cum ar fi abilităţile de gândire critică, de comunicare şi negociere, de luare a deciziilor; sentimentul de încredere în sine, capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea, capacitatea de a pune întrebări şi de a căuta ajutor; empatie;

– obţinerea de atitudini şi valori pozitive: deschidere, respect pentru sine şi pentru alţii, atitudine pozitivă faţă de sănătatea sexuală şi reproductivă.

La noi în ţară a fost aprobat începând cu anul şcolar 2004-2005 printr-un Ordin al Ministrului Nr.4496 / 11.08.2004 introducerea în programele şcolare a disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate. In cadrul acestei discipline se regaseste un capitol dedicat sanatatii reproducerii si a familiei pentru fiecare modul.

Cum se face educaţia sexuală în şcolile din Europa

Educaţia sexuală în unele ţări din Europa este obligatorie. În rândurile ce urmează o să vă prezentăm câteva din ţările unde educaţia sexuală este predată în şcoli:

În Austria educaţia sexuală este obligatorie în şcoli încă din 1970. Prinţe primele subiecte abordate în educaţia sexuală din şcoala primară se regăsesc diferenţele fiziologice dintre sexe, procreere, sarcina, dezvoltarea fătului, şi menstruaţie.

Pentru clasele 5-8 sunt puse în discuţie funcţiile organelor genitale punându-se accentul pe procreere, menstruaţia şi masturbarea. Începând cu clasa a 8- a se discuta contracepţia, avortul, bolile cu transmitere sexuală şi îngrijirea nou-născuţilor.

În Danemarca educaţia sexuală este de asemenea obligatorie tot din anul 1970 diferenţa constă în faptul că profesorii au libertatea de alegere când, cât timp să dedice şi cum anume să facă lecţiile.

În Finlanda educaţia sexuală a devenit obligatorie în 2001 pentru clasele 7-9 (13 -15 ani). Pentru această categorie de vârsta subiectele abordate sunt maturizarea sexuală, sarcina, prima experienţă sexuală, contracepţia, boli cu transmitere sexuală, asigurarea unui echilibru între aspectele biologice şi emoţionale.
Începând cu clasa a 9-a subiectele pe care se pune accentul sunt: organele sexuale, ejaculare, masturbare, avort, emoţii, etica sexuală şi minorităţi sexuale.

Legea cu privire la educaţia sexuală în şcoli va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`