Marţi, 22 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) şi sub sugestivul generic ”Top Art şi Film” este progamata o nouă editie-dialog în Studioul BZI LIVE exclusivista ce-i are ca invitaţi pe oficialii marilor instituţii de învăţământ superior a României alături de prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rector Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. Alături de acesta vor fi abordate următoarele subiecte: Provocări, puncte forţe şi puncte slabe pentru învăţământul superior (în special pentru UNATC din Bucureşti) în perioada pandemiei, învăţământ on-line versus învăţământ clasic respectiv cum a decus pregătirea practică, imperios necesară, pentru un student în domeniul artistic, strategii, plan de acţiuni şi proiecte (trecut, prezent şi viitor) pentru UNATC din Bucureşti, finanţarea învăţământului superior, a Cercetării în România!
Cum vede rectorul UNATC starea de fapt şi ce ar trebui îmbunătăţit, internaţionalizare, schimburi academice (studenţi, profesori şi cercetători) în Universitatea pe care o coordonează, proiecte artistice, culturale, parteneriate cu instituţii din domeniul cultural şi artistic, pe plan naţional şi internaţional. De asemenea, se preconizează a se elabora o nouă Lege a Educaţiei Naţionale (LEN) şi o nouă ierarhizare a universităţilor din România! Cu vede universitarul aceste aspecte, strategii pentru dezvoltarea instituţiei pe care o coordonează (pe plan academic, studenţesc, infrastructura, resursa umană), rolul internaţionalizării pentru UNATC din Bucureşti respectiv inserţia pe piaţa muncii a studenţilor vor fi alte elemente abordate.
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografica ”Ion Luca Caragiale”, singura scoala de stat din capitala specializată pe disciplinele specifice teatrului şi filmului (actorie, regie, critică s.a.)
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografica ”Ion Luca Caragiale”, singura scoala de stat din capitala specializată pe disciplinele specifice teatrului şi filmului (actorie, regie, critică s.a.). Universitatea colaborează an de an cu Studioul de Teatru ”Casandra”. Prima facultate de teatru şi-a început activitatea în Bucureşti, în 1834, în cadrul Şcolii Filarmonice pentru muzică, declamaţie şi literatură. În anul 1948 este înfiinţată Facultatea de Regie din cadrul Institutului de Artă, care a unit, timp de doi ani (1948-1950), întreg învăţământul de artă din Bucureşti. În 1950 se înfiinţează Institutul de Artă Cinematografică şi Institutul de Teatru ”I.L.Caragiale”.
În 1954, cele două institute se contopesc în Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografica ”I.L. Caragiale” (IATC). IATC se transformă în 1990 în Academia de Teatru şi Film – unica scoala de tradiţie în domeniul teatrului şi filmului din România, cu rang universitar, recunoscută pe plan internaţional. Din 1990, Academia de Teatru şi Film se afla într-un continuu proces de reformă care a condus la apariţia unor secţii şi specializări noi, precum Comunicare audiovizuală şi Multimedia-Sunet, Montaj, în cadrul Facultăţii de Film sau Actorie Păpuşi şi Marionete, Coregrafie, Scenografie, în cadrul Facultăţii de Teatru, mărirea cifrei de şcolarizare şi mai ales perfecţionarea şi diversificarea planurilor de învăţământ şi a programelor de studii sunt elocvente pentru nouă orientare a învăţământului de profil. Din anul 1998 Academia de Teatru şi Film devine Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografica ”I.L.Caragiale” (UNATC), iar din 2001, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografica ”I.L.Caragiale” (UNATC). Ziua UNATC se sărbătoreşte în fiecare an pe 30 ianuarie, ziua în care s-a născut scriitorul I.L. Caragiale, patronul spiritual al Universităţii.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.