În perioada 20-22 Octombrie 2023, elevii și profesorii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Iași și ai Seminarului Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mânăstirea Neamț se reunesc la Iași, pentru a sublinia rolul și importanța istoriei naționale în devenirea poporului român.
Ediția a XXV-a a Proiectului interjudețean Valori Culturale Românești este dedicată marelui cărturar român Dimitrie Cantemir și contribuției acestuia la patrimoniul cultural european și si național. Omagierea omului de cultură, cunoașterea și prețuirea pentru remarcabilele contribuții în domenii culturale atât de diverse reprezintă un obiectiv al acestei manifestări.
Această ediție aniversară este consacrată și locului și rolului românilor în lume. Popor aflat la interferența Orientului și a Occidentului, românii reprezintă o Civilizație de sinteză, care poate să ofere celor interesați învățăminte și sugestii utile în înțelegerea realităților istorice si culturale atât de contradictorii specifice sud-estului Europei.
Ediția a XXV-a a Proiectului interjudețean Valori Culturale Românești
Este o mare bucurie pentru profesorii și elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Iași să găzduiască proiectul Valori Culturale Românești, una din cele mai statornice manifestări școlare organizate în regiunea Moldovei și pe plan național. Proiectul Valori Culturale Românești își propune să mențină interesul constant al tinerilor pentru cunoașterea și promovarea valorilor autentice definitorii pentru trecutul, prezentul și viitorul acestei țări. Este o dovadă a interesului deosebit al elevilor pentru cunoașterea istoriei naționale, a respectului și prețuirii înaintașilor care prin realizările lor se constituie în modele de urmat pentru noua generație de elevi. Cu acest prilej, tinerii din cele două prestigioase instituții școlare vor discuta despre problemele, aspirațiile și speranțele unei generații aflate în căutarea unor modele de urmat, vor participa la ore interactive, conferințe și dezbateri având ca invitați personalități din mediul academic ieșean și vor face dovada calităților artistice și sportive în activități dedicate sufletului românesc. Că și în celelalte ediții, elevii celor două instituții partenere se vor întrece în tradiționalul joc de fotbal și vor participa, sub semnul credinței, la Sfânta Liturghie care va avea loc la Biserica Banu.
Prin diversitatea activităților științifice, artistice, culturale, pastorale și sportive, proiectul Valori Culturale Românești își propune să aducă în atenție momente reprezentative din istoria poporului român, contribuția Bisericii Ortodoxe Române la păstrarea specificului național, rolul personalităților în afirmarea identității românești în spațiul cultural european.Parteneriatul dintre cele doua instituții de învățământ se dorește și un cadru deschis dezbaterii problemelor societății românești, rolului tinerilor în modernizarea societății românești și a păstrării valorilor autentice.
Această tradițională manifestare culturală cu un puternic caracter interdisciplinar își propune ca un obiectiv esențial dezvoltarea patriotismului înțeles ca atitudine și trăire românească.
Programul evenimentului
Vineri, 20 Octombrie, elevii și profesorii sunt invitații Arhivelor Naționale Iași unde vor avea posibilitatea de a participa la o vizita ghidată și la activități practice coordonate de inspector principal Suzana Bodale. Cu acest prilej, tinerii vor avea acces la documente istorice valoroase, vor putea să consulte acte și înscrisuri puse la dispoziție cu generozitate de istoricii Arhivelor. În cursul serii, elevii și profesorii vor fi invitații Palatului Copiilor unde vor viziona spectacolul de teatru Flecărerile femeilor de Carlo Goldoni. Evenimentul artistic este susținut de trupa de teatru SO & Ana Hegyi.
Sâmbătă, 21 Octombrie, în cea mai frumoasă sală a Complexului Muzeal Național “Moldova” Iași, sala Voievozilor, invitatul de onoare al acestei ediții, Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, va susține conferința Locul românilor în lume. Evenimentul este prilejuit de apariția cărții scrise de distinsul istoric ieșean. Conferința urmată de o dezbatere își propune să evidențieze importanța românilor într-o regiune a Europei dominată de interese și influențe contradictorii.
În aceeași zi participanții la proiectul Valori Culturale Românești vor vizita expoziția dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga.
În semn de respect față de activitatea culturală a cărturarului Dimitrie Cantemir, elevii și profesorii vor depune o coroană de flori la mormântul marelui cărturar Dimitrie Cantemir aflat la Biserica “Sfinții Trei Ierarhi”.
Această zi plină de evenimente va fi întregită de componenta sportivă a proiectului- Cupa Prieteniei. Pe terenul Colegiului Teoretic „Mihai Eminescu” elevii celor două instituții partenere se vor confrunta în tradiționalul joc de fotbal.
Duminică, 22 Octombrie, participanții la proiect vor participa la Biserica Banu la Sfânta Liturghie. Sub semnul credinței, tinerii vor împărtăși in fața altarului dorința de înțelegere și speranța că oamenii pot să fie mai buni și mai toleranți.
Eveniment de înaltă ținută, proiectul Valori Culturale Românești este sprijinit de parteneri importanți din mediul academic și cultural ieșean: Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Facultatea de Istorie, Complexul Național Muzeal “Moldova” Iași, Arhivele Naționale Iași , Inspectoratul Școlar Județean Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, Institutul Sfântul Nicolae Iași și Asociația ”Oltea Doamna” Iași. Pentru ajutorul acordat în organizarea evenimentului, adresăm calde mulțumiri domnului prof.univ.dr.Lucrețiu Barliba – Decanul Facultății de Istorie Iași, doamnei dr. Senica Țurcanu –Directorul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal ‘’Moldova’’ Iași, doamnei Suzana Bodale- inspector principal în cadrul Arhivelor Naționale Iași.
Importante instituții media au promovat și în acest an acest proiect educațional – Radio Iași, Radio Trinitas, Agenția de știri Basilica , Ziarul Lumina și o serie de publicații online din Iași.
Persoanele implicate în proiect
La organizarea acestei tradiționale manifestări educaționale s-au implicat în mod special elevii Bogdan Popa și Alexandru Crăciunescu, de la Colegiul Mihai Eminescu Iași, care au realizat, în foarte bune condiții, materialele publicitare ale acestei ediții și elevii Andreea Cucu și Codrin Moisă care au participat la organizarea dezbaterilor.
Proiectul Valori Culturale Românești reprezintă un reper de calitate în plan educațional apreciat și recunoscut la nivelul învățământului ieșean. Organizarea acestui eveniment a fost posibilă și datorită suportului acordat de cele două instituții partenere prin doamna director prof.dr. Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași și domnul director adjunct prof. Lucian Țurcaș.
Rezultat al eforturilor depuse de profesorii din cadrul Colegiului Național ‘’Mihai Eminescu’’ Iași, ediția a XXV-a se dorește o reușită deplină care să consolideze parteneriatul dintre cele două instituții școlare. Prin dăruirea și implicarea unor profesori dedicați, prof. Daniela Pleșca, prof. Lucian Trandafir, prof.dr. Lăcrămioara Iordăchescu, Proiectul Valori Culturale Românești are continuitate și consistență.
Sub semnul prieteniei și încrederii, coordonatorii acestei ediții, prof. Sorin Sitea din partea Colegiului Național”Mihai Eminescu” Iași și Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mânăstirea Neamț își exprimă speranța ca această manifestare școlară unică în peisajul învățământului românesc, prin durată, diversitatea evenimentelor organizate și participarea elevilor și invitaților, va continua spre împlinirea sufletească a miilor de elevi care au participat la edițiile derulate timp de aproape 15 ani.