Prima pagină » Local » Edilul Mihai Chirica, declarații de ultimă oră, la Primăria Municipiului Iași: „Nu putem sărbători! Nu ne îngăduie vremurile să facem acest lucru” – LIVE VIDEO
Edilul Mihai Chirica, declarații de ultimă oră, la Primăria Municipiului Iași: „Nu putem sărbători! Nu ne îngăduie vremurile să facem acest lucru” - LIVE VIDEO

Edilul Mihai Chirica, declarații de ultimă oră, la Primăria Municipiului Iași: „Nu putem sărbători! Nu ne îngăduie vremurile să facem acest lucru” – LIVE VIDEO

07 oct. 2020, 12:58,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Conferinţă de presă susţinută de primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, la Primărie. Edilul va aborda de la orele 13.00 subiectul momentului, şi anume Sfânta Cuvioasă Parascheva, despre ultima şedinţă a Consiliului Local, bursele şcolare, dar şi alte subiecte administrative.

Municipalitatea ieșeană continuă programul de reabilitare și modernizare a spațiilor de joacă pentru copii

În cursul zilei de marți, 6 octombrie, primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru proiectarea și execuția de lucrări de reabilitare a 28 de astfel de spații. Proiectul și lucrările vor fi făcute de asocierea SC Sport Play Systems SRL – SC Urba SRL, pentru o sumă de 6.040.545 lei, fără TVA (7.188.248,55 lei cu TVA), iar firmele vor avea la dispoziție 12 luni pentru a executa contractul, din care trei luni pentru proiectare și nouă luni pentru execuție.

Modernizarea acestor spații de joacă a fost solicitată de ieșenii prezenți la ședințele de dezbatere publică a proiectului bugetului Municipiului Iași pe acest an.

Spațiile de joacă care vor fi reabilitate sunt:

– Parcul Expoziției (1.718 metri pătrați);

– bulevardul Independenței, nr. 30, bl. Y5 (320 metri pătrați);

– strada Stejar, nr. 55, bl. M1 (231 metri pătrați);

– strada Vasile Lupu, nr. 102, bl. G4 (300 metri pătrați); 

– strada Vasile Lupu, nr. 96, bl. G2 (287,73 metri pătrați); 

– strada Ciurchi (360 metri pătrați);

– strada Țepeș Vodă, PT 48 (430 metri pătrați); 

– bulevardul Poitiers, nr. 27 (216 metri pătrați);

– strada Nicolina, bl. 1001 Articole (285 metri pătrați);

– Grădinița PP 4 – stradela Sf. Andrei, nr. 73 (144 metri pătrați);

– Grădinița PP 23 Cuvioasa Parascheva – șoseaua Națională, nr. 45 (S1=300 metri pătrați și S2=400 metri pătrați);

– Grădinița PP 9 – strada Otilia Cazimir, nr. 31 (300 metri pătrați);

– Grădinița PN 16 – strada Macazului, nr. 16 (300 metri pătrați; teren ușor în pantă);

– Grădinița PP 26 – Calea Chișinăului, nr. 21 (300 metri pătrați);

– Grădinița PP 11 – Calea Chișinăului, nr. 3 (300 metri pătrați);

– Grădinița PN 11 – strada Decebal, nr. 25 (300 metri pătrați);

– Grădinița PP 29 – strada Mihai Sturdza, nr. 69 (300 metri pătrați);

– strada Vasile Lupu, nr. 108A, bl. G6 (140 metri pătrați);

– strada Canta, nr. 58, bl. 480, sc. B (142 metri pătrați);

– aleea Basarabi, bloc L4 (217 metri pătrați);

– strada Profesor Ion Inculeț (265 metri pătrați); 

– strada Mihai Sturdza (340 metri pătrați);

– strada Vasile Lupu, nr. 134 (313 metri pătrați);

– strada Izvor (212 metri pătrați);

– strada Anastasie Panu (200 metri pătrați);

– strada Codrescu, nr. 11A, bl. D1 (380 metri pătrați, din care 206 metri pătrați teren de sport);

– strada Săulescu (400 metri pătrați);

– strada Radu Vodă, nr. 16, bl. 770 (351 metri pătrați).

Primăria Municipiului Iași primește cereri privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței 

Începând cu data de 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a început să primească solicitări privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. Pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei cu agent termic în sistem centralizat, solicitanții vor trebui să îndeplinească unele condiții legate de venituri. 

Astfel, vor primi ajutorul respectiv familiile care înregistrează venituri de maxim 786 de lei pe membru de familie. În cazul persoanelor singure, acestea trebuie să aibă un venit de maxim 1.082 de lei pentru a putea beneficia de sprijin. Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, nu mai mult de consumul lunar efectiv, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură.

În afară de procentele stabilite pentru ajutoarele din bugetul de stat, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 435 / 2011 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiilor şi persoanelor singure domiciliate în Municipiul Iaşi, au fost stabilite procente suplimentare acordate, pe tranşe de venituri, din bugetul local, în limita maximă admisă ca venit net pe membru de familie pentru persoana singură, iar pentru familii s-a mărit plafonul de acordare până la limita de 1.000 lei / membru de familie, procentul stabilit drept compensare procentuală fiind de 15% din suma datorată pentru agentul termic consumat pentru încălzirea locuinţei.

Continuă ridicarea autovehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public

În ciuda restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, Primăria Municipiului Iași continuă eforturile pentru a menține și îmbunătăți aspectul civilizat și urban al orașului. Pe lângă investițiile în modernizarea infrastructurii, acțiunile curente de reparații ale străzilor, activitatea de salubrizare și de întreținere a spațiilor verzi, municipalitatea continuă și intensifică programul de ridicare a autovehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public. 

De la începutul anului și până în prezent, au fost ridicate de pe domeniul public 196 de autovehicule abandonate sau fără stăpân pentru care procedurile legale aferente au fost deja îndeplinite. Având în vedere faptul că un vehicul ocupă în medie 10 metri pătrați, înseamnă că aproximativ 1.960 de metri pătrați de teren au fost redați domeniului public, putând fi folosiți pentru parcări, spații verzi sau alte măsuri de fluidizare a traficului.

Centru multifuncțional în zona Cicoarei, cu fonduri europene

Primăria Municipiului Iași a primit două oferte la cea de-a doua licitație organizată pentru încredințarea lucrărilor aferente „Proiectului integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncțional Cicoarei”. Procedura de achiziție publică are o prevedere bugetară maximă de 12.554.467 lei, fără TVA (14.939.815,73 lei, cu TVA) și a atras oferte din partea SC Katar Conneg SRL Vaslui și asocierii SC Con Ted Company SRL – SC Rimoldo Consulting Group SRL Iași.

Iluminatul public va fi modernizat cu fonduri europene

În cursul zilei de marți, 6 octombrie, primarul Mihai Chirica a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare / modernizare / extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași”. Proiectarea și lucrările vor fi făcute de SC Elba – Com SA Timișoara, în cel mult 12 luni, pentru o sumă de 9.629.546,67 lei, fără TVA (11.459.160,54 lei, cu TVA).

Licitația organizată de municipalitate a atras, până la data limită din luna mai a acestui an, ofertele a nu mai puțin de 10 companii și asocieri de firme. Adjudecarea contractului a fost întârziată de o serie de contestații depuse de unul dintre competitori, contestații care au fost respinse însă definitiv de instanță pe 30 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *