Economia Rusiei se va contracta cu mai puțin de 3% în 2022, o contracție mult mai mică decât se așteptau inițial economiștii occidentali. Asta în timp ce inflația va fi sub previziunile anterioare, a declarat luni prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov.
Rusia a câștigat sume importante de bani în contextul în care produsele petroliere s-au scumpit considerabil, iar prețul gazelor naturale a ajuns la un nivel record.
Economia Rusiei nu este devastată așa cum anticipau economiștii occidentali
Economiștii occidentali se așteptau că economia Rusiei să fie devastată, dar economiștii naționali arată că cifrele sunt mult mai bune. După ce a prezis la un moment dat că economia va scădea cu peste 12% în acest an, depășind scăderile producției observate după prăbușirea Uniunii Sovietice și în timpul crizei financiare din 1998, Ministerul Economiei se așteaptă acum la o contracție de 4,2%. Prețurile ridicate ale energiei la nivel mondial au ajutat Kremlinul să își respecte angajamentul președintelui Vladimir Putin din martie de a reduce sărăcia și inegalitatea, în ciuda sancțiunilor și inflației paralizante occidentale. Unii economiști au comparat situația cu pandemia de COVID-19, când autoritățile au crescut plățile pentru cei mai vulnerabili la criză.
” Până acum, nu există semne că scăderea nivelului de trai ar putea duce la tulburări. Scăderea nivelului de trăi nu a atins punctul în care atitudinile față de realitate încep să se schimbe semnificativ și frigiderul începe clar să bată televizorul.”, a declarat Alexei Firsov, fondatorul think tank-ului de studii sociale Platforma.
Excedentul de cont curent al Rusiei – diferența de valoare dintre exporturi și importuri – s-a triplat de la an la an în primele șapte luni ale anului 2022, până la un record de 166,6 miliarde de dolari, pe măsură ce veniturile au crescut în timp ce sancțiunile au făcut ca importurile să scadă. Putin a ordonat majorări cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a atenua lovitura cauzată de inflație, în timp ce marii angajatori precum Sberbank (SBER.MM) și gigantul gazelor Gazprom (GAZP.MM) au majorat salariile din iulie. Rata șomajului a fost de 3,9% în iunie, cea mai scăzută de când serviciul de statistică a început să publice cifra în 1992, potrivit bazei de date Eikon.
Gradul de aprobare al lui Putin a fost de 83% în iulie, în creștere cu peste 10 puncte procentuale de la începutul campaniei din Ucraina pe 24 februarie, potrivit unui sondaj realizat de Centrul independent Levada și citat de reuters.com.
Cum este costul traiului în Rusia?
Inflația, care a urcat la un nivel maxim în ultimii 20 de ani de 17,8% în aprilie, după ce rubla s-a prăbușit la un minim record în raport cu dolarul american, se vede acum încheierea anului la 13,4%, potrivit Ministerului Economiei.
De atunci, controalele de urgență ale capitalului au ajutat rublei să stabilească cu peste 25% anul acesta, devenind-o cea mai performantă monedă din lume până acum în 2022. Acest lucru a ajutat la controlul inflației și a oprit cumpărările de panică observate după ce au fost impuse sancțiuni de către țările occidentale.
În timp ce sancțiunile înseamnă că bunuri de larg consum precum berea Guinness, hainele Zara și capsulele de cafea Nespresso au dispărut de pe rafturi, unii ruși au declarat pentru Reuters că se străduiesc, de asemenea, să găsească bunuri de bază, inclusiv unele medicamente. Situația economică a Rusiei este una paradoxală pentru că există mari deficite de aprovizionare a unor produse esențiale. Vorbim de medicamentele care sunt produse în alte țări și care sunt luate constant de către cetățeni. Așadar, economia Rusiei arată mai bine decât anticipau economiștii occidentali, în timp ce economiile europene sunt într-un picaj constant.
Nu este devastata.
Este in aceeasi mizerie ca si mai inainte.
daa la Moscova cainii merg cu colacii in coada,cand sa trait mai bine in Rusia decat in occident,raspuns NICIODATA