Prima pagină » Actualitate » Economiștii îl contrazic pe Florin Cîțu: Perspectivele arată că revenirea economică nu va fi în V!

Economiștii îl contrazic pe Florin Cîțu: Perspectivele arată că revenirea economică nu va fi în V!

16 nov. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Mai mulți economiști îl contrazic pe minsitrul Finanțelor, Florin Câțu. Aceștia susțin că trimestrul IV va fi mai slab ca trimestrul III, iar revenirea în „V“ nu mai este de actualitate.

„Vom avea o revenire, dar în „W“, spune unul dintre economişti.

Creşterea de 5,6% la T3/2020 faţă de T2/2020 este bună, dar nu compen­sea­ză căderea de 12,2% dinn T2 faţă de T1. Aşa că este de înţeles scep­ticismul economiştilor, mai ales că Europa rein­tro­duce măsuri de carantină, ca urmare a valului doi al pandemiei.

„Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V, ci în­tr-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea“, spune economistul Dragoş Cabat.

Economistul Dragoș Cabat: „Urmează miza mare a lui 2021“

Economistul Dragoș Cabat este de părere că important pentru economia românească este ce se va întâmpla în primul trimestru din 2021.

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Ionuț Dumitru: „Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost“

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, este de părere că trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost și că putem vorbi despre o revenire economică nu în „V“, ci în „W“.

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în con­diţiile în care, peste tot în Europa, sunt reintroduse măsuri de carantină. Colegii de la Viena deja anticipează pen­tru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o contracţie, prin urmare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, co­men­tează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Valentin Tătaru: „Economia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al patrulea trimestru“

Valentin Tătaru, economist ING Bank consideră și el că o revenire în „V“ este puţin probabilă. Totuşi, acesta este de părere că o creştere în T4 este posibilă.

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că economia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al patrulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lu­cru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că mă­surile restrictive adoptate de România (în faţa pan­de­miei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, menționează Valentin Tătaru.

Florin Cîțu: „Revenirea în «4V» a economiei este o certitudine“

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a spus că revenirea în „V” a economiei este o certitudine şi toate datele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat confirmă acest scenari.

„Am promis şi am livrat. Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în «V». Astăzi, nimeni nu mai neagă acest lucru. Toate datele oficiale, INS şi Eurostat, confirmă acest scenariu. Nu ne oprim aici. Aceasta este o lecţie clară şi usturătoare pentru mulţi. În perioada de criză am reuşit această performanţă pentru că am injectat lichiditate în economie de la Ministerul de Finanţe (după 7 luni 27,01 miliarde lei, 2,55% din PIB, au rămas în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 ) şi am crescut masiv investiţiile (record după 8 luni – 24,7 miliarde lei).

Totul a fost posibil pentru că noi, liberalii, am avut un plan credibil şi transparent de administrare a economiei. Am administrat cu prudenţă şi responsabilitate finanţele României în cea mai grea perioadă din ultima sută de ani”, a scris vineri, 13 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, Florin Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *