Prima pagină » Local » Economia se prăbușește! Afacerile Start-Up Nation din Iași, vândute la preț de chilipir pe site-urile specializate în anunțuri. Tinerii antreprenori sunt disperați
Economia se prăbușește! Afacerile Start-Up Nation din Iași, vândute la preț de chilipir pe site-urile specializate în anunțuri. Tinerii antreprenori sunt disperați

Economia se prăbușește! Afacerile Start-Up Nation din Iași, vândute la preț de chilipir pe site-urile specializate în anunțuri. Tinerii antreprenori sunt disperați

29 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Local

Criza de coronavirus a determinat tot mai mulți tineri din Iași să își scoată la vânzare afacerile înființate prin programul Start-Up Nation. Site-urile de socializare și cele cu anunțuri de vânzare sunt pline cu astfel de mesaje din partea antreprenorilor care au decis să renunțe la micile afaceri. În ultimele două luni au fost postate zeci de astfel de anunțuri unde ieșenii care au accesat programul Start-Up Nation scriu că renunță la proiectele din diverse domenii de activitate. Tinerii afaceriști din Iași mai spun că un alt motiv al vânzării afacerilor este lipsa unei strategii de relansare a economiei naționale.

Criza de coronavirus a determinat tot mai mulți tineri din Iași să își scoată la vânzare afacerile înființate prin programul Start-Up Nation. Printre administratorii care au decis să își vândă afacerile în ultima perioadă se numără tineri antreprenori care au accesat fondurile de la stat pentru firme de fotocopiere, fast-food, spălătorii textile, croitorii, producții de candele sau instalații centrale termice. Pentru că vor să le vândă cât mai repede, cei care decid să renunțe la ele sunt dispuși să le vândă la jumătate de preț față de cât este finanțarea de la stat, în valoare de 44.000 de euro. Una dintre firmele din cadrul programului Start-Up Nation care se vinde la Iași este a unei tinere care a accesat fondurile de la stat.

Afacere Start-Up Nation înființată în urmă cu doi ani, scoasă la vânzare

Tânăra antreprenoare povestește că intenționa să deschidă împreună cu soțul său o nouă afacere în domeniul fotocopierii după ce de câțiva ani au o altă afacere în domeniul auto.

„Afacerea fotocopiere trebuia să fie deschisă în acest an, prin programul Start-Up Nation. Proiectul a fost aprobat în anul 2018, printr-un credit punte și trebuia să încasăm banii de la stat. Am plătit mai bine de jumătate de an ratele și dobânzile, sume destul de importante, și de aceea am decis că nu mai vrem să așteptăm banii de la stat și să o vindem. Avem 4 angajați, echipamentele trecute în buget sunt generice, deci se pot modifica, iar cei 8.000 de lei pentru consultanță sunt incluși în buget”, spune Ioana C, proprietara firmei.

„Nu am mai primit comenzi”

O altă afacere scoasă la vânzare este cea a unei ieșence care deține de aproape doi ani o spălătorie textilă pentru hoteluri. Antreprenoarea spune că firma nu are incidente fiscale.

„Firma este relativ nouă, nu are datorii la bănci, contractul a fost semnat, iar echipamentele au fost achiziționate de 5 luni și funcționează. Sunt 6 angajați care vor fi preluați de noul administrator. Renunțăm la afacere pentru că în ultimele două luni nu am mai avut comenzi. Angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, iar activitatea firmei a fost suspendată. Noi vindem totul cu 14.000 de euro”, spune Adriana A.

Firmă Start-Up Nation, cesionată de o ieșeancă, anunț pe OLX

Proprietara unei croitorii din Iași vrea să cesioneze afacerea înființată prin programul Start-Up Nation în anul 2018.

„Acordul de finanțare este semnat. Avem 4 angajați. Cesionarea firmei nu schimbă cu nimic situația noului administrator care trebuie să ducă la capăt obligațiile prin proiect. Cesionarea se face în condițiile legii, chiar dacă este vorba despre programul Start-Up Nation. Singura obligație a noului administrator este aceea de a păstra angajații până în anul 2021. Aceasta este o condiție impusă la accesarea programului”, a explicat proprietara croitoriei.

O tânără renunță la afacerea deschisă prin programul Start-Up Nation

Antreprenoarea din Iași care a accesat fondurile de la stat vinde acum afacerea cu lumânări și candele. Tânăra spune că este dezamăgită de atitudinea statului față de antreprenori și de aceea nu vrea să mai dețină afacerea.

„Anul trecut am deschis afacerea, cu 4 angajați. I-am trimis în șomaj tehnic și am decis să o vând pentru că nu am șanse reale să mă mențin pe piață în această situație a crizei coronavirusului. M-am gândit să aplic pe programul IMMInvest, dar după ce am obținut mai multe informații, mi-am dat seama că nu e un program care ajută antreprenorii, ci îi îndatorează la bănci”, spune Roxana R.

Peste 2.000 de locuri de muncă create prin Start-Up Nation

Începând cu anul 2017 până în prezent, au primit finanțarea de la stat 1.200 de antreprenori din Iași. În urma înființării acestor afaceri au fost create peste 2.000 de locuri de muncă. Anul acesta vor primi banii alți 500 de beneficiari din Iași care au aplicat în cadrul porgramului anul trecut și care au trecut de toate etapele acestui program. O parte dintre aceștia au încasat banii de la stat, însă din cauza crizei create de noul coronavirus cei mai mulți așteaptă ca cei 44.000 de euro să fie virați în conturi de către bănci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *