Prima pagină » International » Economia Rusiei duduie, arată un raport al Băncii Mondiale! Sancțiunile Occidentului nu au avut niciun efect
Economia Rusiei duduie, arată un raport al Băncii Mondiale! Sancțiunile Occidentului nu au avut niciun efect

Economia Rusiei duduie, arată un raport al Băncii Mondiale! Sancțiunile Occidentului nu au avut niciun efect

04 iul. 2024, 15:48,
BZI.ro, în International

Banca Mondială arată că economia din Rusia duduie înregistrând o creștere de 3,6% în 2023, în pofida sancțiunilor Occidentului care par să nu fi avut niciun efect.

Vă aducem aminte faptul că Occidentul a lansat numeroase sancțiuni după declanșarea războiului din Ucraina. Rusia s-a reorentat pe alte piețe pentru a acoperi necesarul de produse.

Economia Rusiei duduie, arată Banca Mondială

Economia Rusiei a surprins prin rezistența sa la sancțiunile occidentului impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, atât de mult încât Banca Mondială a reclasificat Rusia ca „țară cu venituri mari”, potrivit Business Insider. Luni, Banca Mondială a anunțat că Rusia a trecut de la statutul de țară cu venituri medii-superioare la cel de țară cu venituri mari, conform unui raport întocmit de economiștii instituției.

„Activitatea economică din Rusia a fost marcată de o creștere semnificativă a activităților militare în 2023,” se arată în raportul Băncii Mondiale.

În 2022, venitul național brut pe cap de locuitor în Rusia a fost de 14.250 de dolari. Raportul Băncii Mondiale subliniază că această creștere a venitului este în mare parte datorată cererii crescute pentru bunuri și servicii militare generate de război, favorizând anumite sectoare ale economiei ruse. Anul trecut, comerțul Rusiei a crescut cu aproape 7%, iar sectoarele financiar și al construcțiilor au înregistrat creșteri de 6,6% și respectiv 3,6%.

Aceste dinamici au dus la o creștere a PIB-ului real al Rusiei – adică creșterea economică ajustată pentru inflație – de 3,6%. Această evoluție a îmbunătățit situația financiară a unor ruși săraci, complicând estimările privind modul de încheiere a conflictului.

Mai multe țări au inregistrat o scădere a economiei

Pe lângă Rusia, Banca Mondială a reclasificat și Bulgaria și Palau, trecându-le din categoria țărilor cu venituri medii-superioare în cea a țărilor cu venituri mari. Aceste actualizări au urmat câțiva ani de creștere economică post-pandemie.

De asemenea, Ucraina a avansat de la statutul de țară cu venituri medii inferioare la cel de țară cu venituri medii-superioare, înregistrând o creștere reală a PIB-ului de 5,3%, inversând astfel declinul abrupt de 28,8% din 2022.

„Deși economia Ucrainei a fost profund afectată de invazia rusă, creșterea economică din 2023 a fost impulsionată de sectorul construcțiilor, cu o creștere de 24,6%, reflectând o majorare substanțială a cheltuielilor pentru investiții, care au crescut cu 52,9%, susținând eforturile de reconstrucție ale țării în urma distrugerilor continue”, a explicat Banca Mondială.

În total, Banca Mondială a îmbunătățit clasificarea a șapte țări în acest an, retrogradând doar una singură: Cisiordania și Gaza.

Cisiordania și Gaza au fost retrogradate la statutul de țară cu venituri medii-superioare în 2023, din cauza impactului semnificativ al conflictului cu Israelul asupra economiei.

„Conflictul din Orientul Mijlociu, care a început în octombrie 2023, deși a afectat Cisiordania și Gaza doar în trimestrul patru, a avut un impact suficient de mare pentru a provoca o scădere de 9,2% a PIB-ului nominal”, au precizat economiștii Băncii Mondiale. PIB-ul real al Cisiordaniei și Gaza a scăzut cu 5,5%.

Așadar, sancțiunile Occidentului par să nu fi avut efect pentru economia din Rusia care a înregistrat o creștere surprinzătoare, conform datelor oficiale ale Băncii Mondiale – sursă aici

Comentarii
  • 1. Sanctiuni.
    2. Firmele vestice pleaca.
    3. Firmele rusesti le iau locul pe piata.

    • Suka ruZia si sustinatorilor👎☝👎👊

      Daca te duci pe linia frintului intradevar se aude cum duduie,inca 2 ani si crapa o econimie de razboi pe care o vor plati cel putin o generatie de celaveci sa nu mai vorbim de stigmatul pe care l vor purta,de popor criminal simterorist

  • Foarte bine. Europa moare de gat cu Ucraina.

  • Normal ca le merge bine. Au scapat de multinationale, nu mai sunt legati de dolar, schimburile cu tarile BRICS. Era de asteptat sa ajunga cu economia pe locul 4 in lume. Au depasit si Germania si Japonia.

  • UE din cauza sanctiunilor este la pamant , in recesiune, america supravietuieste doar din vanzarea de armament la ucraina si israel si la toate tarile bagand frica in toate tarile ca vin rusii, care nu au de gand sa vina. Deci prin sanctiunile aplicate Rusiei Ue si-a pus streangul la gat, recesiunea, iar Rusia o duce bine. Rusia e Rusia, niciodata Rusia nu cade la pamant, Rusia e Rusia

  • Ce mai valoroasa resursa a unei economii e OMUL!!Si daca tot va place secerea si ciocanul , a lua un OM din productia civila pt larg consum de bunuri , il pui sa produca bombe , bombele fac ,,kaboom? kaboom Riko!!OMUL munceste pt Riko? Resursele pt Riko? Rublele kaboom? Kaboom Riko!!Intre timp furam masini de spalat .

  • Asta e economia de razboi. Ca sa inteleaga si PROFU’ carnetel , e ca si cum , azi ai cumpara un frigider exploxiv , iar maine il trimiti pe front sa ucida inamici. Kaboom? OK! Profit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *