Prima pagină » Actualitate » Economia României se prăbușește! UE a anunțat taxe mai mari pentru țara noastră

Economia României se prăbușește! UE a anunțat taxe mai mari pentru țara noastră

29 mart. 2024, 10:20,
BZI.ro, în Actualitate

Economia României se prăbușește! Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii. Gaura de la buget va fi chiar mai mare decât anul trecut și va ajunge la 7% din PIB. Asta arată estimările Comisiei Europene. UE a anunțat taxe mai mari pentru țara noastră și o serie de schimbări în privința impozitelor.

Economia României se prăbușește!

Un raport recent arată dezastrul din România. Gaura de la buget va fi chiar mai mare decât anul trecut și va ajunge la 7% din PIB. Acestea sunt estimările recente ale Comisiei Europene. Deja deficitul pe primele două luni ale anului a ajuns la 1,74% din PIB, adică cea mai mare valoare din istorie.

Economiștii estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru sectorul construcţiilor avansul ar fi de 19%, reiese din rezultatele anchetei conjuncturale realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un val de scumpiri îi va afecta pe români

Sărbătorile pascale nu vin cu vești bune pentru români. Potrivit INS (Institutul Național de Statistică), prețurile vor crește în următoarea perioadă, mai ales la alimente. De Paște se consumă specialități din carne de miel, însă românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru 1 kg de carne de miel. Fermierii au început deja să anunțe prețuri mai mari pentru carnea de miel și de ied. Anul acesta, carnea de miel se va scumpi și cu 15% față de anul 2023.

La raft, în magazine, prețurile vor fi și mai mari. Astfel, românii trebuie să își planifice din timp bugetul pentru masa de Paște din acest an. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021. Un nou val de sumpiri îi va afecta pe români în anul 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult.

Verdețurile românești, dar și cele din import au înregistrat scumpiri record. Printre legumele cele mai afectate se numără roșiile, castraveții și ardeii, care au devenit acum produse de lux pe rafturile magazinelor, dar și verdețurile de sezon precum urzicile.

Primele luni ale anului 2024 au venit cu scumpiri. În luna ianuarie 2024, au fost raportate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare. Prețul fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023. Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 14 procente, produsele de igienă cu 16%, iar produsele de curățat costă cu 15% mai mult. O familie cu doi copii cheltuie lunar pe cumpărăturile casei peste 2.400 de lei. Specialiștii în domeniul economic trag un semnal de alarmă în privința scumpirilor.

„Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”

Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *