Prima pagină » International » Economia Chinei suferă enorm după criza generată de COVID-19 și a crizei extreme de curent electric
Economia Chinei suferă enorm după criza generată de COVID-19 și a crizei extreme de curent electric

Economia Chinei suferă enorm după criza generată de COVID-19 și a crizei extreme de curent electric

20 oct. 2021, 15:00,
în International

PIB-ul Chinei este în creștere cu cel mai lent ritm într-un an, întrucât o criză energetică masivă, întreruperi ale transportului maritim și o criză profundă a proprietății afectează a doua cea mai mare economie din lume.

Economia s-a extins cu doar 4,9% în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Este mult mai lent decât creșterea de 7,9% înregistrată de China în al doilea trimestru. Este, de asemenea, cea mai slabă rată de creștere din perioada iulie-septembrie a anului trecut, când PIB-ul a crescut și cu 4,9%.

China trece printr-o criză energetică fără precedent iar acest lucru îi afectează economia

China a fost singura economie majoră care a scăpat din 2020 fără a cădea în recesiune. Dar a întâmpinat o serie de provocări în acest an, care cântăresc foarte mult pe creștere.

„Provocările de a menține economia funcționând fără probleme au crescut”, a declarat Fu Linghui, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică din China, într-o conferință de presă, luni, la Beijing. El a spus că recuperarea țării de la pandemia Covid-19 este „încă instabilă și inegală”.

Țara se află în mijlocul unei crize de energie care afectează producția din fabrică și duce la întreruperi de energie în unele zone. Această problemă a fost alimentată de cererea la începutul acestui an pentru proiecte de construcții care au nevoie de combustibili fosili și sunt în contradicție cu urmărirea de către Beijing a obiectivelor ambițioase de reducere a emisiilor de carbon.

Procucătorii mici din China suferă! Aceștia nu mai au bani numerar, cash

Întârzierile de expediere și stocurile de montare au lovit, de asemenea, producătorii mai mici din China, care acum suferă de numerar, ducând la pierderea comenzilor și la reducerea producției.

Sectorul imobiliar suferă, de asemenea, de un efort guvernamental de a reduce împrumuturile excesive. Investițiile imobiliare scad acum. Aceasta pune presiune pe dezvoltatori, nu în ultimul rând pe Evergrande, a căror criză a datoriilor a declanșat îngrijorări cu privire la riscul de contagiune pentru sector și economia în general. Unele alte firme imobiliare au indicat deja că se luptă să-și plătească datoriile.

Criza energetică din China duce la măsuri de reducere a consumului de energie electrică

Producătorii chinezi avertizează că măsurile stricte de reducere a consumului de energie electrică vor reduce producția în centralele economice precum provinciile Jiangsu, Zhejiang și Guangdong – care împreună reprezintă aproape o treime din produsul intern brut al națiunii – și, eventual, vor crește prețurile.

Guvernele locale ordonează întreruperile de curent în timp ce încearcă să evite obiectivele lipsă pentru reducerea intensității energiei și emisiilor, în timp ce unele se confruntă cu o lipsă reală de energie electrică.

Clark Feng, a cărui Vita Leisure Co. cumpără corturi și mobilier de la producătorii chinezi pentru a le vinde în străinătate, a declarat că bordurile de electricitate din provincia estică a Zhejiang, unde se află compania, au dat o nouă lovitură afacerilor. El a spus că producătorii de țesături din provincie care suferă opriri de producție au început să crească prețurile și să amâne preluarea de noi comenzi de peste mări.

Transportul maritim din întreaga lume a fost perturbat în acest an. După criza din canalul Suez, care a pus pe jar toți armatorii, transportul internațional de mărfuri a fost zguduit de măsurile restrictive impuse în peninsulă Guangdong de autoritățile chineze, din cauza înmulțirii rapide a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`