Economia Chinei își continuă recuperarea după pandemia Covid-19, conform ultimelor cifre oficiale. A doua cea mai mare economie mondială (după unii analiști ar fi prima economie mondială) a înregistrat o creștere de 4,9% între iulie și septembrie, comparativ cu același trimestru al anului trecut.
Cu toate acestea, cifra este mai mică cu 5,2% așteptată de economiști. China conduce acum lupta pentru o redresare globală pe baza celor mai recente date despre produsul intern brut (PIB).
Creșterea este una mare comparativ cu scăderea cauzată de coronavirus
Creșterea de aproape 5% este departe de criză pe care economia chineză a suferit-o la începutul anului 2020, când a apărut prima dată pandemia.
În primele trei luni ale acestui an, economia Chinei a scăzut cu 6,8%, când a luat decizia de a intra în carantina şi de a închide sute, mii de fabrici. A fost prima dată când economia Chinei s-a contractat de când a început să înregistreze cifre trimestriale în 1992.
Cifrele-cheie ale creșterii economice publicate luni sugerează că redresarea Chinei este în ritm rapid, deși experții pun adesea la îndoială acuratețea datelor sale economice. Totuși, este bine de menționat faptul că economia Chinei realizează o creștere economică importantă daca e să ținem cont de economia mondială care este, în aceste momente, grav afectată de criza financiară.
Diverse statistici făcute de instituțiile specializate arătau că numărul persoanelor predispuse la sărăcie extremă va crește alarmant. Acest lucru reprezintă o premieră a ultimilor 20 de ani.
Cifrele trimestriale sunt comparate cu același trimestru din 2019.
„Nu cred că procentul de creştere economică este unul rău”, a spus Iris Pang, economist șef chinez pentru ING din Hong Kong. „Crearea de locuri de muncă în China este destul de stabilă, ceea ce creează un consum mai mare.”
Cifrele comerciale ale Chinei pentru septembrie au indicat, de asemenea, o redresare puternică, exporturile crescând cu 9,9% și importurile crescând cu 13,2% față de septembrie anul trecut.
În ultimele două decenii, China a înregistrat o rată medie de creștere economică de aproximativ 9%, deși ritmul a încetinit treptat.
În timp ce pandemia Covid-19 a împiedicat obiectivele de creștere din acest an, China este, de asemenea, implicată într-un război comercial cu SUA care a escaladat în ultimele luni.
Guvernul chinez a injectat capital uriaș
Guvernul chinez a lansat anul acesta o serie de măsuri pentru a reînvia economia afectată de coronavirus și pentru a sprijini ocuparea forței de muncă.
În timp ce bancă centrală și-a intensificat sprijinul politic la începutul acestui an, după ce restricțiile pe scară largă de călătorie au înăbușit activitatea economică, mai recent a renunțat la o relaxare suplimentară.
Premierul Li Keqiang a avertizat la începutul acestei luni că China trebuie să depună eforturi grele pentru a-și atinge obiectivele economice pe tot parcursul anului.
Pentru al doilea trimestru al acestui an, creșterea economică din China a atins 3,2%, pe măsură ce a început să revină.
„Economia Chinei rămâne pe drumul de redresare, determinată de o revenire a exporturilor”, a declarat Yoshikiyo Shimamine, economist-șef la Institutul de Cercetare a Vieții Dai-Ichi din Tokyo.
„Dar nu putem spune că a scuturat complet rezistența provocată de coronavirus”.
O sărbătoare importantă din China ar putea aduce încă un boom economic pentru ţară
Economia Chinei ar trebui să primească, de asemenea, un impuls în acest an de la „Săptămâna de Aur” – o sărbătoare anuală în octombrie, care se bucura de vizită a milioane de călători chinezi.
Cu călătoriile internaționale sever restricționate, milioane de chinezi au călătorit și au cheltuit, în schimb, pe plan intern.
Potrivit datelor Ministerului Culturii și Turismului, au avut loc 637 de milioane de călătorii în China în perioada vacanței de opt zile, ceea ce a generat venituri de 466,6 miliarde RMB (69,6 miliarde USD, 53,8 miliarde GBP).
Vânzările fără taxe vamale în provincia insulei tropicale Hainan s-au dublat față de anul trecut, crescând cu aproape 150%, conform datelor vamale locale.