Prima pagină » National » Eclipsă de lună, vizibilă în România în noaptea de duminică spre luni
Eclipsă de lună, vizibilă în România în noaptea de duminică spre luni

Eclipsă de lună, vizibilă în România în noaptea de duminică spre luni

12 mai 2022, 13:44,
în National

O eclipsă de Lună, care va fi vizibilă și din România timp de o oră, va avea loc în noaptea de duminică spre luni. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în noaptea de 15 spre 16 mai se va produce o eclipsă de Lună, care va fi vizibilă timp de aproximativ o oră și din România. Aceasta începe când Luna se apropie de apus, la ora 4.31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp și după ce Luna apune în România.

„Pentru a vedea fenomenul trebuie să găsiți un loc de unde se vede apusul Soarelui. Priviți Luna începând cu ora 4.31 și veți vedea cum în următoarea oră discul ei va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 5.28 veți vedea cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. De acum înainte începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului”, au transmis reprezentanții observatorului pe Facebook. Conform acestora, pe parcursul eclipsei, Luna se va afla în constelația Libra. La stânga de Lună se va vedea steaua Antares din constelația Scorpius.

Eclipsă de lună. Antares, steaua-gigant

Antares (alfa Scorpii) este cea mai strălucitoare şi cea mai mare stea din constelaţia Scorpionul, fiind mai mare chiar şi decât Soarele (este de 5 ori mai mare decât astrul zilei şi are o masă de 7 ori mai mare decât acesta). În plus, Antares arde de 10.000 de ori mai tare decât Soarele, conform Space.

Denumirea stelei vine de la grecescul Ant-ares, adică „înainte de Marte”, fiind confundată, în vechime, cu planeta Marte, datorită culorii puternic roşiatice.

Descoperirea revoluţionară, anunţată astăzi în SUA

Fundația Națională Științifică (NFS) din SUA a făcut o descoperire revoluționară în Calea Lactee, cu ajutorul telescopului Event Horizon.

Karen Marrongelle, șeful operațional al NFS, va susține o conferință de presă, joi, 12 mai, la Washington, la ora 16 (ora României), pentru a face un anunț oficial. În cadrul acesteia, patru cercetători vor da detalii în legătură cu descoperirea științifică.

”Găurile negre sunt formațiuni extrem de dense, cu o gravitație atât de mare încât niciun fel de radiație electromagnetică – inclusiv lumina – nu poate evada dintr-un astfel de spațiu. Au fost prezise de Teoria relativității generale a lui Albert Einstein, conform căreia o masă suficient de compactă poate deforma continuum-ul spațio-temporal pentru a forma o gaură neagră”, se arată pe site-ul NFS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025