Drumetii montane. Cea mai potrivita perioada a anului pentru drumeții montane este sezonul vara/toamna. Din punct de vedere al traseelor montane, acestea pot fi parcurse mult mai ușor decât în sezonul de iarna. Că în orice sport, și în cazul drumețiilor montane este nevoie de un echipament. Mai jos vă arătam un echipament de baza pentru practicarea acestui sport.
Drumetii montane. Încălțămintea pe primul loc
În primul rand avem nevoie de încălțăminte, bocanci/sandale de munte de buna calitate. Este indicat să alegeți bocanci și sandale cu talpa înalta sau vibram pentru aderenta și reducerea șocurilor. Bocancii impermeabili care țin glezna te ajuta să nu calci strâmb, să fii în siguranță și au preturi începând cu 400 de lei.
Avem nevoie și de un rucsac de tura lunga sau de tura de o zi. Și pelerina de ploaie este importanta. Cea mai ieftina este plastifiata, nu e rezistenta în timp, dar prezinta avantajul că nu trece deloc ploaia prin ea și e foarte ieftina. Cea din fas e mai scumpa, mai grea și nu ajuta daca ploua mai mult.
O pelerina buna costa în jur de 200 de lei. Tricoul de mișcare din poliester iți oferă libertate, capacitate de aerisire și se usucă rapid. Indicat ar fi să avem în rucsac încă un tricou de schimb. Mulți evita să poarte tricouri de bumbac pentru că retine apa și se usucă mai greu. Pantalonii lejeri de munte sau colanții sunt de asemenea importanți. Pe lângă astma mai avem nevoie de bete de trekking pentru susținere și siguranță, crema cu protecție solara, ochelari de soare și bandana, buff, pălărie sau șapcă pentru a te feri de insolatie și arsuri. Alte accesorii foarte importante: lanterna, briceag, chibrit, bricheta, harta traseului și o busola. Și alimentația este importante. Astfel avem nevoie de produse ce cresc energia: glucoza, alune, ciocolata, apa minim 1 litru. Chiar daca pare puțin un litru de apa, pe traseu vei mai găsi izvoare și alte surse de apa.
Alimentație corespunzătoare
Este indicat să nu plecam la drum fară niste produse medicale: antiinflamatoare, plasturi cu rivanol, fașa elastica, folie de supraviețuire, puțin alcool.
Daca drumeția pe munte durează mai multe zile, ai nevoie de cort, sac de dormit și izopren – saltea, prosop mic, produse de igiena.
Sfat important: este indicat să mănânci cu cel puțin o ora înainte de a pleca la drum. Alimentele indicate să fie luate pe munte sunt cele resistente la căldură și dau energie: ciocolata, glucoza, batoane energizante, cereale, făinoase, conserve, fructe uscate, legume etc.