Prima pagină » Radio » Actualitate » Echinocțiul de toamnă 2020. Când începe toamna astronomică și cum ne afectează
Echinocțiul de toamnă 2020. Când începe toamna astronomică și cum ne afectează

Echinocțiul de toamnă 2020. Când începe toamna astronomică și cum ne afectează

21 sept. 2020, 12:18,
în Radio

Echinocțiul de toamnă 2020. Acest eveniment astronomic marchează momentul în care ziua este egală cu noapte, fiecare având 12 ore. Echinocțiul are loc de două ori pe an, primăvara și toamna, iar solstițiul se petrece vara și iarna.

Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Acest fapt se petrece deoarece Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Acest eveniment astronomic se petrece de două ori pe an, prima dată în jurul datei de 21 martie. Atunci avem echincțiul de primăvară, Soarele trecând din emisfera sudică în cea nordică.

Al doilea astfel de moment are loc în jurul datei de 23 septembrie și marchează începutul toamnei astronomice. La echinocțiul de toamnă, Soarele trece din emisfera cerească nordică în cea sudică. Așadar, când în emisfera nordică este echinocțiu de toamnă, în cea sudică are loc echinocțiul de primăvară.

Echinocțiul de toamnă 2020

La fel ca în fiecare an, în ultima parte a lunii septembrie ne îndreptăm atenția către echinocțiul de toamnă. Acest moment marchează începutul toamnei astronomice, iar durata zilei scade în timp ce noaptea crește. Anul acesta, în România, evenimentul astronomic se va petrece pe 22 septembrie, la ora 16.30. Este cea de-a doua zi din an în care ziua și noaptea sunt egale, având câte 12 ore fiecare.

De asemenea, la echinocțiul de toamnă și cel de primăvară, Soarele răsare și apune exact în punctele cardinale Est și Vest. Acestea sunt cele două zile din an, indiferent de latitudine, când ziua este egală cu noaptea. Excepție fac cele două regiuni polare. Acum, în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, în timp ce la Polul Sud se face lumină odată cu ziua polară…

În țara noastră, zilele acestea, Soarele se află, la amiază, la o înălțime medie de 45 de grade. Aceasta înseamnă că se află la jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. După această zi, noaptea va crește pe măsură ce durata zilei va fi în continuă scădere, până pe data de 21 decembrie. În acel moment va avea loc solstițiului de iarnă în emisfera nordică, după care ziua va începe să crească din nou.

Cum suntem afectați de echinocţiul de toamnă

Zilele acestea, dacă vă veți simţi mai triști ori mai obosiţi decât de obicei, nu trebuie să vă speriați. Așadar, nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră, ci această stare este cauzată de echinocţiul de toamnă. De fapt, putem numi toată această stare astenie de toamnă.

Psihologii consideră că venirea toamnei este vinovată de această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală.

Care sunt simptomele asteniei de toamnă

Iată așadar cu ce simptome ne putem confrunta odată cu venirea toamnei astronomice:
depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire);
anxietate (simți că nu mai poți face față stresului);
schimbări ale stării de spirit (au loc treceri bruște de la o stare de spirit la alta);
tulburări de somn (avem tentația de a dormi foarte mult și ne este foarte greu să stăm treji pe parcursul zilei);
letargie (ne încearcă acea senzație de oboseală și neputință de a face față activităților cotidiene);
supraalimentarea (ne confruntăm cu o poftă excesivă de mâncare, în special cu dulciuri sau junk food);
probleme de ordin social (simțim o oarecare iritabilitate și dorință de a evita socializarea);
probleme sexuale (are loc o scădere a libidoului).

Așadar, dacă aveți astfel de stări, să știți că ele sunt cauzate de echinocțiul de toamnă 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`