Prima pagină » Magazin » Echinocțiu de toamnă 2020. A început toamna astronomică

Echinocțiu de toamnă 2020. A început toamna astronomică

22 sept. 2020, 14:02,
Cristian ZAVASTIN în Magazin

Echinocțiu de toamnă 2020. Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, are loc echinocțiu de toamnă, când începe sezonul de toamnă.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocţiul de toamnă are loc anul acesta astăzi, ora 16:31.

După ziua de astăzi, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta durează până la solstitiul de iarna, în jurul datei de 22 decembrie.

În ziua echinocțiului de toamnă soarele răsare și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest. În zona Polului Nord, de acum începe noaptea polară, iar în zona Polului Sud, Soarele stă deasupra orizontului pentru 6 luni, până când începe echinocțiul de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie simbolizează începutul primăverii.

Echinocțiu de toamnă 2020: Ce nu este bine să faci în ziua în care începe sezonul de toamnă

Se spune că în ziua echinocțiului de toamnă, în calendarul popular se păstrează amintirea celebrării unui străvechi început de an. Obiceiurile și tradițiile sunt concentrate în jurul zilei Crucii. Cu această ocazie, se aduc la biserică flori și se împodobește crucea.

Florile și frunzele de pe cruce se spune că sunt bune de leac, vindecă durerile de cap, durerile de dinți. De asemenea, în ziua în care începe sezonul de toamnă, la biserică se duc prune, care după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat și pot vindeca bubele.

Echinocțiul de toamnă este legat și de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece.

Tot în ziua în care începe sezonul de toamnă se face și primul must din struguri, se bat nuciii, se adună gutuile și merele. Tradiția spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură. Acum, de echinocțiu de toamnă, tradiția spune că este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.

Când va avea loc echinocţiul de toamnă în anii următori

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” acestea sunt datele când va avea loc echinocţiu de toamnă

2021 – 22 septembrie – 22:21

2022 – 23 septembrie – 04:04

2023 – 23 septembrie – 09:50

2024 – 22 septembrie – 15:44

2025 – 22 septembrie – 21:19

2026 – 23 septembrie – 03:05

2027 – 23 septembrie – 09:02

2028 – 22 septembrie – 14:45

Schimbarea orei

Un alt eveniment care va avea loc luna viitoare este trecerea la ora standard, denumită şi ora de iarnă.

Anul acesta, trecerea la ora de iarna se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. In ultimul wekend din luna, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Medicii sustin ca schimbarea orei poate avea efecte asupra organismul. Copiii si varstnici resimt cel mai puternic aceasta schimbare.

Totuşi anul viitor ar putea marca sfârşitul acestui proces de schimbare a orei de două ori pe an.

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei.  Acest lucru nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament.

Pentru ţările care decid să îţi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021. Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Pentru a proteja piaţa unică, Comisia va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Ţările U.E să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac. În acest mod, trebuie să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente. Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`