Răceală, amigdalită, traheită, achinacea dă organismului un impuls în lupta împotriva virusurilor. Venind din America de Nord, această plantă îi interesează pe cercetători încă de la mijlocul secolului al XX-lea pentru acțiunea sa împotriva virușilor și bacteriilor.
Echinacea este bogata în alchilamide, compuși fenolici, polizaharide complexe care acționează sinergic. Acțiunea sa: stimulează producția de limfocite și macrofage, care sunt celule ale imunității.
La adulți, poate fi utilizata ca agent dopant în caz de oboseală sau suprasolicitare. Are o acțiune antiinfecțioasă în perioadele de angină pectorală, traheită, răceli. Acțiunea sa asupra sistemului imunitar o face un scut antivirus interesant. Un mic studiu elvețian a arătat beneficii împotriva virusurilor precum Covid-19 doar in vitro în laborator. Nu o putem extrapola la oameni, dar nimic nu împiedică stimularea sistemului imunitar în timpul unei pandemii. În cele din urmă, acțiunea sa antiinflamatorie poate da un impuls rinitei alergice.
Trei rețete de casă
Stimulați sistemul imunitar: faceți o cură de 3 săptămâni, de exemplu cu 30 de picături de extract hidroalcoolic sau tinctură de două ori pe zi.
Gargară anti-durere în gât. Se toarnă 10 picături de tinctură de echinacea într-un pahar cu apă. Plimbă bine lichidul în gură pentru a înmuia mucoasele, timp de câteva minute. De făcut de trei ori pe zi.
Ceai din plante și ulei esențial pentru herpes. Luați un decoct de rădăcină de echinacea (1 g pe cană, fierbeți 10 minute), de la prima senzație de arsură. În același timp, aplicați local 1 picătură de ulei esențial de Niaouli sau arbore de ceai pe herpes, folosind un tampon de bumbac, la fiecare jumătate de oră, apoi la fiecare oră, de până la 6 ori pe zi.
Precauții de utilizare
Echinacea nu trebuie utilizată prea mult timp: maximum 3 săptămâni, altfel există riscul supra-stimulării sistemului imunitar. Planta este contraindicată în bolile autoimune (de exemplu, scleroza multiplă), bolile cronice progresive (tuberculoza, leucemia), precum și în cazurile de alergie cunoscută la plantele din familia Asteraceae.