Prima pagină » Local » Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași, prezintă modificările legislative cu aplicare în specialitatea oncologică, intrate în vigoare de la 1 iulie 2024

Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași, prezintă modificările legislative cu aplicare în specialitatea oncologică, intrate în vigoare de la 1 iulie 2024

15 iul. 2024, 12:29,
BZI.ro, în Local

Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași, prezintă modificările legislative cu aplicare în specialitatea oncologică, intrate în vigoare de la 1 iulie 2024.

Conform ordinului nr. 3.690/775/2024 pacienții asigurați, dar și cei neasigurați vor beneficia de pachete de servicii pentru depistarea unor afecțiuni grave, cum sunt cancerele, hepatitele B și C, iar la gravidă și HIV/SIDA.

Pacienții asigurați și neasigurați vor beneficia de servicii medicale pentru depistarea cancerului

Pacienții neasigurați vor putea primi de la medicul de familie bilet de trimitere pentru screening în cadrul IRO Iași.

Medicii de familie vor putea consulta (servicii decontate de CNAS) și persoane neasigurate în cazul în care suspectează că aceștia ar putea avea o boală oncologică;

Medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru consulturi clinice în ambulatorii și pentru investigații paraclinice (analize medicale și investigații radiologice;

Se vor acorda persoanelor neasigurate servicii pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică. Medicii de specialitate pot recomanda diverse servicii realizate de medici din ambulatorii sau unități sanitare cu paturi, în vederea stabilirii unui diagnostic.

Pentru a facilita accesul rapid la servicii medicale în vederea stabilirii unui diagnostic oncologic, unitățile mobile se pot deplasa în teritoriu (de regulă în mediul rural, zone izolate) unde personalul medical va putea consulta/investiga persoane asigurate și neasigurate.

Pentru persoanele asigurate vor fi asigurate servicii psihologice (conexe actului medical) specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici și de psihologii fără formare complementară în psihooncologie.

Din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse care se vor efectua în regim de spitalizare de zi de la 1 iulie 2024, 120 de pachete sunt destinate diagnosticului afecțiunilor oncologice, pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

Pentru stabilirea diagnosticului afecţiunilor oncologice, a evaluării extensiei şi a statusului clinico-biologic al pacientului, în vederea stabilirii strategiei de tratament de către comisia multidisciplinară, ulterior diagnosticului, este ferm recomandat ca cele trei tipuri de servicii să se realizeze într-un interval de 28 de zile calendaristice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *