Maria Mirabela Bolohan, tânără pictoriță din Iași, a creat un business inedit. Tânăra în vârstă de 31 de ani pictează orice produs, de la pahare, la pereți, folosind tehnica mandala. Produsele sale sunt unice iar printre clienții săi sunt și românii care muncesc în străinătate
Tânăra Maria Mirabela Bolohan a pictat primele produse în vara anului 2019, când era în concediu. A investit până în prezent, în mica afacere, 10.000 de lei, sumă ce a amortizat-o până în prezent.
„În vara anului 2019, când eram în concediu, m-am apucat de pictat. Căutam o activitate de petrecere a timpului liber. De mic copil îmi plăcea să desenez. Mi-am amintit că aveam niște culori acrilice și le pot folosi. Am urmărit un tutorial pe Youtube și am făcut primul tablou cu bețișoare de urechi. Când am postat primele poze, am primit multe reacții pozitive de la cunoscuți, dar și de la necunoscuți, care mă încurajau să fac asta în continuare. Am zis: « De ce nu?!».
Mi-a plăcut din copilărie să pictez. Atunci se spunea că nu poți să ajungi cineva doar pictând, de aceea nu am continuat să fac asta ca meserie, ci doar îmi petrec timpul liber pictând. Am zis că, dacă tot mă relaxează, îmi oferă o energie pozitivă, să continui să fac asta. Am cheltuit până acum 10.000 de lei și, de obicei, banii pe care îi luam pe produse îi investeam în culori. Pentru mine a contat mai mult faptul că am o satisfacție personală, iar clienții sunt mulțumiți”, spune Maria Bolohan.
Maria Bolohan, pictorița din Iași, realizează produse unice prin tehnica mandala
Tânăra spune că primele produse au fost vândute imediat ce a postat fotografiile pe Facebook, iar numărul comenzilor a crescut, spre surprinderea ei, primind cereri și de la persoane care muncesc în străinătate.
„După ce mi-am făcut pagina de Facebook, am început să primesc o mulțime de comenzi. Am început să vând mini-tablouri, mărțișoare de 7 cm pe 8 cm. Am fost impresionată de faptul că oamenii caută ceva personalizat. Apoi am trecut la mandala, pictura punct-cu-punct. Am clienți din toată țara, dar și din străinătate, din Italia, Marea Britanie, Franța. Le place faptul că încerc să aduc altceva și să nu fac un obiect să semene cu celălalt. Fiecare vrea ceva mai special, personalizat, să aibă un anumit mesaj. Nu e ceva standard, fotocopiat”, mai spune Maria Bolohan.
Tehnica mandala este folosită și de psihoterapeuți, pentru relaxare
Tehnica mandala, utilizată de pictori și psihoterapeuți, reprezintă un simbol, dar și un ritual, originare din Hinduism și din Budism, ce reprezintă Universul. Mandala este o diagramă circulară ce păstrează cu rigoare o anumită simetrie ce se concentrează cu toată forța asupra unui centru, având ca structură tipică împărțirea suprafeței în 4 segmente egale. Tânăra pictoriță din Iași spune că e cea mai bună metodă de relaxare.
„Mandala pornește din Hinduism și Budism și înseamnă «cerc». Tehnica era folosită de preoții budiști pentru a se relaxa, dar și ca metodă de meditație. Psihoterapeuții folosesc tehnica aceasta. Am început să fac astfel de picturi pentru că mi-a plăcut cum arată, cum se combină culorile. Mă relaxează foarte mult să fac punctulețele, chiar dacă durează mai mult”, explică Maria.
Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea Iuliei Weingold, o femeie care lucrează în domeniul IT din Iași și care a descoperit în urmă cu 6 ani pasiunea pentru săpunurile naturale, ce se vând în toată țara.
Maria Bolohan: „Când m-am apucat de pictat în tehnica mandala nu se găseau în România ustensilele necesare”
Maria Bolohan pictează doar câteva ore pe zi, întrucât nu a renunțat la locul de muncă, din domeniul bancar. Însă, dacă își va dezvolta afacerea, ar putea renunța la post. Prețurile produselor sale pornesc de la 15 lei și pot ajunge la peste 1.000 de lei pictând căni, agende, mărțișoare, globuri, pereți sau alte obiecte.
„La un produs lucrez de la două ore, la câteva zile sau chiar luni. Ultima mea creație a fost o mandala pe perete, făcută timp de 3 luni, puțin câte puțin. Eu le lucrez după programul de la muncă, de aceea poate durează mai mult. Produsele sunt realizate în culori profesionale. După executarea lor se aplică un strat de protecție, astfel că produsele se păstrează cel puțin 10 ani. Când m-am apucat de pictat în tehnica mandala nu se găseau în România ustensilele necesare. A durat 3 luni până a venit comanda. Acum am văzut că au mai apărut și în România. Produsele cu care pictez sunt profesionale. Cred că sunt singura din Iași care pictează prin această tehnică”, mai spune Maria Mirabela Bolohan.
Piața produselor handmade s-a dezvoltat mai ales în anul 2020, în perioada pandemiei, una dintre afacerile de succes din Iași, prezentate de reporterii „BZI”, fiind cea a Cristinei Țuțuianu, fondator HaidiHai.