Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este tânăra artistă din Iași ce pictează cu sufletul, nu cu mâinile! Dedesubturile creațiilor abstracte: ,,Arta este un dar pentru umanitate” – GALERIE FOTO

Ea este tânăra artistă din Iași ce pictează cu sufletul, nu cu mâinile! Dedesubturile creațiilor abstracte: ,,Arta este un dar pentru umanitate” – GALERIE FOTO

16 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Antonia Maria Prichici este un pictor cu numeroase calități, dar și un fin teoretician al artei. Tânăra în vârstă de 23 de ani este absolventă a Facultății de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din  Iași, iar în prezent este studentă la masterat, specializarea Practici Curatoriale Contemporane, la Facultatea de Arte Decorative și Design (UAD) din Cluj-Napoca. Pentru tânăra ieșeancă, arta este un dar

O artistă la început de drum a povestit reporterilor BZI ce înseamnă să fii pictor în 2023 și cum este privită arta în zilele noastre. Antonia Maria Prichici, o ieșeancă în vârstă de 23 de ani, se numără printre tinerii talentați, muncind zilnic pentru a ajunge cât mai departe.

„Arta înseamnă o formă înaltă, un privilegiu sau un dar pentru umanitate. Aceasta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane. Prin modul de manifestare poate fi considerată și o formă de cunoaștere. Consider că arta reflectă modul în care ne trăim viețile și ne determină să ne regăsim în ea.

De asemenea, prin puterea expresivă a conținutului plastic poate reda anumite idei și ne oferă posibilitatea să gândim în imagini când ne lipsește expresia conceptuală. Prin culoare se imortalizează și se dă glas unor expresii, unor amănunte, care altfel ar putea trece neobservate. Activitatea mea artistică este rezultatul observațiilor lumii care ne înconjoară, a cunoștințelor acumulate”, a declarat Antonia Maria Prichici.

Povestea unei tinere pictorițe din Iași

Antonia Maria Prichici poate fi considerată o norocoasă a vieții, făcând zilnic ceea ce o face fericită – pictura. Tânăra studentă la masterat, specializarea Practici Curatoriale Contemporane, în cadrul Facultății de Arte Decorative și Design (UAD) din Cluj-Napoca, încântă privitorii cu creațiile sale, în special abstracte.

„Încă din copilărie am cochetat cu pictura, dar perioada de pionierat a fost în liceu. Ulterior, după dobândirea cunoștințelor din facultate, am început să pun în practică prin studiul mai multor tehnici picturale. Spre deosebire de ce am studiat pe parcursul anilor de licență, masterul este la un nivel superior, ca grad de aprofundare.

Lumea din tablourile mele este un pretext de a prezenta o stare de spirit, o stare de mister, o poezie, o nostalgie, o întâlnire metafizică între personaje redate adesea prin tușe spontane. Tematica pe care o abordez este imposibil de definit. Stilul pe care îl abordez și creez preponderent este abstract, deoarece îmi oferă posibilitatea de a reprezenta spontan ideile determinate de emoțiile, trăirile și inspirația care facilitează procesul creației. Grație acestui stil, prin varietatea și libertatea pe care o poate oferi, nu impune limite în procesul creativ, ideile generate conlucrează cu bagajul emoțional și cultural, astfel încât imaginea poate fi transpusă de la sine.

În lucrările personale sunt reprezentate teme de factură psihologică, ce ar putea declanșa anumite reacții, emoții sau trăiri interioare de diferite intensități sau o conversație între lucrare și privitor. Prin acestea nu doresc să ofer o concluzie, ci mai degrabă să creez un traseu, imaginile abstracte survin mental prin intermediul percepției vizuale.

De regulă, o pictură abstractă nu este înțeleasă sau percepută la nivel vizual, ci prin procesul de interiorizare, nu este posibil a fi cuprinsă în cadrul unei definiții concrete, reprezentând fragmente dintr-un discurs plastic, care se prezintă sub formă de entitate, prin proprietățile extrinseci ale acesteia. Pe lângă stilul abstract pe care îl abordez în mod obișnuit, aleg să lucrez și tehnica acuarelei, unde am creat o serie de schițe cu fragmente din natură, cu surprinderea momentelor efemere din atmosferă”, a adăugat Antonia Maria Prichici.

Expoziții în țară și în străinătate

Pe parcursul timpului, mai ales în perioada studiilor de licență, Antonia Maria Prichici a participat la numeroase expoziții colective, atât în țară, sub îndrumarea profesorilor, cât și în străinătate.

„Prima expoziție, cu tema «Luceafărul», a fost organizată la Muzeul memorial «Mihai Eminescu», Botoșani, în noiembrie 2019. Apoi, expoziția «Fenomene cerești», cu un set de lucrări cu tematica unui abstract liric, organizată de Galeria «Labirint», Casa «Mihai Ursachi», Iași, în februarie 2021, urmată apoi de expoziția «Fragmente», martie 2021, respectiv expoziția «Botanical visions», cu schițe realizate în tehnici mixte – plein air.

Expoziția «Variații stilistice. Spirit. Natură. Atelier», online, iunie 2021, iar în toamna anului 2021 am avut plăcerea de a fi promovată în revista de artă a Galeriei «Eunoia», online, New Delhi – India, apoi, la început de an, de revista «Artist Talk Magazine», online, Anglia, ianuarie 2022. Ultima expoziție colectivă a fost organizată de Galeria de artă «Victoria», „Atelier35”, aprilie 2022 și un workshop creativ, «Cut and Paste», organizat de Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași”, a precizat Antonia Maria Prichici.

Aspirații și planuri demne de un mare artist

În ceea ce privește viitorul, ieșeanca își dorește să-și dezvolte în continuare abilitățile artistice.

„Pentru anul acesta, respectiv următorii, îmi doresc să performez la un nivel superior al calității plastice în lucrările viitoare, care să creeze, prin intermediul sensibilului și frumosului, experiența estetică și să devină o reflexie a unei realități profunde a vieții. Mi-aș dori oportunitatea de a pune în practică ceea ce-am dobândit pe parcursul pregătirii profesionale, atât prin studiile vizuale teoretice, cât și prin cele practice, de atelier sau muzeale.

Lumea ideală a artei pe care mi-aș dori să o văd este o societate îndreptată mai mult către cultură și cu o educație aleasă, artistică la bază, iar artiștii să fie promovați pentru a facilita cunoașterea lor și apreciați la reala lor valoare.

Activitățile artistice, spre exemplu, vernisajele și altele asemănătoare, să fie un prilej de socializare cu invitații, iar lucrările să poată fi vizionate cu interes și dialog de opinii în rândul publicului vizitator. Arta ne ajută să-i înțelegem pe cei din jurul nostru, ne oferă răspunsuri sau teme de meditare la subiecte de interes comun. În alt sens, avem posibilitatea de a studia în detaliu o anumită direcție, tendință sau mișcare artistică, cu multiple perspective.

În zilele noastre, artistul poate fi, de multe ori, agentul catalizator ce antrenează interacțiunea directă cu opera de artă, cu rolul de a găsi moduri de existență sau modele de acțiune ale realității existente”, a adăugat Antonia Maria Prichici, tânăra artistă din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024