Prima pagină » Eveniment-Social » Ea este prima femeie din Iași care ocupă acest post! A așteptat ani de zile să-și vadă visul cu ochii: „Cea mai mare satisfacție se simte la final” – FOTO

Ea este prima femeie din Iași care ocupă acest post! A așteptat ani de zile să-și vadă visul cu ochii: „Cea mai mare satisfacție se simte la final” – FOTO

02 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Consuela Radu-Țaga este prima femeie dirijor din Iași. Aceasta a fost întâi membru al Corului „Gavriil Musicescu” din cadrul Filarmonicii Moldova din Iași, iar ulterior a devenit dirijor

Născută în orașul celor șapte coline, Consuela Radu-Țaga a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă”, a urmat apoi Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Este dublă-licențiată, specializarea „Dirijat-Cor academic și Dirijor-Orchestră”. Anul 2014 i-a adus titlul de doctor în muzică, prezentând teza „Universul sonor al personajului colectiv în teatrul liric românesc”. De anul trecut, Consuela Radu-Țaga este dirijorul Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova din Iași.

„Într-o Filarmonică pot fi oameni invitați, adică colaboratori sau angajați. Femei angajate nu au mai fost la Iași, aceasta este noutatea. Sunt angajată pe perioadă nedeterminată din august 2022, este prima mea stagiune ca dirijor angajat la Iași. Înainte cântam în cor. Îmi doream de foarte mult timp să devin dirijor, posturile acestea sunt puține. Dirijor poți fi aici sau la Operă, mai multe posibilități nu ai… Aștepți să se iasă la pensie…

Trebuie să pleci din Iași altfel. Și eu am fost plecată un an, la Brașov, ca dirijor de cor, stagiunea 2003-2004. Nu mi-am găsit locul acolo, probabil că îmi lipsea Iașul, fiind chiar ieșeancă. Aici mi-am petrecut cele mai importante etape ale vieții… Când am încercat cumva să trădez Iașul, dar nu neapărat să-l trădez, cât să-mi găsesc locul, pentru că aici locurile erau ocupate, mi-am dat seama că din punct de vedere muzical simt lipsa orașului meu, iubesc Iașul.

Țin la ceea ce s-a  întâmplat în trecut, îmi place mirosul Iașului din luna mai… Îți trebuie timp să cunoști un colectiv, colegii de acolo m-au iubit, însă nu a fost să fie. Lucrurile într-un colectiv se sudează în timp”, a declarat lect. univ. dr. Consuela Radu-Țaga.

Cum arată viața Consuelei Radu-Țaga, prima femeie dirijor

Consuela Radu-Țaga a fost sufleor la Opera Națională Română din Iași, iar visul de a deveni dirijor la Iași, dirijorul Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova, a devenit realitate. Din anul 2015 ocupă postul de lector la universitatea pe care a absolvit-o, fiind titularul disciplinei „Clasă de operă”.

„Când am revenit la Iași, mi-am terminat studiile doctorale, apoi am primit un post la «Enescu», lucrez și acolo, apoi am devenit dirijor. Asta mi-am dorit dintotdeauna. Am simțit că scena e pentru mine. Avem 61 de membri la ora actuală în cor, au fost și mai mulți înainte, aproape 80. Unii erau angajați, alții colaboratori. În ultimul timp, cu colaborările stăm mai prost pentru că banii sunt mai puțini. Membrii corului sunt cântăreți, absolvenți ai universității din Iași, sunt oameni maturi, cu experiență, au adunat niște cunoștințe…

Noi avem repetiții săptămânal, de luni până vineri, asta înseamnă munca unui profesionist, rareori să ai o zi liberă. Cred că cea mai mare satisfacție se simte la finalul concertului, când vezi cum a ieșit totul. În general nu stau așa să mă gândesc că, vai, sunt dirijor… Pe scenă se pot întâmpla multe lucruri neprevăzute, să i se facă rău unui invitat, să fie prea cald, prea frig, dar încărcătura aia pe care o are muzicianul te face să nu ții cont de nimic. Noi cântăm muzică vocal-simfonică și acapella. Sunt două genuri diferite, dar care trebuie să se împletească. Nu ai orchestră, instrumente, rareori mai avem pian”, a menționat lect. univ. dr. Consuela Radu-Țaga.

În ceea ce privește diferența dintre un membru al Corului Filarmonicii și un alt artist, dirijorul Consuela Radu-Țaga a subliniat faptul că artiștii care fac cor sunt versatili.

„Corul de operă cântă doar operă, operetă… Noi trecem de la un gen la altul, suntem obligați să fim versatili. Descoperind oameni de-a lungul timpului, întâlnirile profesionale care mi-au fost propuse în viață, astea au fost pentru mine niște repere, m-au dezvoltat. Apoi, prin concertele pe care le dirijez mă simt împlinită.

Eu, ca dirijor, trec prin două modalități de a pregătire a corului. Pe de o parte, pregătesc corul și îl predau dirijorului care se ocupă de eveniment, acolo aportul meu e doar de a pregăti corul… Apoi sunt cele pe care le dirijez eu în timp real, la concert, când nu sunt pasivă în sală. Un concert durează, în medie, o oră jumătate, sunt speciale pentru mine”, a precizat lect. univ. dr. Consuela Radu-Țaga.

Concert aniversar

Fondat la 25 mai 1953, anul acesta, Corul „Gavriil Musicescu” împlinește 70 de ani de existență.

„Pregătim un concert aniversar, corul va împlini 70 de ani de existență. Evenimentul va avea loc pe data de 18 mai, la Teatrul Național. Sperăm să vină cât mai multă lume. Îmi doresc ca împreună cu artiștii din cor, profesioniști de înaltă ținută, să aducem corul pe primul loc în țară, să îl așezăm pe un podium inclusiv internațional. Dirijoratul implică o muncă de echipă, o lucrare pe care o facem împreună”, a declarat lect. univ. dr. Consuela Radu-Țaga.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024