Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este Mara Voicescu, una dintre fetele care fac percuție în Iași: „Pierzi trei sferturi din viață ca să oferi 10 minute pe scenă” – FOTO

Ea este Mara Voicescu, una dintre fetele care fac percuție în Iași: „Pierzi trei sferturi din viață ca să oferi 10 minute pe scenă” – FOTO

13 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Titlurile zilei

Mara Voicescu studiază la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” (CNAOB) Iași, fiind parte din clasa de percuție a profesorului Iustin Rusu. În urmă cu câțiva ani, băieții erau cei care alegeau acest drum, însă fetele sunt cele care fac percuție acum

Mara Voicescu, în vârstă de 17 ani, descoperă tainele percuției de mai bine de opt ani. Eleva de clasa a XI-a a oferit reporterilor BZI detalii despre cum ia naștere muzica și câtă muncă se află în spatele fiecărui concert.

„Îmi place foarte mult ceea ce fac, deoarece am puterea de a mă exprima așa cum îmi doresc și cum simt. Percuția nu înseamnă doar set de tobe, ci și marimba, multipercuție, vibrafon, tobă mica și multe altele… Ar trebui să fac o listă foarte mare.

Marimba mi se pare cel mai potrivit instrument pentru o interpretare plină de expresivitate. Toate lucrările pe care le interpretez le lucrez cât de bine se poate și le cânt cu cea mai mare plăcere, astfel încât publicul să poată vedea frumusețea percuției. Dezvoltarea mea în acest domeniu a fost construită prin multă muncă, plăcere și concentrare și am învățat să iubesc ceea ce fac, de fiecare dată când o fac”, a declarat Mara Voicescu.

Mai multe fete la percuție

Mara Voicescu a participat de-a lungul timpului la importante concursuri. De asemenea, aceasta a menționat că, în momentul de față, numărul fetelor care studiază percuție este mai mare decât cel al băieților.

„În clasa a X-a am luat locul al II-lea la olimpiada națională și acum aștept rezultatul de la cea de anul ăsta. Am două colege mai mici, de clasa a VII-a, care fac percuție, dar acum sunt la olimpiadă cu un coleg de clasa a X-a care face performanță, ca mine. Legat de facultate… Aș vrea să rămân o perioadă în țară și apoi să plec în străinătate.

Înainte erau destul de mulți băieți la percuție, acum s-au schimbat lucrurile, în ultima vreme sunt mult mai multe fete. Este destul de greu ce fac,  pentru că o fac în paralel cu școala, sacrific timpul meu personal ca să mă pot împărți, să le pot face bine pe amândouă, să mulțumesc și ceilalți profesori, profesorii de cultură generală. Uneori se adună multă oboseală, dar cu răbdare și muncă reușesc să le fac cât pot de bine pe amândouă”, a menționat Mara Voicescu.

Iustin Rusu, profesorul de percuție al Marei Voicescu, a explicat care sunt motivele pentru care băieții nu mai fac percuție.

„Percuția a devenit din ce în ce mai populară, muzica este accesibilă tuturor. Acum, s-a nimerit să fie mai multe fete interesate, este vorba despre o generație, poate două-trei, arta este pentru toți, important e să o facă cine poate și cine vrea. Percuția e dificilă pentru toată lumea, nu favorizează o anumită construcție. E o adevărată poveste percuția, sunt sute de instrumente pe care trebuie să le cunoaștem și să lucrăm.

Mara îmi este elevă din clasa a IV-a, noi am participat la multe concursuri, mai puțin în perioada pandemiei, cu revenirea la normal am început să ne orientăm din nou spre scenele olimpiadelor, facem ce știm, artă. Mai am un elev cu care fac performanță, în rest mai am și la gimnaziu elevi, ne dăm silința, vrem să aducem percuția Iașului pe toate scenele din România”, a declarat prof. Iustin Rusu.

Performanța se atinge greu

Pentru a face performanță și carieră în acest domeniu, toți tinerii, indiferent că este vorba despre fete sau băieți, trebuie să aloce zeci de ore percuției.

„Copiii care fac performanță și care merg mai departe la competiții nu o fac doar așa, ca ocupație, își doresc să devină foarte buni în domeniul lor, o carieră, rămâne de văzut. În principiu, toți vor o carieră solistică sau orchestrală, după ce fac Conservatorul vedem dacă rămân aici sau pleacă, de acolo cine știe. În mare, posibilitățile sunt de orchestră, filarmonică, spațiu universitar, profesorat. Pentru performanță, un elev își petrece cam toată ziua printre instrumente. În afară de cultura generală și temele pe care trebuie să le facă orice copil, cei care fac percuție au o a doua școală, a muzicii.

Poate studia și câte șapte ore pe zi, mai ales în perioada de dinaintea unui concurs. La nivel de conservator stai și câte douăsprezece ore pe zi. Deci copiii ăștia sunt extrem de solicitați, multă lume nu realizează asta, îți pierzi trei sferturi din viață ca să oferi 10 minute pe scenă, ai de studiat istoria muzicii, o mulțime de lucruri”, a menționat prof. Iustin Rusu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024