Prima pagină » Local » Ea este femeia care vine din Bihor și vinde produse naturiste de 10 ani în centrul Iașului! Tot mai mulți ieșeni apelează la Luminița Țirban – GALERIE FOTO

Ea este femeia care vine din Bihor și vinde produse naturiste de 10 ani în centrul Iașului! Tot mai mulți ieșeni apelează la Luminița Țirban – GALERIE FOTO

08 mart. 2022, 02:00,
Ivona Apostol, în Local

De peste un deceniu familia Țirban vine de la Bihor și vinde produse naturiste în centrul Iașului. Luminița Țirban și soțul său, Ioan, culeg plantele din Munții Apuseni și prepară produsele, în timp ce copiii acestora se ocupă de vânzare la ”Căsuța cu sănătate” pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași

Familia Țirban a moștenit de la străbunici o afacere cu produse naturiste. De fapt, prepararea produselor pe care le vând este o activitate pe care toți membrii familie o practică de mici.

Luminița Țirban, alături de soțul său, Ioan, se ocupă mai mult de prepararea produselor. Asta, deoarece cei doi soți știu foarte bine rețetele, iar copiii lor se ocupă de vânzare. De aproximativ 10 ani soții Țirban și copiii lor vând tincturi, ceaiuri și creme la ”Căsuța cu sănătate” de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași. De remarcat este faptul că toate produsele sunt făcute din plante culese din Munții Apuseni.

Produsele naturiste vândute la ”Căsuța cu sănătate” de familia Țirban

La ”Căsuța cu sănătate”, care este amplasată în apropierea sediului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sunt vândute remedii naturiste pentru diferite afecțiuni. Reporterii cotidianului BZI au vorbit cu Luminița Țirban, femeia care se ocupă de această afacere.

”Sunt învățată de mică să prepar aceste produse. Mergeam în munți cu părinții și bunicii, să culegem plantele. Apoi, acasă, ne ocupam de pregătirea lor, pentru a obține creme și tincturi. În anul 2022 am ajuns să vindem 19 tipuri de ceaiuri, 15 tincturi, 3 siropuri și 5 creme, toate fiind făcute din plante. Am încercat să găsim un remediu naturist pentru mai multe afecțiuni. Fiecare produs are o altă rețetă, iar timpul de preparare este diferit. Pentru prepararea tincturilor, plantele sunt puse în alcool, la macerat. Se lasă 21 de zile și este necesar ca, o dată la 2 zile, să fie amestecate”, spune Luminița Țirban, femeia care vinde produse naturiste în Iași.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre o tânără care face săpunuri din ulei și viermi de mătase.

Una dintre cele mai vândute creme este cea de gălbenele cu propolis și ulei de floarea soarelui

După ce culeg plantele necesare din munți, soții Țirban trebuie să se ocupe și de prepararea produsele. Luminița Țirban povestește cum se pregătesc produsele.

”Toate produsele sunt pregătite diferit. De exemplu, avem 5 creme, fiecare fiind folosită pentru o altă afecțiune: cremă de albăstrele și arnică, cremă de mărul lupului, cremă de untul pământului, cremă de drăgaică și cremă de gălbenele. Una dintre cele mai vândute creme este cea de gălbenele cu propolis și ulei de floarea-soarelui, care este folosită pentru răni, acnee și roșeață. De asemenea, la ceaiuri, anul trecut am vândut cel mai mult ceaiul hepato-biliar folosit pentru regenerarea ficatului, viroze hepatice și ciroză. Pentru prepararea cremelor este nevoie de 3 săptămâni. În aceste 21 de zile, plantele se lasă la macerat în osânză de porc și este necesar ca, o dată la 2 sau 3 zile, să fie topite și amestecate, pentru a se macera bine. Când se termină perioada de macerare, toate cremele sunt strecurate și se adaugă ceară de albine la final”, a adăugat Luminița Țirban.

Plantele folosite pentru aceste produse sunt: gălbenele, arnică, sunătoare, coada șoricelului, afin, frunze de dud, teci de fasole, salvie, frunze de nuc, urzică, păpădie, păducel, cătină și altele. Luminița Țirban spune că toamna, după ce își face proviziile, vinde magazinelor de profil plantele pe care nu le mai folosește.

Luminița Țirban vinde de 10 ani produse naturiste în Iași

Produsele naturiste pe care le vinde familia Țirban pornesc de la prețul de 15 lei, iar cel mai scump ajunge la 30 de lei. Chiar dacă această familie investește în ambalajele pe care le folosește, etichete și cutii în care sunt puse cremele, nu are prețuri foarte mari pentru că cei doi soți vor să vândă cât mai multe produse.

”Chiar dacă investim pentru a reuși să facem aceste produse, noi le vindem destul de ieftin. Plătim chirie pentru spațiul acesta, dar am ales să nu scumpim produsele, deoarece ne dorim să producem măcar banii pentru chirie și să scoatem investițiile lunare. Prețurile pornesc de la 15 lei, cremele fiind cele mai ieftine. Urmează ceaiurile,acestea costă 25 de lei/o cutie ce cântărește 250 de grame, iar cele mai scumpe sunt tincturile și siropurile, ajungând la 30 de lei”, a încheiat Luminița Țirban.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate remedii naturiste pentru arsurile solare. De remarcat este faptul că Luminița Țirban vinde produse naturiste de aproximativ 10 ani pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *