Oana Iliescu este cea mai tânără femeie fermier din Iași care a obținut fonduri europene pentru a dezvolta o afacere de succes în comuna Bârnova, localitatea natală. Iubirea pentru apicultură i-a fost insuflată de părinți, care au crescut albine pentru producerea mierii pentru consum propriu. La numai 26 de ani, tânăra antreprenoare a depus un proiect pentru accesarea fondurilor nerambursabile necesare dezvoltării unei afaceri apicole care a fost în scurt timp aprobat
Povestea afacerii cu produse apicole ecologice a tinerei antreprenoare începe în anul 2015, când a obținut fonduri europene în valoare de 37.000 de euro, bani pe care i-a investit în ferma apicolă din comuna Bârnova. Suma accesată de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a fost utilizată pentru creșterea numărului de stupi. Tânăra avea experiență în accesarea fondurilor nerambursabile întrucât a muncit câțiva ani în calitate de consultant pentru accesarea sumelor de la Uniunea Europeană. În prezent, în „Stupina Bio Taina Vie”, mica afacere de familie a soților Iliescu, sunt 220 de stupi.
Oana Iliescu, cea mai tânără femeie fermier din Iași, a investit fonduri europene într-o afacere de succes
Primul pas pe care l-a făcut Oana Iliescu după ce a accesat fondurile europene și a avut o producție mai mare de miere, odată cu creșterea numărului de stupi, a fost obținerea certificatului de producător ecologic. Pentru a avea o poziție sigură de comerciant de produse naturale, fără chimicale, pe o piață a produselor apicole unde multe dintre acestea sunt contrafăcute, Oana a obținut și această recunoaștere a muncii sale și a soțului său.
„Mierea noastră este 100 la sută naturală, certificată bio. Chiar dacă a fost miere mai puțină anul acesta, nu ne plângem de clienți pentru că avem piață suficientă. Noi facem agricultură de subzistență”, susține Oana Iliescu.
„Stupina Bio Taina Vie” este un exemplu de bune practici pentru cei care vor să acceseze fonduri europene
Printre regulile pe care trebuie să le respecte fermierii care au atestate ecologice sunt interzicerea utilizării de fertilizante și pesticide sintetice, stimulatori de creștere, hormoni, antibiotice, organisme modificate genetic sau derivate ale acestora. După ce un fermier a fost certificat ecologic, acesta trebuie să mențină certificatul, va fi controlat de firmele de inspecție pentru a-l avea în continuare. Aceasta este partea cea mai dificilă pentru un producător ecologic. Potrivit reprezentanților AFIR, afacerea Oanei Iliescu este un exemplu de bună practică.
„Este una dintre tinerele beneficiare de fonduri europene din Iași care a reușit să dezvolte o afacere de succes”, susține Eugen Țicău, director la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR).
Proiectul derulat cu fonduri europene de către tânăra din Iași a fost premiat și la Bruxelles
Planurile de dezvoltare a afacerii și a recunoașterii produselor de calitate de la Bârnova ale Oanei Iliescu nu s-au oprit la primul proiect derulat cu fonduri europene. Astfel, prin intermediul GAL-ului Colinele Iașilor, a accesat noi fonduri europene în cadrul proiectului „Diversificarea activității unui apicultor, «Stupina Bio Taina Vie» cu servicii foto/video și activități recreative pe biciclete Jooyridez”. Pasiunea pentru apicultură, istorie, explorare și aventură în natură, transformată în afacere de Oana și Dragoș Iliescu, a fost remarcată inclusiv la Bruxelles, afacerea fiind premiată pentru caracterul inovator.
Comuna Bârnova este recunoscută pentru tinerii fermierii care fac agricultură ecologică și au atras fonduri europene importante
Cei doi tineri sunt un exemplu pentru comunitate și prin faptul că au reunit zeci de producători bio într-o asociație. Aceștia au coagulat în jurul lor și alți producători locali, majoritatea apicultori, din comuna Bârnova. „Noi facem agricultură ecologică și de aceea am vrut să arătăm ce înseamnă acest lucru. De aceea a fost înființat un cluster care să reunească toate produsele naturale obținute din generație în generație de localnici din comuna Bârnova”, susține Oana Iliescu. Clusterul BioNEst a fost înființat în urmă cu aproximativ 2 ani.
„O bună parte din apicultorii din Bârnova sunt deja bio, iar conversia durează doar 1 an. La modul general, cultura bio va fi foarte bine primită de localnici și mai ales de rezidenții comunei Bârnova, ceea ce ne poate diferenția clar în peisajul metropolitan”, susține Cătălin Maxim, apicultor și manager fondator al clusterului BioNEst.
Tinerii fermieri din Iași au investit în afacerile din mediul rural fonduri europene în valoare de 5,7 milioane de euro
Potrivit informațiilor furnizate de AFIR Iași, instituția a încheiat cu tinerii fermieri 58 de contracte de finanțare în valoare de aproximativ 5,7 milioane de euro, inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziție din programarea 2007-2013. Potrivit specialiștilor, sectorul vegetal se află în topul solicitărilor de finanțare depuse online de tinerii fermieri. Cel mai tânăr fermier din Iași a obținut 40.000 de euro, fonduri europene, când avea numai 18 ani. Fermierul are o mică afacere cu legume în comuna Andrieșeni și chiar de la primul an de la lansarea afacerii a reușit să vândă toată producția.