Iustina Irimia Cenușă este o interpretă de muzică populară în vârstă de 32 de ani. Este originară din județul Botoșani și absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Dincolo de frumusețea chipului, aceasta transmite bucuria cântecului popular
Artista are o mulțime de calități bine definite, crescând în spiritul principiilor și valorilor umane, morale și culturale, învățate de la părinții ei. A colaborat de-a lungul carierei sale cu artiști consacrați ai României și a adus bucurie pe chipul multor oameni.
Interpreta de muzică populară a început să iubească folclorul încă de mică
De-a lungul carierei sale, Iustina Irimia Cenușă a fost apreciată pentru integritatea sa, pentru pasiunea și determinarea cu care își desfășoară activitatea. Ea reușește să inspire mulți oameni prin exemplul său de profesionalism și dedicare.
„Nu-mi amintesc să fi spus sau să fi vrut să devin cu ardoare ceva în copilărie. Poate părea ciudat, dar nici momentan nu știu prea bine, deși acum știu la ce mă pricep și la ce nu. Simt că am fost un om ales, deși, în momente cheie, mie mi-au aparținut deciziile. Mi-ar plăcea totuși să fiu un om bun și demn. Crescând într-o familie frumoasă și unită, am avut ca deziderat o familie măcar la fel de frumoasă și de unită precum cea în care am descoperit lumea. De aceea, familia îmi aduce cea mai profundă bucurie și cea mai mare împlinire sufletească”, mărturisește Iustina Irimia Cenușă, interpretă de muzică populară.
Originară din Flămânzi, județul Botoșani, Iustina a crescut cu repertoriul valoros bucovinean și moldovenesc. Odată cu începerea colaborării cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”, artista a început să îndrăgească soliștii vocali ai orchestrei, de la care a avut mult de învățat.
„Localitatea mea natală este Flămânzi, astfel încât printre primele cântecele populare învățate s-a numărat «Sârba din Flămânzi» a îndrăgitei Laura Lavric. Apoi am descoperit repertoriul valoros al doamnelor cântecului bucovinean și moldovenesc, Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Mioara Velicu, Maria Bararu, Mina Pâslaru. Odată cu începerea colaborării cu Orchestra Populară «Rapsozii Botoșanilor», i-am îndrăgit mult și pe soliștii vocali ai orchestrei de la care mereu am avut multe de învățat.
În adolescență, îmi făceam program de audiții muzicale și i-am îndrăgit nespus pe Drăgan Muntean, Maria Tănase, Florica Ungur, Mariana Drăghicescu, Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Tatiana Mihali, Valeria Peter Predescu, Ioan Bocșa, Dinu Iancu Sălăjanu, Veta Biriș, Lucreția Ciobanu, parte din generația de aur a folclorului românesc”, adaugă Iustina Irimia Cenușă, interpretă de muzică populară.
Iustina Irimia Cenușă a cântat alături de artiști consacrați ai muzicii populare din România
La o primă impresie, folclorul pare ceva din trecut, deja muzeificat și distant. Însă folclorul este prezent în viețile noastre la tot pasul. Tânăra interpretă de muzică populară a avut ocazia să colaboreze cu artiști consacrați ai României, printre care se numără și Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Niculina Stoican, Nicolae Botgros și mulți alții.
„E din ce în ce mai greu să găsești oameni care să-și însușească folclorul ca un mod real de viață. De cele mai multe ori găsim folclorul doar pus în scenă. E păcat că aceasta e traiectoria, însă trăim într-o lume galopantă, globalizată și digitalizată, în care mulți se depărtează de acest domeniu, însă nu poate fi totul sumbru, întrucât întoarcerea la rădăcini pentru mulți este o salvare.
Important e ca instituțiile abilitate să-și facă treaba bine și să arhiveze tot ce mai este de arhivat, ca generațiile care vor veni să știe cum a fost în trecut, cine sunt și ce să prețuiască”, mai spune Iustina Irimia Cenușă, interpretă de muzică populară.
Artista este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În timpul facultății a colaborat cu Ansamblul „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților din Iași, dirijor Marinică Botea. A fost profesor de limbă și literatură română, referent cultural, iar din anul 2022 până în prezent este managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
„Fiecare lucru învățat își arată utilitatea la un moment dat în viață. Astfel a fost și în cazul meu. Studiile literare m-au ajutat să pot exprima și în cuvinte ceea ce doresc să transmit celor care mă ascultă, să fiu atentă la conturarea textelor cântecelor mele, să-mi lărgească orizonturile culturii generale și să-mi permită să profesez în domeniu ca profesor de limba română și apoi ca referent cultural”, declară Iustina Irimia Cenușă.
Iustina este căsătorită din anul 2013 cu Teodor Cenușă, preot militar, iar împreună sunt părinții adoptivi ai unei fetițe, Parascheva. În ceea ce privește influența statutului de preoteasă asupra carierei muzicale, Iustina mărturisește că nu o limitează acest lucru în vreun fel.
„Dumnezeu croiește drumul fiecăruia și, cunoscându-mi structura interioară, mi-a rânduit spre însoțirea în această viață pe cel mai potrivit suflet, astfel încât eu, dacă nu aș fi fost preoteasă sau interpretă, aș fi avut aceleași principii și valori și același stil de viață.
Nu simt că mă limitează în vreun fel această alăturare de preoteasă și artistă, ci doar mă responsabilizează să fiu mult mai atentă la fiecare pas pe care îl fac. Pentru cei care s-au gândit vreodată la opțiunea de a adopta un copil, nu pot decât să-i încurajez. Orice copil este o minune, iar adopția este o binecuvântare cerească”, adaugă Iustina Irimia Cenușă.
„Fetele din Botoșani” au colaborări frumoase cu cele mai cunoscute orchestre din arealul românesc
Iustina, interpreta de muzică populară, mai face parte și din „Fetele din Botoșani”, un grup vocal, înființat în anul 2017, odată cu lansarea cântecului ,,Hai la Botoșani”, cântec prin care promovează meleagul binecuvântat, numit și „leagănul culturii române”.
Au lansat un album muzical împreună, au organizat trei ediții ale concertului „Hai la Botoșani”, au câștigat premii importante, cântă cu drag românilor din țară și din diasporă și au colaborări frumoase cu cele mai cunoscute orchestre din arealul românesc.
„Prin proiectul «Fetele din Botoșani» am câștigat două colege de cântec, două prietene, întrucât noi suntem cele «Trei cumetre bune». Ne place să cântăm împreună și ne bucurăm de apreciere în această formulă, reușind să fim invitate la cele mai mari manifestări folclorice din țară și din diaspora.
Deși grupul e o provocare în plus pentru activitatea profesională a fiecăreia dintre noi, satisfacțiile pe care le avem pe scenă, împreună, depășesc toate impedimentele întâlnite. Mă bucur sincer că Simona și Lorena fac parte din viața mea”, menționează Iustina Irimia Cenușă.
sa se dea pe manele bulangioaica daca vrea succes
Manuieste cuvintele si atat! Ii mai trebuie si glas. Traieste in lumea ei fara sa vada realitatea.
Este doar teatru si cuvinte manuite frumos. Mai trebuie si glas pt.toate astea.