Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este Alina și expune nuduri în vitrina magazinului la care este angajată! Locul de pe Cuza Vodă, transformat într-un vernisaj ce atrage privirile tuturor

Ea este Alina și expune nuduri în vitrina magazinului la care este angajată! Locul de pe Cuza Vodă, transformat într-un vernisaj ce atrage privirile tuturor

26 oct. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Alina Răileanu este consilier vânzări de peste 20 de ani la un magazin de articole vestimentare de pe strada Cuza Vodă din Iași. Printre manechinele expuse în vitrină, diferite caricaturi, portrete și trupuri nud își fac loc. Femeia are o mare pasiune – arta

Pasiunea ascunsă nu a fost niciodată exploatată la maximum. Cu toate acestea, ieșeanca a realizat portrete și pentru personaje ca Diana Șoșoacă sau George Simion, diverși medici, oameni simpli, dar și peisaje de toamnă sau artă nud, în mod special.

Talentul a fost descoperit brusc, în urmă cu patru ani. Alina Răileanu se afla la mare când s-a apucat de sculpturi în nisip, apoi s-a gândit să încerce să deseneze. În pandemie, această abilitate a fost dezvoltată, artista oferindu-le celor dragi creațiile sale drept cadou.

Precizăm că din 2018, de când a început totul, Alina Răileanu a câștigat prea puțini bani de pe urma desenelor sale, persoanele ce apelau la ea oferindu-se să-i dea ceva în schimb, în cele mai multe cazuri.

Suflet de artist, ascuns după vitrina magazinului

Alina Răileanu are 51 de ani și locuiește în zona Podu Roș. De peste 20 de ani lucrează la un magazin de pe strada Cuza Vodă. Ieșenii atenți la detalii pot observa că la intervale scurte de timp, în vitrina magazinului, dar și în interior, desene din creion, portrete și caricaturi dau viață locului. Autorul creațiilor minunate este chiar Alina Răileanu. În timpul liber, de aproape patru ani de zile, femeia desenează asemenea unui artist parizian și își expune lucrările în mediul în care petrece majoritatea timp. Deși nu a studiat la o universitate de arte, talentul său este greu de trecut cu vederea.

„Sunt un artist «no name», cum s-ar spune, din 2018 fac asta. Nu am terminat ceva în domeniu, pur și simplu mi-a venit. Eram la mare, am început să sculptez în nisip, toată lumea s-a adunat acolo, iar când am ajuns acasă am spus să încep să desenez. Nu am terminat vreo facultate sau ceva în domeniu, am făcut Geografia, pur și simplu mi-a venit atunci. Bine, eram îndemânatică de mică, dar nu pot spune că aș fi cochetat cu asta prin școală.

Fac grafică, caricaturi, tot ce se poate în creion. Primul desen a fost un portret al unei bunici cu nepotul. Am văzut că-mi ies și în pandemie am tot repetat. Nu fac bani din asta, cele mai multe le-am făcut cadou. Dacă m-a rugat cineva să-i fac, am făcut. Am investit în creioane speciale, dar mai ales în timp. Într-o perioadă mergeam pe la expoziții, am creații și pe la Casa Cărții, dar mi-am dat seama că e foarte mult de investit”, a declarat Alina Răileanu.

Portrete pentru personaje celebre

În ciuda faptului că pasiunea ieșencei nu este cunoscută de mulți oameni, prin intermediul unor prieteni a reușit să facă portrete pentru Diana Șoșoacă, George Simion și directorul Loteriei Române.

„Nu sunt cu partidele sau politica, însă prin intermediul unor cunoștințe am făcut portretul lui George Simion, al Dianei Șoșoacă și al patronului loteriei. Diana Șoșoacă a fost foarte încântată și s-a comportat foarte frumos. În rest, am mai făcut pentru persoane din Italia, prieteni, vecini. Aici am portretul lui Octavian Paler, cu toamna, am avut și cu femei nud, cu femei însărcinate.

Încerc să am timp de toate și mereu să desenez în funcție de anotimp, stare, însă nu mulți oameni observă. Cele nud sunt speciale, le combin cu frunze, depinde. Deși nu are treabă cu activitatea mea de la magazin, lucrând aici de atâția ani, șeful nu are nimic împotrivă pentru că mereu e plin magazinul de tablouri și desene. Copiii sunt mari, la facultate, nimeni nu stă în calea pasiunii mele. Pe Facebook, pe pagina Alinush Ray, mai postez ce fac. Nu visez la expoziții sau alte lucruri, însă clar o să continui să desenez”, a adăugat Alina Răileanu.

În plus, femeia realizează caricaturi în doar câteva minute.

„Cu aceste caricaturi n-a fost simplu. Eram la muncă și am zis să încerc să fac și eu, iar în câteva minute a fost gata”, a adăugat Alina Răileanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *