Prima pagină » National » E potrivit Gheorghe Hagi la naționala de fotbal? Plusurile și minusurile carierei de antrenor

E potrivit Gheorghe Hagi la naționala de fotbal? Plusurile și minusurile carierei de antrenor

24 iul. 2024, 19:20,
în National

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că „opțiunea numărul 1” pentru noul selecționer al naționalei de fotbal este Gheorghe Hagi.

Stoichiță a mai adăugat că va începe negocierile cu opțiunea principală. Un alt nume vehiculat pentru preluarea naționalei a fost Adrian Mutu, care a transmis miercuri că este curtat de cluburi din străinătate.

Aspectele pozitive în numirea lui Gheorghe Hagi ca selecționer al naționalei

Legenda fotbalului românesc a fost curtată și înaintea numirii lui Edward Iordănescu pe bancă acum aproape trei ani, dar atunci „Regele” a fost clar cu decizia sa, refuzând naționala. Acum, pasionații fotbalului au șansa să-l vadă pe Hagi înapoi la echipa națională, după ce a condus generația de aur a României ca jucător.

Plusurile sunt evidente: experiența de fost jucător al naționalei este completată de cea de antrenor la Farul Constanța. Acolo, Hagi a reușit să câștige de două ori campionatul României (2017 și 2023) cu o echipă bazată pe academie și pe jucători aduși pe sume minime, în comparație cu FCSB sau CFR Cluj, care au posibilitatea de a aduce jucători pe sume mari în raport cu nivelul ligii României. Pe lângă cele două titluri de campion al României, Hagi mai are în palmares un trofeu al Cupei României (2019) și unul al Supercupei (2020) cu Farul.

La echipa din Constanța, Gheorghe Hagi a promovat academia. Jucători precum Răzvan Marin, Florinel Coman și Ianis Hagi performează în prezent la națională și au ajuns la cluburi din străinătate după ce au fost crescuți de Hagi. Acest lucru evidențiază capacitățile sale remarcabile de recrutare a tinerilor și relația bună pe care o are cu ei.

În plus, carisma și autoritatea sa completează lista de atuuri ale lui Hagi în cazul în care va ajunge la națională. Un nume cunoscut și respectat pe plan național, dar și internațional, Hagi poate dispune de o încredere pe care nicio altă opțiune nu o poate egala în poziția de selecționer.

Aspectele îndoielnice în privința selecționerului Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi, fiind atât antrenor, cât și principalul acționar al clubului Farul Constanța, se află într-o situație complexă care implică potențiale conflicte de interese în cazul în care ar prelua funcția de selecționer al naționalei României.

Hagi este principalul acționar al Farului Constanța, deținând 79,9% din acțiuni, urmat de Ciprian Marica (10%), compania americană R10 Events LLC din Florida, deținută de fostul mare fotbalist brazilian Rivaldo (10%), și Zoltan Iasko (0,1%), potrivit ProSport. Așadar, Gică este obligat să cedeze acțiunile pentru a putea ocupa funcția de selecționer, deoarece statutul de acționar majoritar nu îi permite să antreneze naționala. Se vehiculează varianta transferului acțiunilor soției sale.

Există dubii și în privința selecției și utilizării fiului său, Ianis Hagi, în echipa națională. Această situație este sensibilă, deoarece orice decizie de a-l include pe Ianis în echipa de start ar putea fi văzută prin prisma relației lor personale, ridicând întrebări despre obiectivitatea selecționerului.

Lipsa de succes în competițiile europene majore a Farului sub conducerea lui Gică Hagi poate genera îndoieli. Deși Hagi are o reputație solidă ca jucător și antrenor în fotbalul românesc, scepticismul rămâne cu privire la succesul său pe plan internațional.

Hagi a evitat să comenteze direct posibilitatea de a prelua naționala, lăsând deschisă această opțiune. Situația rămâne incertă, iar decizia finală va depinde, în principal, de disponibilitatea lui Hagi de a-și rezolva problemele legate de acțiunile de la club și dorința de a antrena naționala, mai ales că oficialii FRF au încredere totală în această opțiune.

Următorul meci al României, împotriva Kosovo în UEFA Nations League, pe 6 septembrie, va fi un test important, iar rămâne de văzut dacă Gică Hagi sau alt antrenor va conduce echipa în acea partidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *