În fiecare toamnă, gospodinele se pregătesc să pună varza la murat. Acest obicei este respectat cu sfințenie în România, fiind transmis din generație în generație. Tocmai de aceea, gospodinele vor să știe cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe.
Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe
În fiecare toamnă, gospodinele din România se pregătesc să pună varza la murat.
Punerea verzei la murat este una dintre cele mai respectate tradiții culinare, de sute de ani. Această practică este transmisă din generație în generație și, conform obiceiului, această activitate are loc imediat după data de 26 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Dumitru.
În tradiția românească, punerea verzei la murat este un semn că gospodăriile se apropie de terminarea pregătirilor proviziilor pentru iarnă. Majoritatea gospodinelor consideră că varza murată trebuie pusă la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, temperaturile din această perioadă fiind perfecte pentru fermentarea naturală a verzei. Astfel, ea va fi gata până la Crăciun, când poate fi utilizată pentru sarmale, un fel de mâncare nelipsit de pe mesele românilor de sărbători.
În piețele din România, prețurile la varză cresc semnificativ, pentru că este la mare căutare. Totuși, acestea diferă în funcție de regiune și de recolta din anul în curs.
În piețele din principalele orașe, prețul unui kilogram de varză variază între 5 -7 lei, în funcție de calitatea și mărimea verze. Pe de altă parte, în piețele din zonele rurale sau din orașele mici, prețurile se situează între 3- 5 lei pe kilogram.
Cum se pune varza la murat
Varza este bogată în fibre, vitamine și minerale. Bucătarii au explicat și cum se pune varza la murat, dar și pașii pe care gospodinele trebuie să-i urmeze.
Este indicat ca verzele să fie cât mai mici, nu mai mari de-o palmă, iar foile să fie și ele, subțiri. Ele trebuie spălate și scobite de cotor. Apoi, trebuie să adaugi lingură de sare. Ulterior se așază verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă. Ultimul pas este să adaugi codimentele.
Se pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce varza e așezată, se pune capacul, iar trei zile se lasă fără apă. După cele trei zile, se adaugă apă. Apoi, se suflă aer în butoi, cu ajutorul unui furtun, până se acrește. E indicat ca verzele să stea mereu în saramură. Murăturile pot fi consumate după aproximativ o lună.
150 de grame de varză murată conțin 27 de calorii, 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 15% din doza recomandată de vitamina K. Aceasta conține și 12% din doza recomandată de fier și 11% din doza de vitamina B6.
Varza murată și zeama de la aceasta îmbunătățesc digestia și sănătatea generală. Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Consumul regulat de varză murată ajută și în procesul de slăbire.
Aceste murături contribuie și la reducerea stresului. Ele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Varza murată poate fi consumată în diverse feluri, fie simplă, fie inclusă în anumite preparate, cum ar fi sarmalele sau sandvișurile. Această garnitură este foarte consumată în perioada sărbătorilor de iarnă.
Așadar, cei care vor să pună varză la murat trebuie să știe cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe.