Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – E pasionat de ceea ce face, activează într-un domeniu fabulos și a făcut descoperiri spectaculoase pentru întreaga Românie! Dialog interesant și plin de noutăți, într-o specială ediție BZI LIVE – FOTO

LIVE VIDEO – E pasionat de ceea ce face, activează într-un domeniu fabulos și a făcut descoperiri spectaculoase pentru întreaga Românie! Dialog interesant și plin de noutăți, într-o specială ediție BZI LIVE – FOTO

02 mart. 2020, 14:33,
în BZI LIVE

Marți, 3 martie 2020, începând cu ora 15.00 este programată o nouă, originală, interesantă şi spectaculoasă ediţie în Studioul BZI LIVE! Invitat special este istoricul şi arheologul – prof. univ. dr. Lucreţiu – Ion Mihăilescu Bîrliba – Catedra de Istorie Veche şi Arheologie și prodecan al Facultăţii de Istorie a celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior românesc – Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi Cu un parcurs şi o pregătire profesională, ştiinţifică la cele mai înalte standarde europene, implicat dascăl şi arheolog respectiv un foarte bun specialist pe zona epigrafiei latine, profesorul Bîrliba are în spate o carieră remarcabilă. În această producție media vor fi abordate aspecte legate de activitatea universitarului, atât pe zona didactică, științifică, de cercetare, editoriala sau pe linie arheologica.

Pe urmele Imperiului Roman

Acesta desfăşoară de ani buni cercetări arheologice într-o veche cetate antică, de pe actualul teritoriu al ţării, din perioada Imperiului Roman (Slavă Rusă, Ibida din Dobrogea, ce datează de peste două mii de ani şi desfăşurată pe o suprafaţă de 24 hectare – n.r.) alături de tinerii săi colegi. Aici a făcut descoperiri de senzaţie în toată lumea arheologilor despre care a oferit detalii şi mărturii (inclusiv foto – video) extrem de atractive şi de valoroase. Pe de altă parte, despre colaborări academice ale UAIC la Atena – Grecia sau Roma – Italia, pasiune şi implicare în cercetarea trecutului, despre universul fabulos al Arheologiei, secretele intersantei şi minunatei lumi a Istoriei şi istoricilor se va dialoga.

Pasionat, de mic, de lumea Arheologiei

Lucreţiu Ion-Mihailescu Bîrliba este profesor de Epigrafie greco-latina şi Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC şi prodecan al aceleiaşi facultăţi. S-a specializat în Franţa, acolo unde şi-a susţinut masteratul şi doctoratul, apoi, revenit în ţară, pe lângă acitivitatea didactică, a participat la şantierele arheologice de la Histria, Jurilovca şi Ibida (Slavă Rusă). În 2005 a fost distins de Ministerul Culturii cu Premiul „Adrian Rădulescu”, în calitate de membru al echipei arheologice de la Ibida. Tot în 2005 a primit şi Premiul Universităţii Alexandru Ioan Cuza pentru cea mai bună teza de doctorat în Istorie.

Abordat în legătură cu ceea ce l-a determinat să meargă spre un asemenea domeniu şi să devină pasionat de universul fabulos al arheologiei, acesata a mărturisita ca totul a plecat din copilărie şi inspirat de ceea ce făceau părinţii săi. „Pentru mine, născut pe meleagurile judeţului Neamţ, având tata istoric şi mama profesoară, alegerea unui asemenea domeniu a avut la bază, asta fără a fi obligat, o influenţă venită din partea lor, evident. De mic mergeam în drumeţii şi chiar îmi plăcea foarte mult Istoria. Apoi, la alegerea facultăţii, am pendulat între Litere şi Istorie iar, până la urmă a fost cea din urmă. Am avut şansa, la începuturile carierei de arheolog, să am susţinerea profesorului meu de atunci, domnul Octavian Bounegru care mi-a oferit şansa şi marea responsabilitate de a face o cercetare pe un sit. A fost ceva extraordinar şi aşa mi-am început cariera.”, rememora profesorul Bîrliba.

A descoperit un cavou din perioada romanilor

De reamintit că, acum mai bine de doi ani, arheologul, la Ibida, a făcut descoperiri de senzaţie în toată lumea arheologilor despre care a oferit detalii şi mărturii (inclusiv foto – video) extrem de atractive şi de valoroase. „Venirea la Iaşi a domnului profesor Bounegru a însemnat şi o deschidere importantă pentru noi, cei de la Iaşi, în a face cercetări arheologice în zona Dobrogei, şi pe zona civilizaţiei romane şi greceşti. Aşa am ajuns să cercetez şi să coordonez, deja de peste 15 ani, săpăturile de la Ibida, actuala localitate Slavă Rusă. Vorbim de o cetate, ce datează din perioada Imperiului Roman şi cu o suprafaţă de 24 de hectare, unde am găsit vestigii extrem de interesante şi de valoroase. Vorbim de ceramică, inscripţii, ziduri şi este evident prin existenţa turnurilor ca aceasta avea un rol strategic, unde se aflau soldaţi.

Cel mai interesant este că, aici am găsit un cavou şi un mormânt unicat în toată România de astăzi şi care este evident că a aparţinut unei familii înstărite. Chiar am şi făcut o analiză antropologica ce arata o legătură genetică între zecile de oseminte găsite aici. De asemenea, am reconstituit totul cu ajutorul colegului nostru Andrei Asandulesei din cadrul Platformei ArheoInvest în format 3D. Aici se poate face şi un turism cultural şi, chiar eu am reuşit să aduc în vizită un grup de turişti austrieci care au rămas plăcut surprinşi şi impresionaţi de ceea ce avem aici. Inclusiv, la o prezentare a Slavei Ruse în Portugalia, cei de acolo au avut aceleaşi reacţii şi au afirmat că nu au aşa ceva”, reliefa, la acel moment, universitarul.

Colaborări academice la Roma şi Atena

Pe de altă parte, acesta a pus bazele unei colaborări academice ale UAIC la Atena 1 Grecia sau Roma – Italia. „Da, avem pe două paliere aceste colaborări şi ele implică trimiterea unor doctoranzi la studii, asta prin competiţie riguroasă şi valoare, tocmai acolo. E foarte important de reliefat importanta acestora deoarece, aşa, Universitatea noastră are o bună vizibilitate internaţională ştiinţifică. Apoi, chiar în urmă cu câteva zile, la Facultatea de Istorie am organizat un colocviu internaţional, unde au luat parte 25 de specialişti, pe zona regiunilor de graniţa care s-au aflat în Imperiul Roman.

Cu acest prilej, pe colegii din străinătate am avut răgaz să-i duc şi la Palatul Culturii unde au fost plăcut impresionaţi de expoziţia dedicată Culturii Cucuteni dar şi de centrul nostru istoric. Mai departe, în toamna anului viitor, vom organiza o altă manifestare internaţională, în premieră la Iaşi şi în România, unde vor veni istorici din ţări precum Portugalia, Austria sau Germania şi de un impact extrem de valoros pe zona zonelor dunărene şi civilizaţia de aici, tot din perioada Imperiului Roman”, menționa prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba. Despre toate acestea și multe alte interesante detalii, doar în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE alături de universitarul și istoricul Lucrețiu Bîrliba.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *