Prima pagină » Eveniment-Social » E oficial! Ce scenarii se vor aplica pentru începerea anului școlar 2020-2021 în școli și licee la Iași, anunțate de Inspectoratul Școlar Județean – FOTO, VIDEO

E oficial! Ce scenarii se vor aplica pentru începerea anului școlar 2020-2021 în școli și licee la Iași, anunțate de Inspectoratul Școlar Județean – FOTO, VIDEO

08 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Care sunt scenariile oficiale aplicate în municipiul și județul Iași pentru începerea noului an școlar 2020-2021! Inspectorul școlar județean prof. dr. Genoveva Farcaș a precizat că joi, 10 septembrie 2020, fiecare unitate de învățământ va anunța Inspectoratul Școlar Județean despre scenariul care va fi implementat. De precizat că, în baza datelor oferite de Ministerul Sănătății, în funcție de rata de infecție, în județ sunt: 1 zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line și clasice), iar restul verzi (cursuri clasice).

Prof. dr. Genoveva Farcaș, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a anunțat modul în care vor fi reluate cursurile în noul an școlar. Astfel, până joi, 10 septembrie 2020, fiecare unitate de învățământ va anunța Inspectoratul Școlar Județean ce scenariu va fi implementat în funcție de decizia Consiliului de Administrație (CA), a posibilităților ca infrastructură și resursă umană de care dispun și de consultare cu părinții. Pe de altă parte, în baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ sunt: 1 zonă roșie la Bivolari
(cursuri exclusiv on-line), galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line, și clasice), iar restul verzi (cursuri clasice).

Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu care se vor aplica pentru începerea anului școlar 2020-2021 în școli și licee la Iași

Așadar, la acest moment și după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis numărul de îmbolnăviri, scenarii galbene și verzi se anunță în 216 unități de învățământ cu personalitate juridică din întreg județul și doar într-o localitate va fi aplicat scenariul roșu.

„Am informat toate unitățile de învățământ cu privire la cele transmise de DSP! Fiecare unitate, în funcție de rata de incidență și corelat cu particularități, infrastructură, resursă umană și discuții în Consiliul de Administrație și consultate cu părinții ne vor anunța ce scenariu vor aplica pentru reluarea cursurilor până pe 10 septembrie”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

De asemenea, șefa ISJ a făcut apel la unitate, în contexul unui an școlar greu, la profesori, părinți și elevi să conlucreze pentru a evita și reduce posibilitățile de infectare cu COVID-19.

Activitățile cu preșcolarii se vor face, la început, doar outdoor. La învățământul primar, clasa a 8-a și a 12-a se va învăța normal

În acest context, preșcolarii vor derula activitățile educaționale (cât va permite vremea) doar în spațiu liber, în afara corpurilor de clădire ale grădinițelor. Doar la învățământul primar, clasa a 8-a și a 12-a se va învăța normal. În rest, totul se va face în sistem hibrid, o perioadă la cursuri, iar alta on-line.

„Vor fi clase împărțite în două, se vor defaza pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectare normelor de distanțare și cu respectarea normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există spațiere. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Am avut o discuție cu primarul Iașului, Mihai Chirica pentru, a-i putea caza într-o unitate de învățământ tehnologică, într-un cămin, la o capacitate de 118 locuri, pe elevii căminiști sau pe cei din Republica Moldova.

Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul. Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală, de către personalul medical autorizat”, a mai punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general ISJ Iași.

Care sunt cele 3 scenarii lansate, pentru începerea noului an școlar, de Ministerul Educației

Cele 3 scenarii, pentru începerea noului an școlar, lansate de Ministerul Educației sunt: Scenariul 1, denumit verde, presupune că este mai puțin de o persoană infectată la mia de locuitori înregistrată în ultimele două săptămâni. În acest caz, toți elevii vin la cursuri. Scenariul 2, denumit galben, presupune că există între 1 și 3 persoane infectate la mia de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni. În acest caz, o parte din elevi vin la cursuri, iar alții vor participa la cele on-line. Scenariul 3, denumit roșu, presupune că există mai mult de trei persoane infectate la mia de locuitori raportate în ultimele două săptămâni. În acest caz nu se vine la școală, iar cursurile se desfășoară on-line. Deciziile legate de aceste reguli pentru începerea noului an școlar vor fi luate la nivel local pentru fiecare școală în parte de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Masca, obligatorie pentru elevi și profesori

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă. Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție. Se recomandă intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *