Prima pagină » Sanatate » Durerile de ficat. Cauzele apariției disconfortului

Durerile de ficat. Cauzele apariției disconfortului

06 aug. 2024, 11:29,
în Sanatate

Ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru, are funcția de a susține digestia hranei și de a elimina substanțele toxice. Durerile de ficat apar foarte rar, de asta, atunci când apar, consultul unui medic este cel mai indicat.

De ce apar durerile de ficat

Durerea din partea dreaptă a abdomenului poate fi ușor confundată cu cea de ficat din cauza faptului că acesta este înconjurat de alte organe. Indiferent care e cauza durerii, cel mai bine este să faceți o vizită la medic pentru un diagnostic corect.

Durerile de ficat sunt adesea însoțite și de alte simptome, precum: stări frecvente de greață, vărsături, astenie (stare acută de oboseală generală), icter, urină închisă la culoare și scaune decolorate, pierderea apetitului, picioare umflate și dureroase, sângerări gingivale.

Durerea de ficat poate apărea în urma apariției anumitor afecțiuni legate de acest organ. Una dintre ele este hepatita virală. Cele mai întâlnite forme ale acestei boli sunt hepatita A, B, și C. Aceasta inflamează ficatul și provoacă dureri locale, dar se poate manifesta și prin urina închisă la culoare, icter, oboseală sau vărsături.

Un alt tip de hepatită este cea alcoolică care se manifestă tot prin inflamarea ficatului. După cum îi spune și denumirea, aceasta apare în urma consumului excesiv de alcool. Principalele simptome sunt: abdomen sensibil și dureros, lipsa apetitului, stări de greață, slăbiciune sau chiar febră.

Durerile mai pot apărea și din cauza abcesului hepatic care se manifestă prin apariția unui fel de sac cu lichid la nivelul ficatului și este determinat de o infecție.

Bolile de ficat, a cincea cea mai frecventă cauză de deces din lume

Cancerul hepatic este una dintre afecțiunile grave cu care se confruntă oamenii. Durerile apar atunci când afecțiunea se află într-un stadiu avansat și pot radia spre abdomen sau umărul drept. Alte simptome sunt: stare generală de rău, lipsa apetitului, pruritul sau icterul.

Leziunile hepatice sunt o altă posibilă cauză a apariției durerilor. Ficatul, fiind cel mai mare organ, este predispus la accidentări. Durerea poate apărea în urma unor traumatisme, căderi sau lovituri în partea dreaptă a abdomenului.

Metodele de tratament diferă în funcție de afecțiunea care stă la baza apariției durerilor, iar medicul este cel în măsură de diagnosticare și oferire a unui tratament. Simptomele pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, însă afecțiunile pot fi tratate medicamentos sau prin intervenții chirurgicale, la recomandarea medicului.

Pentru o bună sănătate a ficatului, aveți în vedere: evitarea alimentelor bogate în grăsimi nesănătoase, a zahărului și a alcoolului, consumul alimentelor bogate în fibre, a cerealelor integrale, fructelor și legumelor, hidratarea corespunzătoare (ajută ficatul să funcționeze în limite normale), evitarea consumului de carne roșie, vaccinarea împotriva virusului hepatic de tip A și B.

Indiferent care este motivul apariției durerilor la ficat sau în zona abdomenului, acestea pot reprezenta o urgență medicală, de asta cel mai bine este să mergeți imediat la medic pentru a afla cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024