Prima pagină » Sanatate » Durerile de cap, frunte și ochi. Din ce cauze apar și ce afecțiuni pot ascunde?

Durerile de cap, frunte și ochi. Din ce cauze apar și ce afecțiuni pot ascunde?

03 mai 2022, 09:45,
în Sanatate

Durerile de cap, frunte și ochi pot fi extrem de supărătoare și, uneori, îngrijorătoare. Iată din ce cauze apar și ce afecțiuni pot ascunde.

Durerea de cap sau cefaleea este durerea localizată în zona capului (frunte, ochi), dar se poate manifesta și în zona gâtului sau a spatelui. De regulă, aceasta constituie un semnal de alarmă dat de către organism, în momentul în care are de a face cu condiții de mediu nefavorabile, cum sunt iluminarea incorectă, poluarea fonică sau o temperatură ce produce o stare neplăcută (prea rece sau prea frig).

Cu toate acestea, durerea de cap poate fi și un simptom al unei afecțiuni. Astfel că, dacă devine persistentă și constantă, este necesar să discuți cu un medic.

o femeie cu durere de cap și un medic

Dacă durerea de cap devine persistentă și constantă, este necesar să discuți cu un medic.

Cauzele durerilor de cap, frunte și ochi

Durerile de cap, frunte și ochi pot fi generate de deshidratare sau de foame. Fiindcă organismul are nevoie de apă și alimente pentru a funcționa, în lipsa acestora pot apărea diferite stări neplăcute – dureri de cap și chiar somnolență.

De asemenea, durerile pot apărea și în urma consumului de alcool, deoarece acesta tinde să deshidrateze foarte tare organismul. Un alt element care perturbă ritmul obișnuit al corpului îl constituie oboseala. Aceasta poate duce la dureri de cap severe, tulburări de vedere și stare de somnolență accentuată.

De vină pentru cefalee poate fi și calitatea scăzută a aerului. Chiar dacă, de cele mai multe ori, uităm că aerul conține impurități, organismul nostru reacționează imediat. Potrivit unui studiu realizat în 2010, în jurnalul medical Headache, durerile de cap sunt o reacție la prezența impurităților din aer, a poluării, dar și a substanțelor iritante.

Și stresul poate genera dureri de cap, de frunte și de ochi. Când mintea noastră lucrează în permanență, fără să ia o pauză, apare oboseala, însoțită de alte manifestări neplăcute, cum sunt atacul de panică și starea de anxietate.

Evident, orice lovitură la nivelul capului poate duce la apariția durerii pentru o anumită perioadă de timp. La fel se întâmplă și în cazul consumului de cafea sau nicotină. Atunci când organismul nu primește aceste substanțe (sau când sunt consumate într-o cantitate prea mare), intră în stare de sevraj și poate provoca cefalee, oboseală, somnolență și stare de nervozitate.

o femeie cu durere de cap

Durerile de cap, frunte și ochi pot fi generate de deshidratare sau de foame.

Ce afecțiuni se ascund în spatele durerilor de cap, de frunte și de ochi?

Durerile de cap pot fi determinate de afecțiuni oculare, cum sunt miopia sau prezbitismul. Totodată, pot anunța și apariția glaucomului. Această afecțiune este caracterizată de distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv însărcinat cu transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Astfel, are loc restrângerea, în timp, a câmpului vizual și se poate ajunge la orbire (afecțiunea este întâlnită frecvent la persoanele peste 60 de ani).

Vinovate de apariția durerilor de cap pot fi și edemul cerebral sau tumoarea cerebrală. Acestea sunt, din fericire, mai rar întâlnite.

Și anevrismul poate fi o cauză a cefaleei. Acesta poate să apară la nivelul creierului și se manifestă prin dureri de cap și tulburări de vorbire sau de vedere.

Durerile de cap frontale, care își modifică intensitatea și devin mai puternice atunci când ne aplecăm, sunt provocate de sinuzită.

Nu în ultimul rând, durerile de cap pot fi produse și de dezechilibre hormonale sau de dieta dezechilibrată. Lipsa vitaminei D și a magneziului, în mod special, poate cauza migrene, amețeli, stări de somnolență și, uneori, irascibilitate.

un bărbat cu durere de cap și de ochi

Vinovate de apariția durerilor de cap pot fi și edemul cerebral sau tumoarea cerebrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024