Prima pagină » Sanatate » Durerile de burtă jos la femei. Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor pelvine?

Durerile de burtă jos la femei. Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor pelvine?

30 iun. 2022, 12:12,
BZI.ro, în Sanatate

Durerile de burtă jos la femei au cauze multiple. De regulă, acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă, în unele cazuri, pot anunța afecțiuni serioase, cum sunt cele ale aparatului genital sau ale tractului urinar.

Majoritatea femeilor se confruntă, lunar, cu dureri pelvine. Acestea sunt cauzate de apariția menstruației și sunt localizate la nivelul abdomenului inferior. Cu toate acestea, este posbil ca durerile de burtă să fie semnul unei afecțiuni grave, care necesită control ginecologic de urgență.

Astfel că, dacă durerile sunt însoțite de sângerări anormale, sângerări vaginale neobișnuite, arsuri, mâncărimi, înțepături, sângerare după contactul sexual, infertilitate sau avort spontan, lipsa menstruației, amorțeală, durere în timpul contactului sexual sau eczeme, iritații și vezicule, solicită sfatul unui medic.

o femeie cu părul lung și tricou gri care stă pe pat

Dacă durerile sunt însoțite de sângerări anormale, sângerări vaginale neobișnuite, arsuri, mâncărimi, înțepături, sângerare după contactul sexual, infertilitate sau avort spontan, lipsa menstruației, amorțeală, durere în timpul contactului sexual sau eczeme, iritații și vezicule, solicită sfatul unui medic.

Care sunt cauzele care duc la apariția durerilor de burtă jos la femei?

Durerile de burtă din zona pelvină pot fi generate de: ovulație, boli cu transmitere sexuală, cistită sau infecție urinară, chisturi ovariene, fibrom uterin sau tumoră.

Ovulație

Unele femei se pot confrunta cu dureri, atunci când se află la ovulație. Acestea pot apărea fie în zona stângă, fie în zona dreaptă (în funcție de ovarul care eliberează ovulul) și pot să dureze câteva minute. Disconfortul poartă denumirea de mittelschmerz și este unul temporar, care nu necesită tratament special.

Boli cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală, cum sunt gonoreea sau chlamydia, pot produce dureri la urinare. Acestea sunt însoțite de sângerare între menstruații și de schimbări de culoare și consistență ale scurgerilor vaginale. Astfel de simptome nu trebuie ignorate, ci tratate de medicul ginecolog cât mai repede cu putință.

Cistită sau infecție urinară

Femeile se confruntă adesea cu cistită sau cu infecții urinare. Aceste afecțiuni pot declanșa dureri de burtă jos, care, de regulă, dispar de la sine. În unele cazuri, însă, se recomandă administrarea de antibiotice.

o femeie brunetă cu tricou albe care are durere de burtă

Femeile se confruntă adesea cu cistită sau cu infecții urinare.

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene se formează în momentul în care ovarele nu eliberează ovulul. Astfel, ia naștere o pungă cu lichid, care poate duce la durere, balonare și presiune (fie în partea stângă, fie în partea dreaptă). Tratamentul indicat în cazul chisturilor este cel chirurgical.

Fibrom uterin sau tumoră, două cauze rare ale durerilor de burtă jos la femei

În cazuri rare, durerile de burtă jos la femei anunță apariția unui fibrom uterin sau a unei tumori. Durerea este foarte mare, insuportabilă.

Fibromul uterin reprezintă o formaţiune tumorală uterină benignă, care duce la creşterea dimensiunilor uterului cu totul sau a unor porţiunii din peretele uterin – îngroşarea peretelui uterin. Se mai utilizează şi denumirile: leiomiom, miom. Principala modalitate de tratament a fibroamelor uterine este intervenția chirurgicală.

Durerile pelvine mai pot fi provocate și de sindromul colonului iritabil, de prezența pietrelor la rinichi, de apendicită sau de o sarcină extrauterină.

o femeie întinsă în pat și cu picioarele în sus

Durerile pelvine mai pot fi provocate și de sindromul colonului iritabil, de prezența pietrelor la rinichi, de apendicită sau de o sarcină extrauterină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *