Prima pagină » Sanatate » Dureri sub burtă. Cele mai comune cauze care provoacă disconfortul

Dureri sub burtă. Cele mai comune cauze care provoacă disconfortul

27 ian. 2023, 09:56,
în Sanatate

Durerile sub burtă au o intensitate variabilă la nivelul abdomenului, sub buric. Durerea poate fi un simptom al inflamației sistemului genito-urinar, al otrăvirii, al apendicitei, al herniei înțepenite, al leziunilor, al sarcinii și al altor afecțiuni și boli. Durerile abdominale inferioare apar mai des la femei decât la bărbați.

Durerea abdominală inferioară poate avea cauze diferite și poate fi însoțită de simptome diferite. Durerea abdominală inferioare este simțită sub formă acută, crampe, înjunghiere, tragere și pulsații. Durata durerii este împărțită în constantă și intermitentă. Durerea periodică este cauzată de menstruație, de exemplu, în timp ce durerea constantă este cauzată de boală. Durerea se diferențiază, de asemenea, în funcție de intensitatea durerii. Aceasta este, de obicei, o evaluare subiectivă, pragurile de durere diferă de la o persoană la alta. Se poate face distincția între durerea ușoară, durerea tolerabilă și durerea severă.

Dureri sub burtă. Ce boli indică localizarea deranjului

Localizarea durerii în abdomenul inferior poate fi în dreapta, în stânga sau centru. În general, întreaga zonă abdominală inferioară este acaparată de durere. Localizarea zonei dureroase este foarte importantă pentru diagnostic.

De exemplu, durerea din partea inferioară dreaptă este, de obicei, rezultatul apendicitei, în timp ce durerea chiar sub buric este un simptom al problemelor intestinale. Localizarea durerii este adesea un indiciu al cauzei acesteia.

Durerea din centru indică o inflamație a uterului, iar în partea dreaptă sau stângă a uterului este vorba de o inflamație a ovarului. Durerea din partea inferioară a abdomenului este mai greu de localizat și, adesea, pare să afecteze mai degrabă întregul abdomen decât zone mici.

În plus față de localizarea durerii, este important să se stabilească ce organe sunt afectate și ce zone ale corpului sunt deosebit de sensibile la durere. De exemplu, în cazul durerilor menstruale, durerea iradiază dinspre abdomen spre partea inferioară a spatelui, în timp ce în cazul prostatitei radiază până în zona inghinală.

Ce factori contribuie la manifestarea disconfortului în abdomenul inferior? Afecțiuni și motive inofensive

Durerea abdominală inferioară nu este întotdeauna cauzată de o boală. Desigur, durerea nu este normală, dar uneori este provocată de cauze destul de inofensive. Unele dintre ele sunt senzația de apăsare a stomacului după ce ați mâncat prea mult sau ați consumat alimente grele, încordarea mușchilor abdominali inferiori după muncă grea sau activități sportive.

La femei durerea poate fi cauzată de sindromul premenstrual, ovulația sau menstruația. Aceste dureri dispar de la sine și nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă aveți dureri severe de fiecare dată când aveți menstruație, ar trebui să vă examinați uterul și ovarele.

În cele mai multe cazuri, durerea abdominală inferioară este un simptom al unei boli sau al unui proces fiziologic anormal. Atât la bărbați, cât și la femei, aceste dureri pot fi cauzate de inflamația vezicii urinare, inflamație a uretrei, pietre în vezica urinară sau în ureter, neoplasm în vezica urinară, apendicită și obstrucție intestinală. De asemenea, durerea poate fi provocată de paraziți în intestin, hernie herniară sau traumatisme ale organelor interne.

Dureri sub burtă sunt un simptom  vag și este dificil pentru un medic să pună un diagnostic doar pe baza acestei plângeri, astfel încât sunt necesare analize suplimentare. Dacă cauza nu este deloc clară, ar trebui să începeți cu un medic generalist. Acesta va face o examinare inițială și vă va îndruma către un specialist. Femeile vor fi îndrumate către un ginecolog pentru probleme genitale, iar bărbații către un urolog. Dacă aveți probleme cu rinichii, veți fi trimis la un nefrolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *