Deși de cele mai multe ori, înțepăturile în piept sunt inofensive, există numeroase afecțiuni, cardiace sau pulmonare, ce sunt strâns legate de durerile de inimă. Cu asta ne referim mai mult la durerile la nivelul cutiei toracice și sunt sub forma unui disconfort, o senzație de presiune sau o durere ce radiază spre alte zone.
Cauzele durerii de inimă
Durerile în piept sunt asociate adesea cu angina pectorală ce se manifestă ca o presiune sau o senzație de strângere în zona inimii. Apare atunci când sângele care irigă mușchiul inimii este scăzut.
Durerea de inimă poate fi un semn al unui atac de cord. Durerile sunt descrise ca fiind ascuțite, cu senzație de înjunghiere și presiune asupra pieptului. Acesta apare atunci când există un blocaj în una sau mai multe artere care alimentează mușchiul cardiac cu sânge.
Miocardita este o afecțiune care prezintă acest simptom. Aceasta este cauzată, de regulă, de o infecție virală. Alte posibile afecțiuni sunt: pericardita, anevrismul de aortă, disecția sau ruptura de aortă, cardiomiopatia, boli valvulare.
Trebuie să te îngrijorezi în momentul în care disconfortul apare în urma unor exerciții fizice, durează perioade îndelungate, se agravează, este însoțit de alte simptome precum stare de leșin, dificultate respiratorie, instabilitate, pierdere de echilibru.
Mai există și afecțiunile care prezintă înțepături de inimă, dar nu pun viața în pericol, precum: boala de reflux gastroesofagian, esofagita, ulcerul peptic, artrita reumatoidă, pancreatita, atacul de panică, depresia, anxietatea.
Alte simptome care pot însoți înțepăturile în piept
Înțepăturile de inimă sunt asociate adesea cu alte simptome, fiind efectul unei afecțiuni. Astfel, mai putem întâlni: durere profundă care se resimte ca o apăsare, presiune, durere care iradiază în spate, gât, maxilare, umeri sau chiar în brațe, durere care durează mai mult decât un puseu și care se acutizează, durere însoțită de alte manifestări, precum transpirații, slăbiciune, amețeli, dificultate la respirație, greață, palpitații.
Trebuie să fie un semnal de alarmă și dacă durerile sunt acompaniate și de o durere care se extinde către brațe, spate, gât sau maxilar, o senzație de greutate în piept, o durere care a debutat cu greață, vărsături, transpirație, probleme de respirație sau modificări ale ritmului respirator, buze sau paturi unghiale cianotice, o durere gravă care durează mai mult de 15 minute, o stare de confuzie.
Factorii de risc care duc la apariția durerilor de acest tip sunt: diabetul, fumatul, obezitatea, nivelul ridicat de colesterol.
Dacă durerea persistă, se poate urma un tratament, în funcție de diagnosticul dat de medicul specialist. Tratamentul pentru afecțiunile cardiace pot include: medicamente, de exemplu nitroglicerină (cu rol în deschiderea arterelor parțial închise), medicamente anticoagulante (angioplastie coronariană cu implant de stent – această tehnică este utilizată pentru deschiderea arterelor blocate sau îngustate), reparare chirurgicală a arterelor (prin operație de bypass coronarian).
Durerile de inimă sunt, de cele mai multe ori, simptomul unei afecțiuni. Indiferent dacă aceasta este gravă sau nu, cel mai bine este să faceți o vizită la medic pentru un consult, fiind cea mai bună metodă de prevenție.