Prima pagină » Sanatate » Dureri de cap după cezariană: De ce apar și cum se tratează

Dureri de cap după cezariană: De ce apar și cum se tratează

24 feb. 2022, 11:47,
BZI.ro, în Sanatate

Multe femei se confruntă cu dureri de cap după operația de cezariană. Iată care este cauza apariției acestora și cum pot fi tratate.

O operație de cezariană constă într-o incizie la nivelul peretului abdominal și al uterului, pentru a-l scoate pe bebeluș. O astfel de intervenție durează aproximativ 45 de minute și se începe prin anestezierea corpului gravidei. De cele mai multe ori, femeile sunt anesteziate epidural sau prin intermediul unui bloc spinal, ce poartă numele de anestezie spinală. Ambele proceduri vizează paralizarea temporară a nervilor din zona spatelui, pentru a diminua senzațiile dureroase din partea inferioară a corpului.

După cezariană, femeile se pot confrunta cu simptome diverse: febră, frisoane, dureri de cap, urinare dureroasă, scurgere vaginală neobișnuită, sângerare vaginală sau umflarea picioarelor.

o femeie care a trecut printr-o operatie de cezarina

De cele mai multe ori, femeile sunt anesteziate epidural sau prin intermediul unui bloc spinal, ce poartă numele de anestezie spinală.

De ce apar durerile de cap după cezariană?

Potrivit medicilor, durerea de cap după operația de cezariană poartă denumirea de durere de cap spinală. Aceasta este considerată un efect secundar al anesteziei locale și este destul de frecventă, o femeie din o sută confruntându-se cu ea după naștere, potrivit desprecopii.com.

Pentru a pregăti introducerea medicamentului ce diminuează durerea, medicul anestezist introduce un ac în zona spinală. În unele cazuri se întâmplă ca acul respectiv, introdus în canalul epidural sau spațiul subarahnoid de lângă șira spinării, să atingă accidental învelișul acesteia. Astfel, o cantitate nesemnificativă de lichid poate pătrunde în cavitățile înconjurătoare coloanei vertebrale, ducând la apariția durerilor de cap după intervenție.

Durerile pot fi medii sau severe, înrăutățindu-se atunci când femeia stă în picioare, merge sau stă pe scaun. Acest disconfort poate fi însoțit de senzația de greață, de stomac deranjat sau chiar de vărsături.

În cazul în care durerile de cap devin severe și sunt însoțite și de alte simptome, luați legătura cu un medic. Poate fi vorba despre o leziune cauzată de înțeparea coloanei vertebrale sau despre alte complicații serioase, ce necesită un control medical amănunțit.

un medic care realizează o anestezie epidurala

Pentru a pregăti introducerea medicamentului ce diminuează durerea, medicul anestezist introduce un ac în zona spinală.

Cum pot fi tratate durerile de cap de după cezariană?

Așa cum probabil știți, somnul, timpul și medicamentele de calmare a durerii sunt cele mai eficiente remedii, pentru a scăpa de durerile de cap după cezariană. În ceea ce privește medicamentele, ar trebui să cereți sfatul unui medic, mai ales dacă alăptați.

Dacă este necesar, medicul va extrage sânge de la mâna pacientei și îl va introduce în canalul spinal, unde se va coagula și va sigila locul problematic. Această intervenție nu este foarte des întâlnită.

De asemenea, puteți apela și la ajutorul tratamentelor naturiste. Multe femei au declarat că cel mai bine a funcționat consumul unei cafele foarte tari sau cafeaua cu coniac.

Eficiente sunt și compresele reci, aplicate pe frunte, tâmple și pe spatele gâtului. Acestea ajută la relaxarea musculaturii și au efect revigorant.

Un alt remediu excelent este roinița, fiind un adevărat tonic cerebral. Această plantă este indicată în cazul durerilor de cap asociate cu febră şi vărsături. Poate fi administrată fie sub formă de pulbere, sublingual, fie sub formă de macerat la rece.

femeie cu durere de ceafă

Așa cum probabil știți, somnul, timpul și medicamentele de calmare a durerii sunt cele mai eficiente remedii, pentru a scăpa de durerile de cap după cezariană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *