Prima pagină » Sanatate » Dureri de burtă la copii: Din ce cauze apar și cum pot fi tratate

Dureri de burtă la copii: Din ce cauze apar și cum pot fi tratate

30 mart. 2022, 11:07,
în Sanatate

Durerile de burtă sunt destul de frecvente la copii. Iată care sunt principalele cauze ale acestora și cum pot fi tratate.

Dacă durerea de burtă este scurtă, trecătoare și se manifestă sub formă de crampe, nu constituie motiv de îngrijorare. Ea poate fi precedată de senzația de foame sau legată de un eveniment cu o mare încărcătură emoțională. Acest tip de durere trece de la sine, fără să fie nevoie să interveniți. Însă, dacă durerea este acută sau cronică și vine însoțită de alte simptome, cum ar fi vărsăturile sau febra, este cazul să cereți ajutorul unui medic. Poate fi vorba despre apendicită acută, hernie, început de ulcer sau tumoare abdominală. Aceste cauze nu sunt foarte dese, dar este necesar să fie luate în considerare.

un copil care plîânge în brațele mamei

Dacă durerea de burtă este scurtă, trecătoare și se manifestă sub formă de crampe, nu constituie motiv de îngrijorare.

Cauze ale durerilor de burtă la copii

Durerile de burtă pot fi provocate de apendicită acută, gastroenterită, constipație, infecție urinară, limfadenită mezenterică, invaginație intestinală sau afecțiuni genitale.

Apendicita debutează brusc, în plină stare de sănătate aparentă. Poate apărea oricând, iar evoluția este de câteva zile. Este mai întâlnită la copilul mare (12-18 ani), însă poate apărea la orice vârstă, inclusiv la nou-născut. De regulă, în cazul apendicitei, simptomatologia debutează cu durere abdominală, la care se pot adăuga ulterior și alte simptome: vărsături, febră, scaune diareice, lipsa poftei de mâncare. Tratamentul acestei afecțiuni este doar chirurgical.

De asemenea, și gastroenterita poate declanșa dureri abdominale. Acestea vin însoțite de vărsături și de scaune multiple. În cazul constipației, însă, durerea abdominală este difuză, având caracter colicativ (crampă). Poate avea intensitate crescută, evoluând în episoade dureroase.

În infecțiile urinare, durerea este localizată la nivelul ariei de proiecție a vezicii urinare, la nivelul abdomenului inferior, în hipogastru și este însoțită de „usturime” la micțiune, creșterea frecvenței micțiunilor sau febră.

Limfadenită mezenterică constă în creșterea în dimensiuni a ganglionilor din abdomen, fapt ce provoacă dureri abdominale. De obicei, acestea nu au caracter continuu și progresiv.

În ceea ce privește invaginația intestinală, aceasta apare la copilul mic (sub vârsta de trei ani). Durerea vine sub formă de crampe și este însoțită de vărsături și scaun cu mucus și sânge.

Orice durere abdominală instalată brusc, localizată în etajul abdominal inferior, în special la fetițe, poate sugera o afecțiune genitală: chist ovar, torsiune anexă, boală inflamatorie pelvină. În acest caz, medicii recomandă o ecografie abdominală de urgență.

copil palpat pe abdomen de către un medic

Apendicita debutează brusc, în plină stare de sănătate aparentă. Poate apărea oricând, iar evoluția este de câteva zile.

Remedii naturiste pentru durerile de burtă ușoare ale copiilor

Durerile de burtă pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor de mentă, de ghimbir și de mușețel. Totodată, eficiente sunt și aplicarea căldurii sau masajul picioarelor (reflexoterapia).

Ceaiul de mentă este revigorant, calmează imediat mușchii stomacali, îmbunătățește fluxul bilei și redă starea de bine. Se prepară dintr-o linguriță de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită.

Ceaiul de ghimbir este extraordinar când vine vorba de probleme digestive. Înlătură, cu succes, senzația de greață și disconfortul abdominal. În același timp, stimulează producția sucurilor digestive și neutralizează acizii din stomac.

Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatorii și sedative, acestea contribuind la micșorarea disconfortului abdominal. Mai mult decât atât, mușețelul calmează tractul digestiv, ajutând la înlăturarea spasmelor și crampelor abdominale.

o mamă care îi dă ceai unei fetițe

Durerile de burtă pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor de mentă, de ghimbir și de mușețel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025