Prima pagină » Sanatate » Dureri de burtă ca la menstruație: Cum să faci diferența dintre sarcină și debutul unor probleme grave de sănătate

Dureri de burtă ca la menstruație: Cum să faci diferența dintre sarcină și debutul unor probleme grave de sănătate

11 apr. 2022, 15:37,
în Sanatate

Apariția unor dureri de burtă ca la menstruație determină multe femei să se întrebe dacă sunt însărcinate. De aceea, în rândurile următoare, te vom învăța cum să faci diferența dintre sarcină și debutul unor probleme serioase de sănătate.

Durerile menstruale, cunoscute și sub denumirea de dismenoree, reprezintă o parte a ciclului menstrual. Acestea își fac apariția înaintea sau în timpul menstruației și variază în intensitate de la o persoană la alta. În timp ce unele femei simt doar un mic disconfort, altele pot avea dureri severe, ce pot persista chiar și câteva zile.

Dureri asemănătoare celor din perioada menstruație pot să apară în orice moment al ciclului menstrual (o durată normală a unui ciclu ovulator este de 21 până la 35 zile, iar prima zi a menstruaţiei (sângerării) este prima zi a ciclului menstrual). Astfel de dureri sunt asociate unei sarcini sau unei probleme de sănătate.

o femeie în maiou verde închis, care se confruntă cu dureri de burtă ca la menstruație

Dureri asemănătoare celor din perioada menstruație pot să apară în orice moment al ciclului menstrual.

Din ce cauze apar durerile de burtă ca la menstruație?

Durerile abdominale pelviene pot anunța o sarcină cu probleme. Putem vorbi despre o sarcină ectopică, care apare în momentul în care un ovul fertilizat se implantează în afara uterului, la una dintre cele două trompe uterine. În cazul în care o astfel de sarcină nu se află sub supravegherea unui medic, există riscul ca viața mamei să fie pusă în pericol. Durerea de burtă poate fi însoțită și de alte simptome, precum: sensibilitate la nivelul abdomenului sau în zona pelvisului, sângerare vaginală și durere severă în timpul defecației sau al strănutului.

Durerea ca la menstruație, urmată de scurgeri sanguinolente sau de sângerări vaginale, este asociată unui avort spontan. În acest caz, este necesară intervenția, de urgență, a medicilor.

Atunci când durerea abdominală este însoțită de hipertensiune arterială, iar în urină apar proteine în exces, am putea vorbi despre preeclampsie (formă gravă de disgravidie, premergătoare eclampsiei). Poate să apară și umflarea feței, a mâinilor și a picioarelor.

În situația în care durerea de burtă este însoțită de usturime la urinare, iar senzația de urinare este frecventă, înseamnă că avem de a face cu o posibilă infecție urinară.

o femeie însărcinată cu mâna pe burtă

Durerea ca la menstruație, urmată de scurgeri sanguinolente sau de sângerări vaginale, este asociată unui avort spontan.

Dureri de burtă care nu au legătură cu sarcina

Cele mai frecvente cauze ale durerilor pelvine pot fi: ovulația, bolile cu transmitere sexuală, chisturile ovariene, fibromul uterin sau tumora. Alte cauze ale durerii pelvine pot fi sindromul colonului iritabil, pietre la rinichi, apendicită.

Ovulație

La majoritatea femeilor, ciclul menstrual are o durată între 28-32 zile. Ovulaţia poate fi calculată fie începând cu prima zi a ultimei menstruaţii sau scăzând 12-16 zile de la data următoarei menstruaţii. Atunci, poate apărea o stare de disconfort sau o durere, care persistă câteva minute. Aceasta poate să apară fie în zona dreaptă, fie în zona stângă, în funcție de ovarul care eliberează ovulul și este o durere temporară, care nu impune tratament specific. Pentru ameliorarea acestei dureri, ideale sunt ceaiurile din plante.

Boli cu transmitere sexuală

Durerea asemănătoare celei din perioada menstruală mai poate fi semnul contractării unei boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Aceasta poate fi însoțită și de durere la urinare, sângerare între menstruații și schimbări de culoare și consistență ale scurgerilor vaginale. Nu ezita să mergi la medicul ginecolog imediat ce ai observat astfel de simptome.

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene se formează atunci când ovarele nu eliberează ovulul. Astfel, se creează o pungă cu lichid, care poate genera balonare, durere pelvină și presiune fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă. Chisturile pot fi detectate doar în urma unui consult de specialitate și necesită tratament sau intervenție chirurgicală.

Fibrom uterin sau tumoră

În cazuri grave, durerea poate fi semnul unui fibrom uterin sau chiar a unei tumori.

o femeie care suferă din cauza unor dureri de burtă

Cele mai frecvente cauze ale durerilor pelvine pot fi: ovulația, bolile cu transmitere sexuală, chisturile ovariene, fibrom uterin sau tumoră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024