Durerea sub genunchi poate fi ameliorată prin odihnă dacă este provocată de anumite exerciții fizice. Însă, aceasta poate avea mai multe cauze, precum tromboza venoasă sau artroză. În funcție de afecțiunea pe care o aveți, medicul specialist vă poate recomanda fizioterapia, intervenția chirurgicală sau injecții pe bază de corticosteroizi.
Acest disconfort este comun și poate fi întâlnit în cazul multor persoane. Durerea este cauzată de numeroase afecțiuni și condiții, mai ales în rândul persoanele ce practică sport la nivel intens. Articulațiile genunchiului au un rol important în suportul greutății corporale, punând presiune pe acesta la mers, alergări sau urcatul scărilor.
Ce afecțiuni poate ascunde durerea sub genunchi
Durerile din spatele genunchiului pot ascunde mai multe motive, cauză pentru care trebuie să mergeți la un medic specialist pentru un diagnostic. Unele probleme pot necesita tratamente pe termen lung. Crampele la nivelul piciorului apar atunci când mușchii sunt prea încordați din cauza solicitării lor. Dacă întindeți piciorul și tot resimțiți durere, înseamnă că mușchiul a fost suprasolicitat. Disconfortul poate dura de la câteva secunde, până la câteva minute.
Un alt motiv al durerii, poate fi din cauza artrozei. Boala apare din cauza uzurii cartilajului ce se erodează în timp. De asemena, persoanele cu artroză pot simți o dificultate la îndoirea genunchiului. Tromboza venoasă apare atunci când se formează un cheag de sânge și provoacă durere când persoanele stau în picioare. Aceasta este cauzată de vârsta înaintată, leziuni, complicații ale diferitelor intervenții chirurgicale sau sarcină. Printre motivele durerii din spatele genunchiului, se numără și „genunchiul alergătorului”. Aafecțiunea se manifestă din cauza uzurii cartilajului de la nivelul articulației genunchiului. Boala provoacă o durere surdă, însă persoanele mai pot prezenta și alte simptome, precum crepitații articulare, când genunchii sunt îndoiți sau mișcări reduse din cauza slăbiciunii de la nivelul genunchiului.
Trebuie să mergeți la medicul specialist în cazul în care nu puteți extinde piciorul, simțiți căldură în jurul genunchiului, durerea persistă chiar și atunci când nu solicitați genunchiul, nu puteți flexa piciorul sau apare roseață în jurul genunchiului.
Cum tratezi durerile de genunchi
Durerile pot fi ameliorate prin repaus, ținând piciorul pe o pernă mai înaltă. De asemena, puteți aplica gheață pe genunchiul afectat și să îl înfășurați cu un bandaj elastic. Antiinflamatoarele nesteroideine calmează durerea și edemul în timp ce genunchiul se recuperează. Totodată, injecțiile cu corticosteroizi pot fi recomandate de către medicul specialist pentru a ameliora simptomele. Printre alte tratamente se pot numără și fizioterapia, intervenția chirurgicală sau gimnastica medicinală. Pentru întărirea musculaturii genunchiului, fizioterapia poate fi recomandată de către medicul specialist. Dacă simptomele persistă, intervenția chirurgicală este următoarea opțiune.
Recuperarea în cazul acestor dureri, depinde de afecțiunea pe care o aveți și de ritmul vindecării a fiecărei persoane în parte. De asemenea, nu este recomandat să suprasolicitați genunchiul înainte vindecării complete deoarece este posibil să provocați daune permanente. Durerile pot fi prevenite prin încălzirea musculaturii înainte de efortul fizic. Dacă vă provoacă durere la nivelul genunchiului trebuie intrerupt orice tip de exercitiu. Stretching este recomandat după fiecare antrenament.
Durerea sub genunchi poate fi provocată totodată și de chistul baker, ruptura de menisc sau leziuni la nivelul mușchilor posteriori ai coapsei. În cazul în care durerea persistă și după un repaus, va trebui să consultați medicul specialist.