Prima pagină » Sanatate » Durerea în dreapta sub coaste: Din ce cauză apare și de ce nu trebuie neglijată

Durerea în dreapta sub coaste: Din ce cauză apare și de ce nu trebuie neglijată

16 sept. 2021, 11:37,
în Sanatate

Durerea în dreapta sub coaste aparține patologiei hepatobiliare. Ea se poate manifesta diferit la fiecare individ: de la sensibilitate hepatică, apărută fără simptome vizibile, până la durere bruscă, intensă.

Pentru a înțelege de unde provine durerea în drepta, sub coaste, trebuie să faceți distincția dintre patologiile hepatice și cele biliare. De aceea, v-am pregătit un articol, plin de explicații folositoare, care să vă facă înțelegeți ce organ vă provoacă durerea și de ce nu trebuie să o neglijați.

Durerea în dreapta sub coaste: Patologie hepatică sau biliară?

Dacă vă doare în partea dreaptă, sub coaste, trebuie să faceți disticția dintre afecțiunile ficatului și cele ale vezicii biliare. Ficatul, organ parenchimatos, generează o durere surdă, difuză, de intensitate medie sau chiar redusă. Ea poate fi provocată de creșterea în volum a ficatului, care aplică presiune asupra capsulei care îl îmbracă (capsula Glisson).

În schimb, patologiile vezicii biliare, organ cavitar, se prezintă printr-o durere puternică, în valuri, care se manifestă ca niște crampe.

Simptomele asociate durerii în dreapta, sub coaste, sunt: icter, senzație de greață, vărsături, deteriorarea altor sisteme și organe, agravarea stării generale, moleșeală, urină închisă la culoare.

Diagnosticul în cazul afecțiunilor hepatice

Afecțiuni hepatice pot fi: hepatita acută, hepatita cronică, ciroza, cancerul, abcesul hepatic și chistul hidatic.
Hepatita acută reprezintă inflamarea ficatului și se manifestă, în primă fază, prin simptome specifice gripei (temperatură subfebrilă, extenuare) și dereglări gastrointestinale(pierderea apetitului, senzație de greață, diaree).

Apoi, se manifestă prin durere subcostală dreaptă, ceea ce duce la apariția icterului(moment în care deseori se ameliorează și starea pacienților), prurit tegumentar, creștere în volum a ficatului, a splinei și a nodulilor limfatici.

Hepatita cronică reprezintă inflamația ficatului, care nu se vindecă după 3-6 luni. Se manifestă prin oboseală accentuată, durere în regiunea subcostală dreaptă, dureri ale articulațiilor, icter, creșterea în volum a splinei, limbă și buze lucioase, dar afectează și alte organe ( tiroida, rinichii).

Ciroza înseamnă înlocuirea ţesutului hepatic normal sau sănătos cu ţesut cicatricial nefuncţional. Pe măsură ce boală avansează, arhitectura ficatului va prezenta din ce în ce mai puţin ţesut sănătos.

Cancerul apare frecvent ca urmare a cirozei, hepatitei cronice B sau C și hepatitei alcoolice. Fiind de cele mai multe ori o complicație a acestor patologii, simptomatologia este asemănătoare cirozei hepatice, putându-se adăuga afectarea prin intermediul metastazelor a altor țesuturi sau organe, învecinate sau îndepărtate, cu sistarea funcțiilor acestora și apariția semnelor și simptomelor specifice acelor țesuturi.

Abcesul hepatic constă într-o formă de cronicizare a inflamării ficatului. Se manifestă prin durere sub coaste în partea dreaptă, vărsături, febră mare, scădere bruscă a greutății corporale, diaree, icter, urină închisă la culoare

Chistul hidatic este un spațiu cavitar în interiorul unui organ, bine delimitat și încapsulat. De cele mai multe ori, această afecțiune este asimptomatică și poate duce la durere abdominală sub coaste, atunci când devine voluminoasă.

Diagnosticul în cazul afecțiunilor biliare

Afecțiunile biliare sunt: colecistita și cancerul. Colecistita reprezintă inflamarea vezicii biliare, remarcându-se prin durere abdominală continuă în partea dreaptă, sub coaste, care poate ceda treptat în decursul a 12 ore. Durerea este provocată, adesea, de consumul frecvent de alimente grase. Aceasta poate iradia în epigastru (inferior de stern), în umărul drept sau în spate. Alte simptome mai pot fi: rezistență la palpare a abdomenului, febră, icter, vărsături.
De asemenea, cancerul căilor biliare este, la început, asimptomatic. Ulterior, apare durerea în hipocondrul drept, cu posibilitate de iradiere în spate, icter progresiv și intens, prurit și escoriații tegumentare, febră, anorexie.

În concluzie, durerea abdominală resimțită sub coaste, în partea dreaptă, este un simptom des întâlnit în practica medicală, relevând patologii hepatobiliare. Acestea trebuie tratate la timp, pentru a nu se agrava.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan care a cucerit internetul. Tânărul înalt ca bradul face furori printre doamne şi domnişoare
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Laura Andreșan. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Nicușor Dan este K.O.! Flutură actele în vânt ca să arate adevărul despre evenimentele din culise
Playtech.ro
Cum să grăbeşti procesul de succesiune. Aşa intri în posesia moştenirii mai repede
Dailybusiness.ro
Val de petiții online după alegerile prezidențiale. Anularea scrutinului, arestarea lui George SImion și Călin Georgescu, scoaterea AUR în afara legii și retragerea cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, câteva dintre cereri
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`