Prima pagină » Sanatate » Durerea deasupra sânului stâng: Ar trebui să te îngrijorezi?

Durerea deasupra sânului stâng: Ar trebui să te îngrijorezi?

07 oct. 2021, 11:24,
în Sanatate

Multe femei care resimt durere deasupra sânului stâng se sperie, mai ales dacă au în familie cazuri de boli cardiovasculare, crezând că acesta ar putea fi un semn de infarct. Totuși, o durere deasupra sânului stâng paote să apară și în cazul unei banale arsuri gastrice sau poate fi asociată ciclului menstrual.

Tocmai de aceea este bine de făcut un control medical pentru a vedea exact care este cauza acelei dureri apărute deasupra sânului stâng.

femeie care aucză durere deasupra sânului stâng

Tipuri de dureri mamare

Durerea mamară poate fi asociată ciclului menstrual sau poate fi independentă de acesta.

De obicei, durerea asociată ciclului menstrual apare cam în acelși timp cu acesta și are caracter progresiv. Acest tip de durere apare cu aproximativ 2 săptămâni înaintea menstruației și dispare pe parcursul sau după aceasta.

Intensitatea durerii deasupra sânului stâng poate varia între un minim disconfort la durere și poate ajunge până la tensiune extremă. Durerea este localizată cu predilecție în porțiunile superioare și externe ale ambilor sâni, sau poate fi doar la un singur sân. În unele cazuri, durerea se poate extinde înspre axile.

De obicei, acest tip de durere afectează femeile tinere și cele aflate în perioada premenopauzei. În anumite cazuri, durerea poate fi asociată cu tumefacție locală, iar alte ori la palpare se pot resimți zone de nodularitate.

femeie care aucză durere deasupra sânului stâng

În cazul durerilor asociate ciclului menstrual, durerea este cauzată de activități hormonale care determină modificarea țesutului glandei, prin retenția apei, mărirea ductelor galactofore și dezvoltarea lobulilor. Așa se explică apariția tumefacției și iritației nervilor și țesuturilor din jur, contribuind la apariția durerii.

În cazul în care durerea deasupra sânului stâng nu apare în perioada ciclului menstrual sau nu dispare după terminarea perioadei menstruale, atunci este vorba despre un alt tip de durere mamară. Aceasta poate apărea la ambii sâni sau doar la unul, iar intensitatea variază de la un minim disconfort până la durere de intensitate mare sau chiar la senzații de arsură.

Cauzele unei astfel de dureri poate fi diversă, de la o lovitură sau o rană la nivelul sânului, la o infecție sau la o întindere musculară în zona toracică. În alte cazuri, durerea poate fi cauzată de un chist mamar. Durerea mamară non-ciclică poate avea și cauze sistemice sau poate fi cauzată de anticoncepționale orale sau antidepresive.

femeie care aucză durere deasupra sânului stâng

Durerea deasupra sânului stâng: Semnele unui atac de cord sau ale unui cancer de sân?

Pentru a fi sigure că durerea deasupra sânului stâng nu trebuie să te îngrijoreze foarte tare trebuie să știi care sunt simptomele de atac de cord.

Simptomele unui atac de cord care pot include dureri sau presiuni la nivelul toracelui, durere în gât, maxilar sau braț stâng, transpiraţie și senzația de greaţă.

În ceea ce privește cancerul de sân, acesta nu este dureros în stadiile incipiente. Excepții de la această regulă există în cazurile de cancer mamar inflamator.

Cancerul de sân inflamator este o formă de cancer agresiv, care de obicei începe cu durere, înroșire și umflare a sânului. Majoritatea femeilor consideră de multe ori că seamănă cu o infecție. La început, singurul simptom poate fi durerea într-un singur sân sau în celălalt.

femeie care aucză durere deasupra sânului stâng

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *