Prima pagină » Sanatate » Durerea de ureche la copii. Care sunt cauzele și cum se tratează

Durerea de ureche la copii. Care sunt cauzele și cum se tratează

28 nov. 2024, 11:23,
în Sanatate

Durerea de ureche la copii este o inflamație, de obicei cauzată de bacterii, care apare atunci când fluidul se acumulează în spatele timpanului. Oricine poate fi afectat, însă cei mici sunt mai predispuși.

Cinci din șase copii vor avea cel puțin o infecție a urechii până la a treia aniversare. De fapt, inflamația este cel mai frecvent motiv pentru care aceștia merg la doctor. Numele științific pentru o infecție a urechii este otită medie.

Durerea de ureche la copii, simptome

Există trei tipuri principale de infecții ale urechii, iar fiecare are o combinație diferită de simptome. Otita medie acută este cea mai frecventă infecție a urechii și se manifestă atunci când părți ale urechii medii sunt infectate și umflate, iar lichidul este prins în spatele timpanului. Otita medie cu efuziune apare uneori după ce o infecție a urechii și-a urmat cursul și fluidul rămâne prins în spatele timpanului. Un copil afectat poate să nu aibă simptome, dar un medic va putea vedea cu un instrument special. Otita medie cronică cu efuziune apare atunci când lichidul rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp sau revine în mod repetat, chiar dacă nu există o infecție. Această afecțiune face mai dificil pentru copii să lupte împotriva noilor infecții și poate leza, de asemenea, auzul lor.

Cele mai multe infecții ale urechii apar la copii înainte ca aceștia să învețe să vorbească. Astfel, dacă al tău nu este destul de mare pentru a comunica, există câteva lucruri la care să fii atent, precum instinctul de a își tragere urechea, iritabilitate, febră, tuse, scurgerea de lichid și dificultăți în a auzi sau a răspunde la sunete slabe. Există mai multe motive pentru care copiii sunt mai predispuși decât adulții să dezvolte infecții ale urechii, deoarece trompa lui Eustachio este mai mică, iar acest lucru face dificilă drenarea fluidului, chiar și în condiții normale.

Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de eficient ca cel al unui adult, deoarece este încă în dezvoltare, astfel că este mai greu să lupte împotriva infecțiilor. În același sens, amigdalele răspund la bacteriile care trec prin nas și gură, astfel că acestea se prind în adenoide, cauzând o infecție cronică ce poate apoi să se răspândească la trompa lui Eustachio și la urechea medie.

Cauze și tratament

O infecție a urechii este cauzată, de obicei, de bacterii și adesea începe după ce un copil are o durere în gât, răceală sau altă infecție a căilor respiratorii superioare. Dacă infecția este bacteriană, microbii pot ajunge la urechea medie, iar dacă este cauzată de un virus, se pot muta în urechea medie, astfel că fluidul se acumulează în spatele timpanului.

Urechea are trei părți principale, și anume externă, medie și internă. Cea externă, numită și pavilion auricular, include tot ceea ce vedem pe exterior, dar și canalul auditiv, care începe la deschiderea urechii și se extinde până la timpan. Timpanul este o membrană care separă urechea externă de cea medie. Urechea medie, unde apar infecțiile, se află între timpan și urechea internă. În aceasta sunt trei oase mici, numite ciocan, nicovală și scară, care transmit vibrațiile sonore de la timpan la urechea internă. Urechea internă conține labirintul, care ne ajută să ne menținem echilibrul. Cohleea, o parte a labirintului, este un organ în formă de melc ce convertește vibrațiile sonore din urechea medie în semnale electrice. Nervul auditiv transportă aceste semnale de la cohlee la creier.

Mulți medici vor prescrie un antibiotic ce trebuie luat timp de 7 până la 10 zile. De asemenea, pot recomanda analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, sau picături pentru urechi, pentru a ajuta la febră și durere. Dacă un specialist prescrie un antibiotic, este important să vă asigurați că cel mic îl ia exact așa cum este prescris și pentru întreaga perioadă de timp. Chiar dacă poate părea mai bine în câteva zile, infecția nu a dispărut complet din ureche. Oprirea medicamentului prea devreme ar putea permite infecției să revină. Este, de asemenea, important să reveniți pentru vizita de urmărire a copilului. Totuși, dacă pare în continuare bolnav, contactează un specialist, deoarece o durere de ureche la copii ar putea fi tratată și cu un alt antibiotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024