Fiecare dintre noi a acuzat măcar o dată o durere de cap, la ceafă. Durerile de cap sunt printre cele mai des întâlnite, 3 din 4 adulți având periodic dureri de cap.
Durerea de cap, denumită medical cefalee reprezintă senzația de durere apărută la nivelul extremității cefalice, resimțită sub formă de presiune, constricție, pulsație, dar și arsură, jenă sau înțepături.
În cazul cefaleei, durerea poate apare pe jumătate de cap, în regiunea occipitală cu iradiere în creștetul capului, în regiunea fronto-orbitară cu iradiere în masivul facial sau în orice altă zonă craniană. Durerea de cap poate fi însoțiră de sensibilitate la lumină, la zgomote, grețuri sau nervozitate.
Intensitatea durerii poate varia pe o scală de la 1 la 10 de la un pacient la altul, iar perioada unui episod de durere poate fi de la 20 – 30 minute, până la câteva zile.
Durerea de cap, la ceafă: Cauze
Durerea de cap la ceafă poate avea cauze multiple precum afecțiunile oculare netratate sau suprasolicitarea ochilor, situațiile tensionate sau stresul emoțional, valorile crescute ale tensiunii arteriale sau otită medie.
În plus, cefaleea poate fi cazuată de tulburări ce țin de tractul gastrointestinal, problemele stomatologice, spondiloză cervicală, inflamarea lanțurilor ganglionare zonale, contracturile musculare dureroase la nivelul cefei, pozițiile vicioase, tumorile cerebrale sau deshidratare.
Cum se tratează durerea de cap, la ceafă
Dacă durerile de cap, la ceafă, apar în mod repetat, este indicat să mergeți la un consult. Medicul trebuie să știe exact de când a apărut durerea de cap, care este durata, felul durerii și cum ați încercat să tratați durerea.
În funcție de rezultatul consultului, medicul va decide dacă vă poate administra un tratamentul antialgic sau dacă sunt necesare investigații suplimentare.
Medicul vă poate trimite să faceți o tomografie computerizată sau rezonanță magnetică. Acestea vor da detalii cu privire la structura creierului. În functie de cauza durerii de cap, laceafă, poate stabili un tratament țintit pentru fiecare problemă în parte.
În cazul în care este vorba despre o fomă ușoară de durere de cap, la ceafă, medicul vă poate recomanda o hidratare corespunzătoare și vă poate prescrie analgezicele și antiinflamatoarele non-steroidiene. Der asemenea, acesta vă poate recomanda să evitați pozițiile vicioase și aplicarea locală a compreselor cu gheață, masajul ușor la nivelul umerilor, al gâtului și al capului, comprese cu gel termic. În plus, medicul vă poate recomanda evitarea unor alimente care ar putea determina apariția durerilor de cap, precum ciocolata, alunele, iaurtul sau brânza maturată.
Dacă durerile de cap sunt sinusale, medicul poate prescrie decongestionante nazale sau antibiotice, însă numai dacă este vorba despre o sinuzită diagnosticată de medic și doar dacă medicul prescrie aceste medicamente.
Pentru cefaleea de tensiune, medicul va prescrie medicamentele analgezice și antiinflamatoare, precum paracetamol, aspirină sau ibuprofen.
Dacă este vorba despre migrenă și dureri de cap de tip cluster, medicul vă poate prescrie medicamente pe bază de triptani.
Pentru durerile de cap există și mai multe remedii naturiste.