Durerea de burtă la copii în jurul buricului este frecvent întâlnită. Iată din ce cauze apare și ce tratament este necesar.
Durerea abdominală reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome la copii. De cele mai multe ori, ea apare din cauza constipației, infecților urinare și tulburărilor digestive. În anumite cazuri, însă, poate necesita examinare de urgență. Atunci când durerea este persistentă, iar copilul are o stare generală de rău, se poate confrunta cu: apendicită acută, hernie încarcerată, invaginație intestinală, torsiune de testicul, ruptură de chist ovarian, tumoare abdominală sau ulcer.
În orice caz, cereți sfatul medicului și nu recurgeți la automedicație.
Durerea de burtă la copii în jurul bucuricului: Din ce cauză apare și ce tratament este indicat
Așa cum am menționat, durerea de burtă la copii apare din cauza constipației, a infecțiilor urinare și a tulburărilor digestive.
Constipație
În cazul în care copilul are mai puțin de trei scaune pe săptămână, defecația este dureroasă, iar uneori refuză să elimine materiile fecale de teama durerii, s-ar putea să sufere de constipație. Astfel, este necesar să luați măsuri și să duceți copilul la medic, pentru o examinare amănunțită. De regulă, cauzele constipației sunt obiceiurile alimentare nepotrivite sau intoleranțele la anumite alimente.
Infecție urinară
O cauză destul de întâlnită a durerilor de burtă o reprezintă infecțiile urinare. La copilul mic, cu vârsta intre 2-5 ani, infecţia urinară se poate manifesta prin durere abdominală, febră și, uneori, vărsături. La copilul mai mare de 4 ani, infecția urinară poate fi depistată prin apariția usturimii la urinat sau a urinării frecvente.
Tulburare digestivă
În cazul în care copilul acuză dureri în jurul buricului, cu durată mai mică de o oră, însoțite de cefalee și paloare, dar care dispare spontan, fără tratament, înseamnă că are tuburare funcțională digestivă.
Recomandat este să țineți un jurnal al simptomelor, pe care să îl luați la medic. Trebuie să aveți în vedere severitatea simptomelor, orele când apar și zona abdominală afectată. De asemenea, este necesar să fiți atenți dacă durerea este legată de ingestia anumitor alimente sau dacă apare în condiţiile unui stres emoţional (evaluare şcolară, conflicte în familie, mutarea la o altă adresă sau altă şcoală, naşterea unui frate, despărţirea de o persoană dragă sau apropiată).
Tratament la domiciliu
În general, durerea de burtă poate fi tratată acasă. Este important ca micuțul să se odihnească și să se hidrateze corespunzător. Tratați acest episod cu încredere și optimism și nu lăsați emoțiile să vă copleșească, pentru că nu vreți să îi creați un stres copilului.
Totodată, puteți să îi dați să mănânce alimente ușoare, cum ar fi biscuiții, orezul, bananele sau pâinea prăjită. Dacă nu vrea, nu îl forțați să mănânce. Va începe să mănânce singur, atunci când se va simți mai bine. În schimb, încurajați-l să bea cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea. Ideale sunt ceaiurile pentru durerile de burtă.
Frecați-i burtica cu mișcări blânde și distrageți-i atenția cu un joc sau o poveste. În acest fel, va uita de durere și se va simți din ce în ce mai bine.
Însă, dacă durerea persistă și copilul prezintă și alte simptome, contactați un medic.