Veste tristă! A murit un mare profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ion Toderașcu. Acesta a fost și va rămâne unul dintre seniorii celei mai vechi instituții de învățământ superior. Cadru didactic avea 84 de ani. Devine Doctor în Istorie la Universitatea din Iași (1976) cu teza „Contribuții la istoria tehnicii navale românești până la jumătatea secolului al XIX-lea” (coordonator C. Cihodaru), Ion Toderașcu a fost bursier și a desfășurat stagii de cercetare în mari universități ale lumii. Era o legendă a Facultății de Istorie din Iași.
Mare profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Ion Toderașcu, a murit la 84 de ani. A fost și va rămâne unul dintre seniorii celei mai vechi instituții de învățământ superior. El avea 84 de ani. Devine Doctor în Istorie la Universitatea din Iași (1976) cu teza „Contribuții la istoria tehnicii navale românești până la jumătatea secolului al XIX-lea” (coordonator C. Cihodaru), Ion Toderașcu a fost bursier și a desfășurat stagii de cercetare în mari universități ale lumii. Era o legendă a Facultății de Istorie din Iași.
A murit un mare profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ion Toderașcu este unul dintre seniorii instituției
Facultatea de Istorie anunță cu adâncă durere plecarea la cele veșnice a Profesorului Ion Toderașcu, dascăl desăvârșit și îndrumător a zeci de generații de studenți și absolvenți ai Facultății.
„Doctor în Istorie la Universitatea din Iaşi (1976) cu teza Contribuții la istoria tehnicii navale românești până la jumătatea secolului al XIX-lea (coordonator C. Cihodaru), Ion Toderașcu a fost bursier și a desfășurat stagii de cercetare la Universitățile din Gand, Poitiers, Reims, Bruxelles, Bologna și Groningen. Profesorul Toderașcu a fost prorector al Universității din Iași (1992-2000), redactor responsabil (1991-1992) la „Analele Științifice ale Universității Alexandru Ioan Cuza – Iași. Istorie”, arată reprezentanții Facultății de Istorie.
A debutat cu studii de istorie socială, având în prim-plan tehnica construcțiilor navale și a navigației,
Medievist cu preocupări de istorie românească și bizantină, s-a remarcat prin erudiție, talent oratoric și excelente abilități pedagogice, devenind un model etic și intelectual pentru generațiile de studenți pe care le-a pregătit. A debutat cu studii de istorie socială, având în prim-plan tehnica construcțiilor navale și a navigației, precum și implicațiile lor sociale și economice. Tema de cercetare care l-a consacrat este unitatea românească medievală, pe care a analizat-o din perspectiva determinismului geografic și economic, a mișcărilor demografice, de asemenea din perspectivă socio-culturală și politică, temă abordată cu responsabilitate și onestitate, în acest sens fiind remarcabilă lipsa de concesii ideologice făcute naționalism-comunismului.
„Lucrările sale rămân repere importante pentru înțelegerea evoluției istorice de la pluristatalitatea medievală la statul modern român, sintetizând elementele particulare ce conferă unității românești dimensiunile sale reale. O altă preocupare istoriografică importantă vizează restituirea studiilor lui Gheorghe Brătianu, prefațate și adnotate într-o manieră admirabilă și văzute ca un gest de reparație morală față de marele istoric ce a plătit cu viața prețul demnității. Un loc important în în bibliografia lui este ocupat de studiile dedicate istoriei Universității din Iași, instituția pe care a slujit-o cu devotament și dăruire vreme de mai bine de jumătate de veac. Dumnezeu să-l odihnească!”, au mai transmis cei de la Facultatea de Istorie din Iași.
Ion Toderașcu, unul dintre profesorii cu “har, pasiune, simțul datoriei și moralitate” ai Universității din Iași
„Este unul dintre profesorii cu har, pasiune, simțul datoriei și moralitate ai Universității noastre”, așa l-a descris acad. Gheorghe Platon profesor Toderașcu din cadrul Facultății de Istorie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 2008, Senatul Universității „Cuza” i-a conferit domnului profesor titlul de Professor Emeritus pentru “contribuţiile prestigioase realizate de-a lungul unei vieţi închinate educaţiei şi cercetării academice” printre care pot fi enumerate: publicații științifice, studii de cercetare, inițiative pentru reformarea învățământului superior propuse în perioada în care a fost profesor și a ocupat funcția de prorector la „Cuza”. De asemenea, o altă dovadă recentă a pasiunilor pentru Istorie și pentru îmbunătățirea permanentă a imaginii UAIC pe care profesorul le are, s-a materializat și în noul Muzeu al Universității, deschis publicului în 2011.
Așadar. a murit un mare profesor de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ion Toderașcu este unul dintre seniorii instituției.
Nu stiu daca multi dintre voi au inteles ça avea 84 de ani. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
Si daca avea 84 de ani care e problema? Nu stiu daca ai inteles ca a fost o somitate.
Un profesionist desavarsit si un mare OM!!! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!